ARCHÍV Gyerekszobából fiú-lány „birodalom”

Kis helyen külön lányos és fiús birodalom – ez az érzésem, amikor belépek Koppány, majd Bogi szobájába. A Hajdó család székelyudvarhelyi otthonában járunk. Nem csal az olvasó szeme, itt már megfordultunk „Nőileg”, de azóta – hat év alatt – felnőttek a gyerekek, megérett az idő a szobák átépítésére is. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. szeptemberi számában jelent meg.)

A családi ház előszoba-nappali-konyha-ebédlő része óriási nyitott tér, mely nyáron a tornáccal is bővül: tágas, szellős, a család itt tölti idejének java részét. De az intimitásra is szükség van, magyarázza Noémi, a családanya, majd felvezet a négy gyerek felségterületére, az első szintre. A lépcső tetején kis landoló, könyvespolc dugig mesekönyvekkel és ifjúsági regényekkel. A gyerekeknek saját fürdőszobájuk van, de most nem ezért jöttünk. A kis folyosó egyik-másik oldalán korábban egy-egy szoba volt, a gyerekek párban kaptak közös teret. Most csere történt, hisz a közös szobából kettő lett: a család két legidősebb gyermeke, a 18 éves Koppány és a 15 éves Bogi külön-külön teret kapott.

Előrelátóan terveztek

„Számítottunk arra, hogy ez az idő is elérkezik majd, ezért volt a nagyobbik szobán két ajtókeret, így lényegében falat törni nem, csak falat húzni kellett az átépítésnél” – tudjuk meg. A szülőknek fontos volt, hogy a gyerekek, míg kisebbek, egy szobában legyenek, a ház tervezésénél ezt is szem előtt tartották, de előrelátóan gondoltak arra is, hogy később a nagy közös tér két külön részre legyen osztható.

A lány- és fiúszoba tervét Kiss Emőke Klára belsőépítész készítette, ám a folyamatba a fiatalokat is bevonták. „Fontosnak tartottuk bevonni a gyerekeket is a tervezésbe, így saját maguk fogalmazták meg, hogy mit szeretnének, milyen hangulata, forma- és színvilága legyen az új szobáknak, ez azért is fontos, mert a végeredményt így igazán sajátjuknak érzik, sokkal jobban szeretik” – magyarázza a szakember.

Zig-zagos közfal: mutatjuk miért

Értelemszerűen előbb válaszfalat kellett építeni a két leendő szoba közé: a fal maga zig-zag alakú, és ez nem véletlen. Tárolóként a lány- és a fiúszobába is egy-egy fehér, tükörajtós Ikea-s szekrény került: ezt a modellt már kipróbálták Hajdóék, tudták, hogy minden is elfér a tágas tárolókban, a tükrös tolóajtó pedig optikailag növeli a teret, világosabbá teszi a szobát. A közfal tehát nagyon furfangosan készült: a szekrény kis beugrásba került, mellette a fal pont annyit ugrik ki, hogy a tároló belesimul a felületbe. A másik szobában pedig ugyanennek a tükörképe látható.

A falépítés után a szobák különálló áramellátását kellett megoldani. Néhány bútor maradt, a többi tervezésre készült, hogy minél praktikusabb legyen a helykihasználás, árulja el a dizájner.

Háló- és tanulószoba egyben

„Az ifjúsági szobának különböző szerepeknek kell megfelelnie, így benne helyet kapott a tanulósarok, mindent elnyelő ruhásszekrény, az ágyak szélesebbek lettek az egyszemélyes standardnál, hogy ha egy barátnő vagy pasi ott akar aludni, legyen erre lehetőség” – sorolta Kiss Emőke.

A fiúszobára mást nem is mondhatnánk, mint hogy nagyon fiús: szögletes fa bútorok, letisztult formák. A már említett fehér szekrény mellett széles ágy, íróasztal és egy fiókos komód került a szobába. Az ágy és asztal fölé polcrendszert álmodott meg a dizájner: ide kerülnek a fotók, különböző csecsebecsék.

A szoba falai fehérek, leszámítva az egy, mély antracit-kékre festett felülettől: a szín nem hideg, az összhatást tovább lágyítják a színes párnák és ágyterítő.

Fényforrás bőven van a kis térben: impozáns, beszédes darab a csillár és a vele harmonizáló állólámpa a sarokban. Az ágy fölé két másik gömbégős lámpatestet is belógatott a tervező, de az éjjeliszekrényként szolgáló ablakpárkányon is van külön éjjeli lámpa, illetve két – napelemmel töltődő – kis lámpa is került az ablakba.

A görgős szék nagy, futurisztikus, olyan, mint egy áramvonalas sportautó: Koppány rendkívül magas, így számára is kényelmes, megfelelő méretű kellett legyen a háttámla.

Lányszoba, ami nem rózsaszín

A két tér közül a nagyobb kihívást talán a lányszoba jelentette: a ház tetőszerkezetéből adódóan itt nemhogy nem egyenes, hanem több dőlésszöge is van a mennyezetnek. Bár az összhatás rendkívül nőies, rózsaszínnek nyoma sincs a szobában. „Bogival egyetlen kompromisszumot kötöttünk, elfogadta, hogy a lámpatestek rose-gold színűek legyenek” – mutat a mennyezetről lógó fém darabokra Noémi.

Az elválasztást követően a lányszobában két kisebb ablak van: a nagyobbik előtt kis olvasókuckót alakított ki a dizájner, amely alatt és mellett tárolófelület bújik meg. A szobában helyet kapott egy kis szépítkező sarok is.

Noémi elárulja: a tükör valójában korábban egy kis ablak volt, amely a szoba alatti nappalira nézett. „Bogi egyáltalán nem szerette volna azt, hogy beláthassunk a szobájába, ezért amolyan vakablak lett ide, az ablakkeretre tükörrel ellátott ajtó került, mögötte pedig újabb tárolófelületet kaptunk” – magyarázza.

Rejtett tárolók: és akkor rend a lelke...

„Törekedtünk arra, hogy az elrendezés könnyen átlátható, szellős legyen, de ugyanakkor legyen mindennek helye, erre jók a rejtett tárolók, mint például az ágy alatti nagyobb fiókok és az «olvasókuckó» alatti fiók stb.” – árulja el a belsőépítész.

Kissé kételkedtek, hogy valóban elfér-e minden a szobákban, vallja be Noémi, de a gyerekek rendkívül gyorsan belakták az új tereket, a sok kis apró tárolónak köszönhetően pedig hallatlan, de rend van a tiniszobákban.

Fotó: Erdély Bálint Előd

korábban írtuk

Gyerekszobából kék pöttyös kamaszbirodalom
Gyerekszobából kék pöttyös kamaszbirodalom

Ha belegondolok, tini koromban mennyit néztem a falakat a szobámban… A nehéz, ősrégi szekrényt, a zöld szőnyeget, a redőnyös íróasztalt, amelyen a redőnyt nem igazán lehetett felhúzni, mert dugig volt füzetekkel, papírokkal. Volt egy kedvenc fotelem, amit az ágyam mellé húztam, hogy feltehessem rá a lábam, és jól kilássak az ablakon. Persze, hálás vagyok, hogy volt egy szobám egyáltalán. Ketesdi Enikő lakberendezővel arról beszélgettünk, hogy hogyan változtatható át egy gyerekszoba kamasz szobává. (Cikkü