ARCHÍV Színes és virágos: a szoknyás igazgató gardróbja

Gyakran nem látni őt ugyanabban a ruhában, nem a „kétfarmeres” típus: a székelyudvarhelyi Művelődési Ház vezetője, Simon Mária Tímea igazán „nőcis” jelenség. Nem is tagadja: szeret jól öltözni. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Néhány éve kezdték érdekelni a ruhák, vallja be Timi: stresszoldásként vásárolta az első elegánsabb, nőiesebb darabokat, most már azonban tudatosan építi a gardróbját. Intézményvezetői minőségéből kifolyólag nemcsak az igazgatói irodában tölti munkaidejét – megnyitók, előadások és fogadások…

Sokszor reggel úgy kell összeállítania a szettet, hogy azt egész nap viselni fogja. 

Szoknya-párti, ez egyértelmű, nadrágot csak hébe-hóba húz. „Nagyon szeretem a hosszú szoknyákat, habár a szabályok szerint az én magasságommal nem a legelőnyösebb. Mégis szeretem, nagyon. Főként a rakott darabokat” – árulja el.

Gyakran hord még bodykat, mert kényelmesek és praktikusak. Egyik kedvence egy népi virágmintás, igen látványos darab.  „Szeretek színesen öltözni, főként a nőies virágmintákat kedvelem. Sok színes, élénk – sárga, piros, királykék darabom van” – mutogatja.

A nagyon „hangos”, színes ruhákat fekete alapdarabokkal egészíti ki, hogy megmaradjon az egyensúly. 

A márkák nem érdeklik, főként mert nem ismeri őket, vallja be nevetve.

„Nem a gyártó alapján választok ruhákat. Sokszor meg is lepődnek a környezetemben lévők, hogy egyik-másik ruha vagy kiegészítő márkáját nem ismerem” – meséli. De azért vannak nagy kedvencek – egy budapesti divatház kollekciójának minden darabját megvenné, ha tehetné. „Kicsit borsos az áruk, de amikor megnyertem az igazgatói állásra kiírt vizsgát, akkor megajándékoztam magam néhány darabbal” – mutat a kedvenceire. Köztük arra a fekete-fehér szoknya-blúz együttesre, amelyet külön már viselt, de a kedvünkért most együtt is felvette.

Estélyi két darabból: a Sugarbird kollekciója Timi egyik kedvence

A két darab így, együtt gyakorlatilag elegáns estélyi szett. 

„Igyekszem támogatni a helyi kézműveseket és alkotókat.

Például kiskabátokat szoktam vásárolni székelyudvarhelyi varrodától, de nagyon szeretem a Szász Zsuzsa által készített bőrtáskámat is” – sorolja Timi. A kiegészítőket illetően a klasszikus, elegáns darabokat választja: ha megtetszik egy modell, akkor abból több színűt is beszerez. „Kicsit nevetséges, de volt az egyik cipőmárkának egy magas sarkú modellje, ami ugyan elegáns, de nagyon kényelmes is. Annyira bevált, hogy van belőle vagy hat színű is” – árulja el pironkodva, majd sorba rendezni az említett cipőket.

A sportcipő is lehet munkahelyi viselet

Lapos lábbeliket, meg sportcipőt is hord, de ha választhat, akkor a magas sarkú mellett dönt. „Nem a magasságom miatt, hanem egyszerűen, mert szeretem a magassarkút. Számomra kényelmes viselet. Rollerezni is szoktam benne. De az is igaz, hogy nem tűsarkút hordok” – jegyzi meg. 

Habár ez nem volt mindig így, ma már el sem tudná képzelni, hogy smink nélkül kilépjen az utcára, és így van a gondosan összeállított ruhákkal is.

„Szeretek öltözködni. Szerintem ez nem szégyellni való. Szerencsére a munkahelyem megengedi, hogy azokat a darabokat viseljem minden nap, amiket a legjobban szeretek” – summáz Timi. 

Fotók: Erdély Bálint Előd

korábban írtuk

Az elegancia nem divat kérdése. Az elegancia örök
Az elegancia nem divat kérdése. Az elegancia örök

Habár él és virul a mondás, miszerint nem a ruha teszi az embert, András Hunor úgy véli, az öltözködés mégis csak keretez, belehelyez egy társadalmi kategóriába: a ruházat képet fest az egyénről. Három gyerek édesapjaként – aki vállalkozó, csíkszeredai önkormányzati képviselő – Hunor licis kora óta olyan összeállításokban érzi jól magát, amivel „nem megy szembe az utcán”, vagyis, ami egyedi. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. februári lapszámában jelent meg.)