ARCHÍV Ideje, hogy kerteljünk – kaptunk egy fotót, lett egy tervünk

Csak gyönyörködni szeretnénk benne, legeltetni rajta a szemünket, vagy használnánk is, esetleg szeretnénk sütni, barátokat fogadni a kertben? – az első kérdések közt vannak ezek, ha a kertünket otthonosabbá, befogadóvá tennénk. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin májusi számában jelent meg.)

Egy fotó érkezett szerkesztőségünkbe, mely egy üres kertet mutat. Olvasónk kérése az volt, segítsünk ötletekkel, hogyan alakíthatná úgy a picike kertjét, hogy pihenésre alkalmas legyen, barátokat is vendégül láthasson itt, és esztétikailag is elfogadható legyen. Mivel a kert kicsi, tulajdonosa arra volt kíváncsi, mit ültethetne ide, ami nem túl helyigényes, ellenben mutatós.

Egy szép kertről, ha éppen nincs, a nők gyakran álmodoznak. Aztán ha megadatik, elkezdődik a tervezés. Van, aki saját feje után alakítja, és van, aki kertész, kertépítő tanácsát kéri.

Kép az üres kerttel

Bár nem szoktunk ilyet, a felkérés most azért is volt izgalmas számunkra, mert ezáltal mi is képet kaptunk arról, mik a legfontosabb szempontok egy kert kialakításakor, és reméltük, ezzel segíthetünk azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint olvasónk. Márton József kertészmérnök, a Natural Garden cég vezetője készített látványtervet számunkra a 6x7 méteres kerthez. Ideális, ha helyszíni felmérés történik, hiszen tudni kell nem csupán a méreteit a kertnek, ugyanilyen fontos az ültetendő növények szempontjából az, milyen kitettségű a hely, északos-e vagy déli fekvésű a kert, mondja a szakember. Milyen a talaj, van-e szükség talajcserére, milyen mértékben, sorolja a legfontosabb szempontokat.

Hasonlóan fontos kérdés, hogy kik fogják használni, van-e gyerek, lesz-e idő a kerttel foglalkozni, esetleg a karbantartást szakemberek végzik majd.

Gyakori jelenség, magyarázza József, amikor a megrendelő az aktuális trendeknek megfelelően szeretné a kertjét kialakítani, tehát elengedhetetlen része a tervezésnek az igények, lehetőségek, adottságok összefésülése.

Adottságok és lehetőségek

Ennél a kertnél elsődleges volt egy kiülő építése, hiszen tulajdonosa szeret barátokat fogadni. Szellősre tervezték, nincs födém, oldalai sem, pontosan amiatt, hogy ne határolják be ezzel is a teret. Amíg a lugas mögötti növényzet, a lilaakác befödi a gerendákat, egyfajta „zöld tető” jön így létre, addig átmeneti megoldásokkal befödhetjük a kiülőt (például náddal).

A terv

Mivel itt már nincs kisgyerek, szükség sincs játszótér kialakítására, és a kert méretei miatt veteményesre, konyhakertre sincs lehetőség, ezért dísznövények ültetését javasolja a kertész. Azt viszont megtudtuk, hogy

amennyiben a kert méretei megengedik, a veteményest kissé távolabb a háztól, ellenben fűszerkertet a konyhához közel érdemes kialakítani, akárcsak a játszóteret, homokozót.

Utóbbit azért közel a konyhához, hogy a gyerek mindig szem előtt legyen.

A kert emberi történet is

Néhány növény kivételével

mindent lehet ültetni tavasztól őszig, bármikor, bármely hónapban. A fagyérzékeny növények földbe helyezését, mint a levendula, hortenzia, rozmaring stb., ne hagyjuk őszre!

Az alapelv az, hogy egymással jól megférő, egymást jól kiegészítő, színben harmonizáló növények legyenek a kertben. Lehet játszani a méreteikkel és a virágzással, vagyis mindig legyen a kertben egy-egy növény, ami éppen virágzik. Örökzöldek is helyet kaptak itt, tuják, melyek télen életet lopnak a kertbe.

A cserepes növények is változatosságot visznek a látványba, ezért az udvar bejáratnál lévő oleander jó választás lehet, ráadásul most ismét divatja van, tudtuk meg Józseftől.

Egyébként a cserszömörce is kedvenc növény, színpompás cserje, a ház bejáratánál vidám hangulatot áraszt. A kertbe gyepszőnyeget és a lugashoz vezető kerti tipegőt is álmodott a kertész, valamint grillezőt a kiülő mellé – a nyáresti sütögetéshez ennyi pont elég.

Mostanában a formanövények – spirál vagy gömb alakúra nyírt fák – és a kavicsozás is – akár többféle színben – nagyon dívik, ellenben itt is érvényes, hogy a kevesebb több.

Válogatott növények kis kertbe

A bogyós növényeket lelkesen ajánlja a kertészmérnök,

ha tehetjük, ültessünk málnát, epret, ribizlit. Az a legjobb, ha a kert használva van, ha fogyaszt is innen a tulajdonosa,

a gyerekek például hamarabb megtanulják, hogy minek mi a neve, ráadásul a kertünkből származó zöldség, gyümölcs egészségesebb is, mint a boltiak. Egyébként a konyhakertnek, a kis veteményeseknek most reneszánsza van, tudtuk meg.

Egy kert több önmagánál, emberi történet is, jellemez bennünket, fogalmaz Márton József. Éppen ezért nem baj, ha ragaszkodunk az elképzeléseinkhez, miközben összevetjük azokat egy szakember véleményével – mindenkinek öröm, ha a végén a kettőből egy jó megoldás születik.

Kiemelt kép: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: