Otthoni praktikák: szagtalanítsunk hatékonyan

Minden háznak, lakásnak lelke van – szoktuk mondani, mikor valahová betoppanunk és van egy első benyomásunk a terek elrendezéséről, a bútorok elhelyezkedéséről, ami ad egy egységek képet a helyiségről. De a „lélek” mellett szagok is vannak, nem mindenhol kellemetlen, mondjuk úgy inkább, sajátosak. (Cikkünk a 2014-es Nőileg magazin májusi számában jelent meg.)

Hogy valóban ne rökönyödjünk meg magunk sem, mikor egy hétvégi kiruccanás után hazaérkezünk és orrunkba ütköznek azok a bizonyos „illatok”, ezért megosztunk pár természetbarát praktikát, hogy miként vehetjük fel a harcot a szaglóreceptoraink legnagyobb ellenségével.

A kellemetlen szagok alatt nem föltétlenül azt kell érteni, hogy mondjuk egy egér teteme hever két napja a szekrény háta mögött, hanem elég ha a konyhában főzéskor összekeverednek az ételek aromái, és máris kész a baj.

Négy dolgot kell ehhez beszereznünk: citromot, ecetet, szódabikarbónát és sót, na meg az ablakon keresztül beáradó friss levegőt.

A hűtőt ajánlott rendszeren kitakarítani, még akkor is, ha leolvad magától. Egy vízzel átitatott szivacsra szórjunk egy kevés szódabikarbónát, majd töröljük át a hűtőt, utána egy sima vizes ronggyal ismételjük meg a műveletet. Egy kis edénybe hetente tegyünk a porból, és a hűtő szagtalanítása megoldva.

Az ecet is remek természetes tisztítószer, ugyancsak alkalmas a rossz szagok eltüntetésére.

Egy tálba 2 dl ecet, amely egész éjszaka a hűtőben ül, és többé nem kell körbeszimatolnunk mindent, a bűzforrást keresve.

Az ecet ugyancsak remek vízkőoldó, és a fürdőkád szélén megjelenő makacs penészcsíkok ellen is kiváló, csak hagyni kell, hogy hasson. Árban verhetetlen a többi súrolószerhez képest, és hatékonyságban is felveszi a versenyt.

A szódabikarbónás módszer mellett használhatjuk a citromos, sós, vizes oldatot, de alkalmazhatjuk külön is:

egyszer mossuk ki a hűtőt sós vízzel, vagy egy félbevágott, kifacsart citromba tegyünk bele a sót, majd mindezt a hűtőbe.

Természetesen az egyéb szagokat okozhatja a szennyes felgyűlése, illetve a szellőztetés hiánya. Egy alapos takarítás, és mosás csodákra képes. Szagmentes napot kívánunk!

Kiemelt kép: Shutterstock

Segítsünk közösen a nehéz helyzetbe került erdélyi családoknak!  A Nőileg, együttműködésben a Gyulafehérvári Caritasszal támogató programot indított, mellyel célkitűzésünk legalább 50 erdélyi család segítése fél éven keresztül. Adakozásra hívjuk a Nőileg olvasóit és nemcsak! Támogatásoddal segíthetsz munkanélkülivé vált családfenntartókat, kiskorú gyerekeiket egyedül nevelő szülőket. További részleteket itt olvashatsz, vagy kattints az alábbi gombokra: