ARCHÍV Ha nincsen vendégszoba, de mégsem aludnánk egymás hegyén-hátán

Ünnepekkor hazaözönlik a rokonság és a barátok serege, ilyenkor válunk leggyakrabban vendéglátókká. Mert a vendégnek Székelyföldön illik örülni, főként a szálló, háló vendégnek… De mihez kezdjünk, ha nincsen vendégszoba, de mégsem aludnánk egymás hegyén-hátán? Praktikus tippek (le)fektetéshez. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. decemberi lapszámában jelent meg.)

Legtöbben panellakásban lakunk, szóba sem jön, hogy egy szobát a vendégeknek tartsunk fenn. De a házat építők is gyakorta a praktikumra törekszenek: akkora legyen, amekkora nekünk kell, hiszen néhány vendégéjszakáért nem biztos, hogy érdemes és belefér plusz egy szobával bővíteni a lakást. Vendégzugot a már meglévő lakásban is ki lehet alakítani úgy, hogy a megszállónak is legyen némi intimitása, de saját életterünket se kelljen teljesen átrendezni.

Ágy: e nélkül nem lehet

Első és legfontosabb, hogy legyen hová lefeküdni, ergo: kell egy vagy több ágy. A legpraktikusabb a felfújható matrac, amit a vendégjárás után elpakolunk a szekrény mélyére. Ám ha amúgy is készülünk kicserélni a kanapét, akkor válasszunk kihúzhatósat. Ha kanapét nem is, kihúzható fotelt is beszerezhetünk: ebben egy személy kényelmesen elfér.

Jó, ha ágyneműtartó is tartozik az ülőalkalmatossághoz, így nappal a vendégágyneműt is eltüntethetjük, vagy a tárolóban mindig tarthatunk friss ágyneműt.

Paraván, könyvespolc

A tágas terek mindenkit vonzanak, még akkor is, ha tömbházlakásról van szó. A nyitott nappali-konyha olyannyira népszerűvé vált nálunk is az elmúlt években, hogy sokan a panellakást is átalakítják. Mármost, ha hadat üzentünk a falaknak és ajtóknak, akkor a hajdani nappaliban lefektetett vendégünk valójában az előtér-ebédlő-konyha-nappaliban alszik. Nem feltétlenül a legintimebb környezet. Sokat segít ilyenkor egy paraván, amit a szállóvendég úgy igazít, ahogyan neki a legkényelmesebb. Paravánt avagy spanyolfalat ma már a legtöbb barkácsáruházban kapni, de asztalossal is készíttethetjük vagy – ha igazán vállalkozó szelleműek vagyunk – mi magunk is barkácsolhatunk (a videómegosztón már számtalan csináld-magad ötletet találni). A spanyol fal azért remek, mert ha már nincsen rá szükség, összecsukjuk és betesszük egy sarokba.

Ugyancsak remek térelválasztó a könyvespolc, amelyet ha a kanapé, fekhely mellé-mögé helyezünk, kis, intim zugot hozhatunk létre. Nem kell itt faltól falig érő, böhöm nagy bútordarabra gondolni: egy könnyű szerkezetű polc simán megteszi, erre remek példa az Ikea Kallax-családja.

Ha a vendég gyerek (de nemcsak)

Ha gyakran fogadunk szállóvendéget, érdemes kisebb befektetéseket is bevállalni. Már a saját és/vagy a gyerek ágyát megéri úgy tervezni, hogy alá beférjen még egy. Hogyan? Sima matrackeretről van szó, amelyre görgőket szerelünk: amikor éppen nincsen rá szükség, begörgetjük az ágy alá, láthatatlan, ha pedig vendég érkezik, akkor kihúzzuk és már használható is.

Különösen praktikus ez a gyerekszobában: amikor a kiságyról ifjúsági, egyszemélyes fekhelyre váltunk, csináljunk, csináltassunk alá egy pótágyat. Így nem lesz gond majd, mikor jönnek a barátok aludni, de egy felnőtt is kényelmesen elfér rajta.

Galéria: szoba a szobában

Ha a belmagasság engedi, gondolkodhatunk galéria építésében: olyan térelválasztó ez, amelyet például tárolásra is remekül használhatunk (lehet rajta könyvespolc, növények helye), de a pótágy is megfér itt. Előnye, hogy nincsen útban, meg egyébként így kihasználhatjuk a belmagasságot a régi típusú házakban.

Ha csupán fekhelyet alakítanánk ki, akkor a legtöbb panellakásban is elfér a galéria: csupán annyi hely kell fölül, hogy egy felnőtt is kényelmesen fölmászhasson a fekhelyre. Alatta pedig lehet kanapé, szekrény vagy akár dolgozósarok is.

Fotó: Shutterstock

korábban írtuk

Gyerekszobából fiú-lány „birodalom”
Gyerekszobából fiú-lány „birodalom”

Kis helyen külön lányos és fiús birodalom – ez az érzésem, amikor belépek Koppány, majd Bogi szobájába. A Hajdó család székelyudvarhelyi otthonában járunk. Nem csal az olvasó szeme, itt már megfordultunk „Nőileg”, de azóta – hat év alatt – felnőttek a gyerekek, megérett az idő a szobák átépítésére is. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. szeptemberi számában jelent meg.)