Érzékeny bőrünk és a tél

„Kezdjük a legproblémásabb bőrtípussal: a gyulladásra hajlamos, érzékeny, száraz érzésű bőrrel. Ez az a bőr, mely rengeteg behatásra, izgalomra, étkezésre, hőre, fényre, érintésre, kozmetikumra, viszkető kisebb-nagyobb piros foltokkal reagál. Tapintása érdes, hámló, tele van korpázó szarupikkelyekkel, nem csak az arc, hanem a fejbőr is. A haj és az arcbőr találkozásánál viszkető vörös csík vonul végig, sokszor a fül körül viszket és hámlik leginkább. Húzódik az egész bőr, puhító, enyhítő krém után kiált, és ilyenkor követik el az ilyen bőrök tulajdonosai a legnagyobb hibát. Vesznek egy agyonreklámozott, méregdrága, jó zsíros „bőrtápláló" krémet.”

„Kezdjük a legproblémásabb bőrtípussal: a gyulladásra hajlamos, érzékeny, száraz érzésű bőrrel. Ez az a bőr, mely rengeteg behatásra, izgalomra, étkezésre, hőre, fényre, érintésre, kozmetikumra, viszkető kisebb-nagyobb piros foltokkal reagál. Tapintása érdes, hámló, tele van korpázó szarupikkelyekkel, nem csak az arc, hanem a fejbőr is. A haj és az arcbőr találkozásánál viszkető vörös csík vonul végig, sokszor a fül körül viszket és hámlik leginkább. Húzódik az egész bőr, puhító, enyhítő krém után kiált, és ilyenkor követik el az ilyen bőrök tulajdonosai a legnagyobb hibát. Vesznek egy agyonreklámozott, méregdrága, jó zsíros „bőrtápláló" krémet.”

(Ilcsi néni: Levelek)

Amikor ezt a cikket olvassuk, a tél már beköszöntött, és köszöni, jól van. Talán havazik, talán nem, de a levegő a nap nagy részében csípősen hideg, ami bőrünk faggyútermelésére is nagy hatással van. A hideg ugyanis a faggyút a zsírhoz hasonlóan mintegy megdermeszti, így az könnyen besűrűsödik, és eltorlaszolhatja a faggyúbejáratot, csökkentve a védelmet. Bőrünk állapota ettől jelentősen romolhat – különösen, ha az érzékenyebbek közé tartozik.

Az érzékeny bőrreakció sokszor a kozmetikus szakembereket is elbizonytalanítja, de tudni kell, hogy a szélsőséges bőrtünetek mögött nem minden esetben áll allergiás reakció. Ha valakinek érzékeny a bőre, még nem jelenti, hogy allergiás is – viszont  tény, hogy az érzékeny bőr könnyebben reagál allergiával bizonyos külső hatásokra. A rossz hír pedig, hogy közvetlen környezetünkben se szeri, se száma az allergizáló anyagoknak.

Egyrészt allergizálhatnak a kozmetikumokban található összetevők, leggyakrabban a parfüm, valaminta konzerválószerek. A tartósítószerek közül a parabéneknek (butilparabén, metilparabén, etilparabén és társaik) nemcsak irritáló hatásuk van, hanem a nap sugaraival érintkezve háromszorosára gyorsítják a bőrsejtek öregedését is. Ezért is döbbenetes az, amikor egy antiaging termék parabénekkel van tartósítva. Az pedig külön elszomorító tény, hogy a parabén annyira fel tud szívódni a szervezetben, hogy még az anyatejben is megjelenik.

Hasonlóan gyakori irritáló anyagok a kozmetikumokban található színezékek és a kémiai fényvédők, például a szintén komoly mellékhatással bíró oktinoxátot (octyl-metoxycinnamat), amit sikerült a női mell rákos sejtjeiben is kimutatni.De érdemes kerülni azokat a kozmetikumokat is, amelyeken ezeken kívül emulgeáló anyagokat, UV-szűrőket, triclosan tartósító-fertőtlenítő szert, MDGN-t vagy ásványi olajakat tartalmaznak.

Kozmetikumok nemkívánatos összevetői és esetleges mellékhatásaik

Parfüm: erős allergizáló hatással bír.

Mesterséges konzerválószerek (különösen a már említett parabének): gyorsítják a bőrsejtek öregedését.

Emulgeálóanyagok (PEG/polietilén-glikol és származékai): a bőrt áteresztővé teszik, így minden kórokozó áthatolhat rajta.

UV-szűrők: allergiakeltő hatásukat gyakran pont az UV-fény befolyására fejtik ki.

