Egyediség és minőség: Fantasmat Design

TÁMOGATOTT TARTALOM
Termékek, amelyek minden esetben a te igényeidhez és stílusodhoz igazodnak? Legyen szó táskáról, gyerekhálózsákról vagy akár uzsonnás tasakról, a Fantasmat Designnál nincsen lehetetlen. A márka megálmodójával, Szopos Imolával beszélgettünk.
Hirdetés

– Méltán mondható Rólad, hogy a kézművesség a véredben van. Kik azok, akik elindítottak a varrás szenvedélyének világába?

– Szinte könnyebb felsorolnom azokat a családtagjaimat, akiknek közvetett vagy közvetlen módon nem volt köze valamilyen kézműves tevékenységhez. Gyakorlatilag a nagyszüleimtől kezdve az édesapámig, el egészen a férjem családjáig, mindenhonnan a kézzel alkotott művek iránti alázatos munka és a művészeti, egyedi gondolkodásmód font körbe. Már kisgyerekként egy olyan közegben cseperedtem, ahol értéknek számított az, ha valaki valamit a saját kezével alkotott. Édesapám egyedi dizájn szerint csempekályhákat, kandallókat készít. Anyai nagymamám pedig kézimunkákat készített kedvtelésből, nagytatámmal együtt. Nagytatámnak is nagyon ügyes keze volt a nőiesnek tartott munkákhoz, bár ő erre csak titkon volt büszke, mivel szégyellte azt. Akkoriban nem volt elfogadott, hogy egy férfi kézműves tevékenységeket folytasson, de ugye, ha az ember szeret valamit, akkor az előbb-utóbb utat tör magának. Nagyon hálás vagyok nekik, mert az alapokat már kiskoromban megtanulhattam. Gyakorlatilag már második osztályos koromban elkezdtem gyöngyözéssel foglalkozni, a varrás jóval később kezdődött.

 

– Annak ellenére, hogy egészen fiatalon belecsöppentél a kézművesség világába, mégis más irányokat is vett az életed. Hogyan jutottál vissza mégis, el egészen addig a gondolatig, hogy vállalkozóként kamatoztasd a tehetségedet?

– Már első osztálytól művészeti iskolában tanultam, de a középiskola befejezése után a nyelvtanulás irányába indultam el. Akkor úgy gondoltam, hogy egy fordítói diplomával a zsebemben majd egyszerűbb lesz minden, ahogy azonban lenni szokott, az élet felülírta az elképzeléseimet. A diplomámmal nem sikerült a szakmában elhelyezkednem. A sors úgy hozta, hogy férjem édesapja is nagyon ügyesen használta a varrógépet, így a családba bekerülve, lehetőségem volt belekóstolni a varrás alapjaiba. Az elején persze azt sem tudtam, hogy mi fán terem a lábbal hajtható varrógép, mit jelent egy szabásminta. Hálás vagyok a sorsnak, hogy mindig volt/van mellettem egy mentor, aki tanít és segít. A gyereknevelés után egy kézműves műhelyben kezdtem el dolgozni, abból az időszakból ki szeretném emelni Évike mentorom nevét, mivel számtalan hasznos praktikát, trükköt tőle sajátíthattam el, ahogy a kollégáimtól és a munkaadóimtól is, amiért kimondhatatlanul hálás vagyok. Többek között az egyik termékemet is az ő neve alapján neveztem el „Eve” válltáskának. Néhány év közös munka után munkaajánlatot kaptam egy helyi vállalkozástól reklámgrafikus állás betöltésére, és akkor úgy éreztem, hogy szükségem van a változásra. Aztán jött a Covid… Nem mondok újat azzal, hogy minden a feje tetejére állt. Az előző munkahelyemről eljöttem, az új felajánlás megsemmisült, és nem volt, akire hagyni a kisfiam sem. Bár már a kézműves műhelyben való munkám mellett elkezdtem magamnak és az ismerősöknek különböző dolgokat készíteni, a világjárvány hozta el azt az elhatározást, hogy elkezdjem értékesíteni az alkotásaimat.

 

 

– A jótevő keresztanyák és apák minden életszakaszodban segítették az utadat, emellett a férjednek is kiemelt szerepe volt a Fantasmat design márka megalkotásában. Mesélj erről!

