ARCHÍV Életre szóló élmények a csillagok alatt: merjünk kempingezni

Ha kikapcsol a természet közelsége, és a nyaralásra szánt pénzünk nagy részét sem akarjuk szállásra költeni, itthon is kempingezhetünk. A kulturált táborozóhelyek nagy előnye a szállodával vagy panziókkal, kulcsosházakkal szemben, hogy sokkal nagyobb szabadságot biztosítanak, ugyanakkor közelebb hozzák a természet minden élményét: a vízpartot, az erdőt, a felhőket és a csillagokat is. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. augusztusi lapszámában jelent meg.)

Az all inclusive szolgáltatás kényelmét igénylőknek nem, de mindenki másnak bátran ajánljuk életre szóló nyári élményként a kempingezést – akár itthon is. A leggyakrabban tavak-, tengerpartok közelében vagy hegyvidéki erdőszéleken kialakított hazai táborozóhelyek ugyan egyelőre nem (mindenhol) vetekednek a minden igényt kielégítő zuhanyzóval, mosókonyhával, elektromos töltési lehetőséggel is ellátott nyugat-európai kempingekkel, mégis, az olcsóbb megoldás mellett a nyugalmas természeti táj és a digitális detox is a kempingezés előnye lehet. A vadkempingezés kihívásairól nem is beszélve… Gyerekkorunk sátrazási emlékeit vágyva és idézve gyűjtöttünk össze néhány hazai helyet, ahol a nyaralás sátorral, lakókocsival vagy akár egy kis faházikóban is maradandó lelassulás és feltöltődés lehet. 

Bükkerdő és patakcsobogás: árnyas kempingezés Szovátán

A szovátai Patakmajorban, a fürdőteleptől mintegy 1,5 km-re helyezkedik el a Patakmajor kemping: minden irányból árnyas bükkerdő övezi, jobb oldali határán pedig a Sebes-patak csobog. Ha nem sátorral vagy lakókocsival mennénk, ötvennél is több, különböző felszereltségű faházikót találunk a kemping területén, elérhető üdülési célpont lehet innen nem csupán a Medve-tó, de a parajdi sóbánya és sós strand, a sószoros, valamint kirándulhatunk innen a Görgényi-havasokba is. 

Sátorral a tengerparton

Aki vadkempingezett már a hullámzó tenger partjától mindössze 23 méterre, annak nem kell magyarázni, mekkora élmény tengerzúgásban elaludni, vagy a felkelő nap, amint kora reggel beköszön az alkalmi „hálószobánkba”. Találhatunk azonban erre a célra kialakított, rendezett zuhanyzókkal és konyhával is felszerelt kempingeket a román tengerparton, például Corbun is: a Malul Mării, nagyjából 200 méterre található a tengerparttól, számos kocsma és élelmiszerbolt is található a közelben, ugyanakkor a főszezonban több fesztivált is szerveznek.

Lovas élmények és állatsimogató

Segesvártól 21 kilométerre találjuk a Dara's kempinget, Prod településen. Aki a Szászföldet járná körbe, annak remek szálláslehetőség lehet, lakóautóval, sátorral, de akár bérelhető házikókban is. Ha hűsölnénk, a medencét is használhatjuk itt, ugyanakkor lovas oktatásra és túrákra is jelentkezhetünk. A gyerekek feltöltődését a játszótér mellett állatsimogató is szolgálja. 

Kemping a Tordai hasadék szomszédságában

Tordától mindössze 15 kilométerre is találunk csodás kilátással és természeti adottságokkal rendelkező kempinget, a sátor- és lakókocsi-hely mellett itt is bérelhetünk házikókat is. A Tordai hasadék mindenképp megér egy túrát, de a sóbánya is jó hűsölést ígér az augusztusi hőségben. 

Függőágy és tábortűz Bonchidán

Hatalmas kertet, medencét, függőágyakat és tábortüzet is kínál a bonchidai Secret Garden kemping. A Kolozsvártól 23 kilométerre található táborozóhely nyugodt, csendes környezetet ígér, ugyanakkor bátorítanak a tábortűz melletti későesti nótázásra is. 

Nyilván hatalmas különbségek vannak kemping és kemping között az országban is, a táborozóhelyek kiválasztásában segítségünkre lehetnek a www.eurocampings.hu vagy a www.cucortu.ro weboldalak is.  

Hogyan kempingezzünk?  A gyakorlott kempingezők szerint van néhány nélkülözhetetlen eszköz, amit ajánlott magunkkal vinnünk: jó, ha van nálunk elsősegélydoboz, zseblámpa extra elemmel, zsebkés vagy bicska, de szükségünk lehet szúnyogriasztóra, akárcsak a kemping asztalra és székekre is. Emellett arra is figyelmeztetnek, hogy ne vigyünk túl sok ruhát – főként, ha sátorral megyünk. Ugyanakkor az árnyékos sátorhely is fontos – ha van rá lehetőség, érdemes erre is figyelni – különben nap közben a meleg miatt nem tudunk a sátorban időzni. 

Kiemelt kép illusztráció: Shuttertsock

korábban írtuk

Nyeregből minden szebb:   Lovas túra a Csíki-havasokban
Nyeregből minden szebb: Lovas túra a Csíki-havasokban

Aki szeret túrázni, tudja, hogy milyen eufórikus élményt nyújt, amikor több óra gyaloglás és barangolás után végre felérünk a hegy tetejére. Körülnézünk és élvezzük a tájat. Beszívjuk a friss, hegyi levegőt és érezzük, ahogy a nyugalom átjárja minden tagunkat. Na, képzeljük el ezt az élményt hatványozottan: lóháton, a Csíki-havasokban. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszámában jelent meg).