Romos romantika – a Solymosi vár

Könnyed kis programnak ígérkezett egy forró nyári délutánon a közelben lévő vár megtekintése, hiszen alig 250 méter magasba kell feljutni nem nehéz terepen, hogy a 13. században épült Solymosi vár romjai közt kikukkantva megcsodáljuk a gyönyörű kilátást. Ajánlom viszont, hogy akinek kedve támad e nevezetes várat meglátogatni, ne a legnagyobb kánikulában tegye azt, mert a várhoz felvezető bokrokkal, cserjékkel, néhol kisebb fákkal övezett ösvényen nem igazán lehet elbújni a napsugarak elől. Számomra csak a hőség nehezítette meg a túrát. (Cikkünk a 2015-ös Nőileg magazin júliusi számában jelent meg.)

Arad megyében, a Maros északi partján, Lippa város  közelében, csalogatva hívogat egy messziről szembetűnő várrom, a Zaránd-hegység lábánál fekvő Solymos vára. Ez a látnivaló érdekes lehet mindazok számára, akik kirándulni, túrázni szeretnek a természetben, de ugyanakkor a történelmet hordozó látnivalókat is kedvelik.

Solymosvár közigazgatásilag Lippa városához tartozik (Aradtól 30 km-re található),  a várhoz vezető gyalogúthoz közel parkolóhelyet is találunk,

ahol biztonságban hagyhatjuk járművünket. Nyugodt tempóban alig félórás gyaloglás után érünk fel a várhoz, pontosabban a várromhoz, de odáig az út is gyönyörű, mezei ösvényen vezet, közben – ha olyan időszakban vagyunk – gyógynövényeket (cickafark, ezerjófű, orbáncfű) is lehet gyűjtögetni, virágot szedni, leülni pihenni, falatozni az otthonról hozott szendvicsből.

Amikor történelmi jellegű helyekre látogatok, általában előtte tájékozódom,  mint ahogy most is tettem: Solymos várát a tatárjárás után az 1270-es években építtette Pál szörényi bán. Eredetileg a várat mély szárazárok vette körül, az ezeken álló kőoszlopokra fektetett fahídon át lehetett bejutni a vár belsejébe.

A látogatók által kitaposott ösvényen haladva hátulról jutunk be a vár udvarára, közvetlenül a vár alatt már hatalmas fák lombjai alá bújhatunk a tűző nap elől. Ha kicsit is utánaolvasunk, akkor a romokat körbejárva felismerjük, ami még jól látható ma is: nagyjából épségben áll a kaputorony, a várudvar fölé emelkedő négyzetes öregtorony, amit palotaszárnyak vesznek körbe. Könnyen felismerhető a legendás Izabella királyné balkonja:  1541-ben itt pihent meg a török szultán által elfoglalt Budáról  Erdély felé vonuló Izabella királyné, aki a helyi hagyomány szerint a belső vár romos erkélyén – ez az Izabella királyné balkonja – búslakodott, merengett szomorú sorsán.

Körbejárva a romokat, jól kivehető a háromszög alakú belső vár kupolatornya, ettől északra a többszintes öregtorony. Nehezen, de még felismerhető a félköríves lovagterem, melyből csodálatos a kilátás.

A Solymosi vár maradványait sokan látogatják, környékén, közvetlen közelében is remek kirándulóhelyek vannak, óriási mező, virágos rét, ahol a leterített pokrócon  kellemesen lehet még napfürdőzni is. Ha bevállalósak vagyunk, mászkálhatunk a romokon, akár a legmagasabb várfalra is felmászhatunk, ahonnan a kilátás pazar, de a tériszonnyal küzdők se csüggedjenek, nem csak a legmagasabb pontról csalogató a panoráma.

Amennyiben hűvösebb, árnyékos helyen szeretnénk megpihenni, megtehetjük ezt bárhol a várudvarban, ott viszont nem biztos, hogy csak magunkban leszünk, hiszen az odalátogatók általában az árnyékot választják oázisnak. Romantikázni, összebújva megpihenni a hűs árnyékban itt is lehet, csak számolni kell azzal, hogy bármikor előbukkanhat valaki a romok közül, aki éppen felfedezőútra indult a vár körül.

A fotók a szerző felvételei.