Vaj kontra margarin – Ízlés kérdése

Vaj vagy margarin? Parttalan vita övezi a kérdést, annyi azonban bizonyosnak látszik: egyik sem egészségesebb vagy egészségtelenebb, mint a másik. Ízlés kérdése.

Nálunk mindkettő van a hűtőben: a férjem szereti a mindig könnyen kenhető margarint, számomra viszont kevés oly gasztronómiai gyönyör, öröm van, mint amit a vaj tud nyújtani. Mindkettő fogyasztása mellett és ellen is szólnak érvek. Ha mértékkel fogyasztjuk, akkor mindegy, hogy vajat vagy margarint kenünk a mindennapi kenyérre.

A vajról

A francia gasztronómia alapja, a legegyszerűbb fogás is ízt, értelmet nyer, ha kis vajat adunk hozzá. A vaj zsíros tejszínből készül, és ez a legfőbb mellette és ellene szóló érv is egyben. A vaj tehát emeli a vér koleszterinszintjét, mivel nagyobbrészt telített zsírokat tartalmaz, de ezáltal nagyobb energiatartalommal is bír. Fontos tudni: valamennyi koleszterinre szüksége van a szervezetnek, hiszen szerepe van a sejtfal építésében.

A jó minőségű vaj könnyen felszívódó, természetes vitaminforrás, amely gazdag antioxidánsban 

– ez elsősorban a nyers, pasztörizálatlan vajra igaz. Természetesen a laktóz- és tejfehérje-érzékenyek nem fogyaszthatnak vajat, de ha egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozunk, rendszeresen mozgunk, kevés vaj fogyasztása inkább használ, mintsem árt.

Milyen vajat válasszunk?

Olyat: amely nem tartalmaz cukrot; összetevői között csak tej, tejszín és esetleg só szerepel; amelyikben nincsen mesterséges ízfokozó, azaz nátrium-glutamát; amely fűvel táplált tehenek tejéből készült.

A házias vaj ugyanis K2-vitaminban és omega-3 jótékony zsírsavakban gazdag, továbbá konjugált linolsavat (CLA) is tartalmaz (ez az anyag közismert a daganat elleni hatásáról).

A margarinról

A margarinok nagy része növényi eredetű olajokból, zsírokból és vízből készül. Leggyakrabban len-, napraforgó-, repce- vagy pálmaolaj a fő összetevője. Régebben a margarint hidrogénezett növényi olajból állították elő, ezért magas volt a transzzsírtartalma. Az előállítási technológia azonban az elmúlt években sokat fejlődött, így már több olyan termék is kapható, amelyet nem hidrogénezéssel állítanak elő.

A margarin legnagyobb előnye (a kenhetősége mellett), hogy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz: ezek csökkentik a koleszterinszintet.

A vajimádóknak íz szempontjából hagy kívánnivalót maga után a sima margarin, áthidaló megoldás lehet, hogy ma már kapható olyan is, amely állati zsírokat és természetes növényi olajokat egyaránt tartalmaz.

Főzéshez, sütéshez is lehet margarint használni (kifejezetten főzőmargarin is kapható a boltokban), viszont vannak olyan receptek (lásd: a croissant vagy a hollandi mártás), amelyek egyszerűen nem működnek margarinnal.

Hogyan válasszunk margarint?

Olyan terméket vásároljunk: amely nem hidrogénezett eljárással készült; amely nem tartalmaz mesterséges ízfokozókat, még akkor sem, ha mesterséges vajaromáról van szó; amiben nincsen cukor; mely hidegen sajtolt napraforgó- vagy lenolajból, extra szűz olívaolajból készült; amely tartalmaz omega-3, omega-6 zsírsavakat!

Kimelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. márciusi lapszámában jelent meg.