– Azon túlmenően, hogy a férjem informatikusként mindenben segített, ami a weboldalfejlesztést illeti, számomra egy erős lelki támasz is. Mindenben támogatott a kezdetektől fogva, akárcsak édesanyám, nagytatám, a húgom, és gyakorlatilag ők együtt biztattak arra is, hogy vállalkozást indítsak. Legyen szó bármilyen művészeti irányról, az, hogy a környezetünk hisz- és támogat abban, amit csinálunk, sokszor mindennél fontosabb.

Hirdetés

– Ha már család, akkor a kisfiad megérkezése az életedbe is meghatározó…

– Már Magor megszületése előtt is varrtam, de nem sok sikerrel. Aztán amikor már egyéves lett, akkor határoztam el, hogy márpedig én megvarrom azt, ami nekem kell, ha már nem találom meg az üzletekben. Szükségem volt egy válltáskára, és elkészítettem magamnak. Elhasználódott a pénztárcám, így varrtam magamnak egyet. Persze, ahogy lenni szokott, amikor a barátnők, rokonok meglátták egy-egy termékemet, ők is szerettek volna belőlük. Így szép lassan elkezdtem ajándékba, majd megrendelésre is készíteni különböző kiegészítőket. Ahogy említettem, a kisfiam megérkezésével a hangsúlyok is átértékelődtek, és egyre gyakrabban keresgéltem babaholmikat kisebb-nagyobb sikerrel. Be kell vallanom, hogy eléggé érdekes ízlésem van, és sokszor nem találtam meg azokat a termékeket, amelyekkel igazán elégedett tudtam volna lenni. Így aztán egyszer csak megpróbáltam böfitörlőt, böfipárnát készíteni, és sokkal jobban tetszett, mint amit a kereskedelemben találtam. Gyakorlatilag az ő megérkezése indította el a baba-mama vonalat a vállalkozás életében.

 

– „Lizzy” hátizsák, „Black Hole”, „Drawstring” hátizsák, „Mag” iskolástáska, „Füles” válltáska és „Booksie” pénztárca. Egytől egyig beszédes nevek. Minden darab a nevében viseli az egyediségét, tulajdonságait?

– Van egy olyan szándék bennem, hogy az általam készített termékeket ne is lehessen összevetni a tömeggyártott társaikkal. Gyakorlatilag nálam a készleten lévő termékek száma elenyésző. Nyilván vannak, hogy ha valakinek nincsen ideje kitalálni, hogy milyen szín és mintakombinációja legyen a terméknek, akkor legyen, amiből választania. Gondolok még azokra is, akik utolsó percben kapnak észbe, hogy babalátogatóba indulnak, de még nincs ajándék. De alapvetően nálam minden az egyéni preferenciák szerint, megrendelésre működik. A vásárlóim az anyagmintától kezdve, akár zsebek elhelyezéséig mindent megválaszthatnak. Nagyon ritka, hogy két egyforma darab készüljön. Amilyen sokszínű az emberek személyisége, pont olyan végtelen mennyiségű terméket tudok előállítani én is. A terméknevekkel is tükrözni szeretném, hogy milyen is az adott darab, a „Black Hole” név például máris mutatja a vásárlónak, hogy bár nem feltétlenül egy nagy méretű táska, mégis annyi minden elfér benne, mint a Fekete lyukban. Vagy a „Lizzy” hátizsák egy nagyon kedves rokonomról kapta a nevét, a Mag iskolatáska pedig Magorról, a fiamról, akinek a neve magocskát jelent. Számomra fontos, hogy az alkotásaim nevei is tükrözzék a különlegességet.

 

– Van kedvenc terméked, vagy olyan munkafolyamat, amelyet a legszívesebben végzel?

– Mivel minden termékem egyedi, ezért nem is áll fenn a veszélye annak, hogy esetleg bármelyiket is megunnám készíteni. Minden megrendelés más és más, ezért mindig kihívást jelent számomra. Örülök, amikor a már meglévő termékek inspirálják a vásárlókat, de annak is, ha teljesen más elképzeléssel érkeznek. Munkafolyamatok szempontjából nem tudok egyet kiemelni, mert maga az alkotás, a megfelelő részletek összeillesztése nélkül nem érünk el a célig: hogy valaki számára örömet jelentsen az adott termék, és legfőképpen az, hogy annak a megalkotásában ő is részt vett.

 

Ha felkeltették érdeklődésedet a Fantasmat Design egyedi termékei, akkor keresd őket itt, itt és itt.

Hirdetés