Növényi tej versus tehéntej

Az állati eredetű tejtermékek táplálóak, hasznosak az ember számára. Sajnos vannak, akiknek óvakodniuk kell ezektől. Alternatíva lehet a növényi eredetű tej. Szolgálja-e az egészségünket ez, és milyen mértékben?

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jól esne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

A doktornő véleményét szeretném kérni arról, kinek mikor ajánlott a növényi tejek használata. Helyettesíthető-e velük a tej? – kérdezi egy olvasónk étkezési tanácsadónkat.

Dr. Pap Enikő étkezési tanácsadó válaszol:

A növényi italok fontos tulajdonsága, hogy ezek nem tejek, hiszen tejnek csak az emlősállatok és az ember időszakosan kiválasztott emlőváladéka minősül, ami az utódok táplálására szolgál. A növényi italok fogyasztását sokszor a kényszer szüli, hiszen tejfehérje-allergia vagy galaktozémia esetén egyedüli megoldásként szolgálnak. Ugyanez viszont nem áll fenn a gyakoribb laktózérzékenység esetén, hiszen a tejcukor lebontható a gyártási folyamat során, így a laktózmentes tej már nem okoz panaszokat a tejcukorérzékeny személynek.

A növényi italoknak számtalan jótékony hatásuk van, nem tartalmaznak koleszterint és laktózt, de fehérjetartalmuk jóval alacsonyabb, mint a tehéntejé, kivételt ez alól csak a szójatej képez. Általában rostban és vitaminban gazdagok. A gyártás során kalciummal és B12-vitaminnal dúsítják, de ezek az anyagok nem ugyanúgy szívódnak fel, mint amit természetes forrásból viszünk be. Az emberek étrendjében a kalciumbevitel nagy része a főként tehéntejből készült tejtermékekből származik, így ha növényi tejjel helyettesítik, az valószínűleg nem lesz elegendő.

A tehéntejmentes diéta egészséges gyerekeknél egyáltalán nem ajánlott, mert komoly csontfejlődési zavart, illetve D-vitamin-, kalcium-, B12-vitamin- és fehérjehiányt okozhat.

A két termékcsoport között további különbség, hogy miközben a tehéntej csak laktózt tartalmaz, ám hozzáadott cukrot nem, addig a növényi tejekre általában ennek a fordítottja igaz.

Ezért mindig érdemes alaposan áttanulmányozni a címkét, hogy tudatában legyünk, mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz a választott növényi ital, milyen egyéb összetevők találhatók meg benne, és milyen arányban, valamint mennyi benne az adalékanyag.

Habár a tudományos bizonyítékok nem teljesen egyértelműek a kérdésben, érdemes figyelembe venni azt is, hogy a növényi tejek előállítása kevésbé terheli a környezetet.

Kérdéseiket a level@noileg.ro e-mail-címünkre várjuk. A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock