ARCHÍV Costa del sol – a napos Andalúzia

Európa Kaliforniájaként is emlegetik Spanyolország déli tartományát, Andalúziát, melynek legnépszerűbb partszakasza, a Costa del Sol könnyen megközelíthető. Tenger, hegyek, meseszép városok, kiváló gasztronómia vár, és fiesta is bőven akad. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszámában jelent meg.)

Ahhoz, hogy felkeressük a Világörökség számos helyszínét őrző spanyol tartományt, Andalúziát, csak fel kell ülni egy Kolozsvárról Málagába tartó repülőre, és máris Európa legdélebbi csücskében találjuk magunkat. A Portugáliával és Gibraltárral is határos autonóm tartományt csupán a szoros választja el Afrikától, így egynapos kirándulás erejéig a brit gyarmatra is átruccanhatunk, de a régión belül is bőven akad látnivaló. 

Nerja természeti látványosságai miatt vonzza a turistákat

Granada világörökségi helyszínei

Andalúzia a Sierra Nevada több ezer méteres csúcsaitól a Costa del Sol homokos tengerpartjáig terjed, így a hegyek és a tenger szerelmeseinek egyaránt kínál programot. Nem beszélve gyönyörű városairól, a mór erődítményekről, mecsetekről, a néhol még engedélyezett bikaviadalokról, sherryről, vörösborról. 

Andalúziában az olyan kisebb városokat is megéri felkeresni, mint Vélez-Málaga

A látnivalókban gazdag tartomány felfedezése akár hónapos ottlétet is megérne, ezért ajánlatos az egyes nagyvárosok térségére koncentrálni, sorra látogatni őket. Granada, Sevilla és Cordoba nemcsak világörökségi helyszínek, pezsgő kulturális és éjszakai élettel rendelkező nagyvárosok is, de mivel távolabb esnek a tengerparttól, a turisták zöme a térség legnagyobb repterével rendelkező Málagát részesíti előnyben.

Innen egynapos kirándulás Granada, a mór királyok egykori palotája, az Alhambra és az óváros legrégebbi része, az időutazásnak is beillő Albayzint.

A mór királyok egykori székhelye, az Alhambra

Granadai látkép az Alhambrából

A szuvenírboltoknak helyt adó régi zsidó negyedben bármikor sétálgathat a látogató, de a népszerű királyi palotába ajánlatos reggel érkezni vagy online jegyet foglalni, ha az egzotikus kertek mellett a termek faragványait, aranyozott díszítéseit is meg szeretnénk csodálni. 

Málaga, Marbella és Ronda

A kikötőváros Málaga tengerpartja és óvárosa szintén megér egy sétát, ahogy a grandiozitásban már-már a granadaival vetélkedő dómja és a város híres szülöttének emléket állító Picasso-múzeum is. De ajánlatos beiktatni a programba látványos parkjait és nyüzsgő piacait is, ahol a számos déligyümölcs mellett fűszerek garmadájából válogathatunk.

Málaga óvárosa a tipikusan andalúz kövezéssel

Mivel Spanyolországban az autóbérlés olcsó mulatságnak számít, legegyszerűbb gépkocsit bérelni, és csillagtúra szerűen felfedezni a Costa del Solt. De az sem marad ki a jóból, akinek nincs jogosítványa, Málagából helyi érdekű vasút visz a tengerparti városokba, és mindenik tartogat egyedi látnivalót. 

Benalmádena strandjai sok turistát vonzanak

Marbellát semmiképp ne hagyjuk ki, de számítsunk arra, hogy jóval drágább a többi településnél, ugyanis hollywoodi sztárok kedvenc üdülőhelye. Jóval autentikusabb és látványosabb a sziklaszorosra épült Ronda, amelyet turisztikai portálok a világ legszebb helyei között emlegetnek. Bár magyarul nem hangzik biztatóan a neve, jelentése „kerek”, utalva a hegytetőre épült település formájára. 

A sziklaszorosra épült Ronda a világ egyik legszebb települése

Tengeri herkentyű, sonka és hal: megágyaznak az itókának

A sziklaszakadék fölé nyúló évszázados hídjai, mór erődítményei mellett tapasbárjai is elbűvölők. Érdemes a helyiek által látogatott eldugottabb falatozókat keresni, autentikusabb a felhozatal és társaság, bár nőként számíthatunk egy-két meglepett pillantásra, ugyanis ezeket szinte kizárólag férfiak látogatják. Pedig a lényeg nem annyira az iváson, mint inkább az evésen van: magunk válogathatjuk ki, melyik sonkából kérünk a pult fölött lógó több tucatból, de halból, tengeri herkentyűből, zöldségből is nagy a választék. Az adag viszont kicsi, hisz nem a jóllakáson van a lényeg, a vendég csak megágyaz az itókának, amely a nagy melegben könnyen a fejébe száll. Bor, sangria is akad, de itt a sört részesítik előnyben, ugyanis Andalúziában az is kiváló. 

Benalmádena kozmopolita település

Ha kevésbé felkapott helyen nyaralnánk, a félúton lévő Benalmádena jó választás lehet. Bár a brit és orosz turisták miatt – akik közül sokan nyaralót is vásároltak itt – kozmopolita hangulata van, óvárosa andalúz.

Nerja szép tengerpartja, Vélez-Málaga a közeli hegyek miatt vonzza a turistát; a hegyvidéki andalúz településeknek, haciendáknak (farm) ugyanúgy megvan a varázsa, mint a tengerparti városoknak.

Andalúziában a tengerpart mellett a hegyi falvakba is megéri fellátogatni

És ezzel még szinte semmit sem mondtunk Andalúziáról, melynek nem csak a gasztronómiája kiváló, a flamenco mellett számos szórakozási lehetőséggel, fiestával is kecsegtet. Egyszer mindenképp megéri felkeresni, utána úgyis visszatér az ember. 

Fotó: Pap Melinda, Visitcostadelsol.com

korábban írtuk

A mesebeli ország: San Marino
A mesebeli ország: San Marino

Nem létezik hozzá fogható. Bár alig egyórás útra van Riminitől, megérkezve úgy érezzük, mintha egy másik történelmi korba érkeztünk volna. San Marinóban úgy haladt az idő, hogy közben megállt. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júniusi lapszámában jelent meg.)