Triclosan tartósító-fertőtlenítő szer: a szervezet egészséges működéséhez szükséges organizmusokat is elpusztítja, mivel nem tud különbséget tenni káros és hasznos kórokozó között.

MDGN / metildibromo-glutaronitril: súlyos bőrgyulladást és allergiát okoz.

Ásványi olaj (paraffinum liquidium): filmréteget képezve a bőrön elzárja az utat, még az oxigént sem engedi át a sejtfalon..

Mesterséges színezőanyagok, festékek.

Nem győzzük ismételni: bőrápoló termékeink kiválasztásánál legyünk nagyon körültekintőek, legyen szó akár professzionális, akár lakossági kozmetikumokról! Érzékeny, allergiára hajlamos bőrünknek igenis szüksége van kényeztető, hidratáló kezelésre, de ezekre a kezelésekre érdemes natúrkozmetikumokat választanunk!

A hideg téli hónapokban például értékes összetevőivel, hatóanyagaival kitűnő tápláló hatású az Ilcsi Érzékeny Extra termékcsaládbármely tagja, de tiszta szívvel tudjuk ajánlani a Csicsókás készítményeketis. Utóbbi termékcsalád a növényi hatóanyagoknak – a csicsókának és kalendulának –köszönhetően nemcsak hidratálja és táplálja, de nyugtatja, regenerálja és selymesen puhává is varázsolja a legszárazabb, berepedezésre hajlamos bőröket is, és kiválóan alkalmas a kínzóan száraz bőrök ápolására. A hosszantartó eredmény érdekében érdemes kiegészítve használni a termékcsalád minden tagját.

Hogy miért? Természetesen a növényi hatóanyagok miatt.

A csicsóka ásványianyag-tartalma révén hatással van a sejtmembrán integritásának fenntartására, a benne levő vitaminok pedig elősegítik a sejtek anyagcseréjét, fokozzák a sejtek ellenálló és regenerációs képességét, a fertőzésekkel szemben ellenállóvá teszik a hámréteget, gátolják a hámréteg kiszáradását, elősegítik a sebgyógyulást és szabályozzák a faggyúmirigyek működését. Ezenkívül a csicsóka nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat – lizint, arginint, hisztidint, triptofánt és aszparagint – is tartalmaz a szervezetünk működéséhez, tehát fogyasztása nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is javasolt.

A termékcsalád másik fő összevetője, a kalendula, azaz körömvirág gyulladásgátló hatású illóolajokat tartalmaz, ezeknek köszönhető a növény sajátos illata. További hatóanyagai a béta-karotinhoz hasonló kalendulin festékanyag, a szaponinok és más, vitaminjellegű vegyületek. A körömvirágban mindezeken kívül keserűanyag, természetes savak, különféle fehérjevegyületek, zsírok, viaszok és gyanták is megtalálhatók – minden, ami az érzékeny bőrnek jót tehet!

Meggyőztünk? Akár igen, akár nem, megér egy próbát. Alényeg, hogy mindenképpen kezdjük el hidratálni, kényeztetni a bőrünket – az előrejelzések szerint elég hosszú és hideg télnek nézünk elébe!

Találkozunk legközelebb is!

Szanyi Ágota

szakmai vezető, mesterkozmetikus

Ilcsi Szépítő Füvek

A csicsóka esszenciális aminosavai

Lizin: Szükséges néhány létfontosságú fehérje szintéziséhez. Elengedhetetlen a növekedéshez, szövetek regenerálódásához, valamint az ellenanyagok, hormonok és enzimek képződéséhez. A gyermekek növekedéséhez, csontjaik fejlődéséhez is lizinre van szükség. Felnőtteknél ez az aminosav közreműködik a kalcium beépülésében.

Arginin: Késlelteti a daganatok kialakulását, segít méregteleníteni a májat. Hozzájárul az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt növekedési hormon kibocsátásához, segít fenntartani az egészséges immunrendszert. Hozzájárul a kollagén képződéséhez. Előfordul még a napraforgómagban, szezámmagban, barna rizsben is.

Hisztidin: Segíti a szövetek növekedését és regenerálódását. A hisztamin előanyaga, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.

Triptofán: A 20-féle alapvető fehérjealkotó aminosav egyike. A szervezet többek között B3-vitamint és szerotonint, a szerotoninból pedig melatonint hoz létre. A természetes alváshoz szükséges ingerületátvivők előanyaga, ezért újabban alvászavarok, depresszió, pánikbetegség ellen jó.

Aszparagin: a gerincesek központi idegrendszerében, több mint ötven százalékában ingerületátadóként működik.