Ezt ne hagyd ki!

Hogy ne teljen szürkén a február, mutatunk néhány jó dolgot, amiről kár lenne lemaradni. Kultkínáló következik!
Hirdetés

Zacher doktor újra Erdélyben!

Erdélybe látogat Magyarország egyik legismertebb orvosa, Dr. Zacher Gábor. A sztártoxikológus az Eventikum rendezvényszervező iroda jóvoltából immár második alkalommal jön el hozzánk. Ezúttal egy kibővített, a korábbi turnétól eltérően több várost érintő előadássorozatot tart 2020. február 24. és március 4. között. Két témában hallhatjuk őt, Hétköznapi boldog(talan)ságaink – Szenvedélybetegségeinkről tabuk nélkül –, illetve Betépett álmodozók –, mely teljesen új előadástéma, amiben a popkultúra ikonjainak életén és addikcióin keresztül mutatja be a tudatmódosítók veszélyes világát.  

Alkalom nyílik Nagyváradon február 26-án 19 órától, Kolozsváron február 24-én 19 órától, Marosvásárhelyen február 28-án 19:30-tól, Gyergyószentmiklóson február 27-én 19 órától, Csíkszeredában március 1-jén 19 órától, Székelyudvarhelyen február 29-én 19 órától, Kézdivásárhelyen március 2-án 19 órától és Sepsiszentgyörgyön március 3-án 19 órától. Részletek az eventikum.ro oldalon.

 Amerikából hazatért Páll Lajos-festmények 

A fazekas. A reprodukció készítője: Róth András Lajos

Három Páll Lajos-festményt adományozott a  Haáz Rezső Múzeum képtárának a Minneapolisban élő Bales Györei Mária. A keszthelyi származású, 1956-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált hölgy és irodalomtudós férje, Kent R. Bales professzor a nyolcvanas évek elején, erdélyi útjaik során ismerkedtek meg a korondi művésszel, a képeket is akkor vásárolták tőle. A 2012-ben özvegyen maradt Mária asszony úgy látta jónak, ha a szeretett Páll Lajos festményeit, két akvarellt és egy olajfestményt olyan intézménynek vagy egyénnek adományozza, aki ismeri Páll Lajos munkásságát, tisztában van értékével. Így vette fel a kapcsolatot a székelyudvarhelyi múzeummal. Hazatért tehát A fazekas, az Őszi falurészlet és a Csűr fákkal. A festő második, legtermékenyebb alkotói időszakából származó festmények mostantól a múzeum képtárának Páll-művekben nem bővelkedő gyűjteményét gazdagítják. 

2018-ban, születésének nyolcvanadik évfordulóján kiállítással tisztelgett Páll Lajos (1938–2012) emléke előtt a Haáz Rezső Múzeum. Az életmű bemutatásához akkor a Páll családtól, a korondi Firtos Közművelődési Egyesülettől és különböző magángyűjteményekből kölcsönözték a festményeket. Sokat közülük először láthattak az érdeklődők. Páll Lajos érzékenyen, átéléssel örökítette meg a székelyföldi nagyközséget, a Firtos vidékét, a korondi ember mindennapi küzdelmét, ünnepeit. 

InkTúra – Hatházi Rebeka illusztrációi a Kofferben

Hatházi Rebeka fiatal képzőművész első tárlata tekinthető meg a kolozsvári Koffer kávézóban. Bár a terv az volt, hogy eddigi műveit állítja ki, hiszen már nagyon sok rajza van, végül a Koffer születésnapjára Rebi szeretett volna valami újjal előrukkolni. „Mikor leültem az üres lap elé és elkezdtem nézegetni, hogy mim van, megtaláltam a Boris Vian fejet, amit még nyáron, az államvizsga-kollázsomhoz vágtam ki, de végül nem használtam fel. Ebből indult az ötlet: a fejnek testet rajzolni, kezébe pedig egy kofferes csészét tenni. Elküldtem a Koffer vezetőjének, aki rögtön ráharapott az ötletre. Küldött is még 11 kedvenc írót.”

Hirdetés

Így született meg a 12 íróról egy-egy illusztráció. Fejük montázsolva, a testük rajzolva, és a háttér akvarellel festve, aprólékosan kigondolva, mütyürködősen, ahogy Rebi mondja. „A rajzaimra ez a részletesség jellemző. Sokan lenézik amúgy az illusztrációkat, hogy ezek csak jól mutatnak, de nincs bennük olyan mély gondolat, mint egy piszoárban. Pedig szerintem van. Csak nem szabad ezeket felületesen nézni. Persze, jól mutatnak, szépek, de én ezek mellett tudatosan választom ki a mintát, színeket, mütyürkéket. Fontos számomra, hogy a munkáim energiája összhangban legyen a témával. Ha pedig ki van billenve, akkor tudatosan legyen kibillentve.”

Ha Kolozsváron jártok, térjetek be a Kofferbe, igyatok egy finom kávét, és nézzétek meg Hatházi Rebeka alkotásait, mely még február közepéig látható.

GYEREKILEG

Elkészült az első Legendárium-rajzfilmsorozat 

Tizenhárom részből áll a Székelyföldi Legendárium rajzfilmsorozatának első évada. A sorozat vezérfonala Csaba királyfi lovának Rika és Zete által megtalált aranypatkója köré szövődik. A mozgalmas történetek során ezt a varázserejű patkót próbálja megszerezni segítőivel az Ördög, miközben mintegy harminc monda és legenda bontakozik ki a nézők előtt.

Réka királyné köve

A tizenhárom rész nagyjából másfél év alatt készült el, átlagosan nyolcpercesek, és jelenleg az utolsó simításokat végzik rajtuk az animátorok. Ezzel párhuzamosan rajzolják már a második évadot, melybe a Kárpát-medence más tájairól is kerülnek be varázslatos történetek. 

Az ősbemutatót jövő hónapban Székelyudvarhelyen tartják, de a Legendárium csapata szeretné további erdélyi helyszíneken is levetíteni. És mivel azt tervezik, hogy a világ más tájain is népszerűsítik, román és angol nyelvű szinkron is készül a rajzfilmekhez.

Összeállításunk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. februári lapszámában jelent meg.

Hirdetés