Fábián Juli – zenéje által itt marad köztünk

Halálának második évfordulóján, december 15-én mutatták be az M2 Petőfi Tévén a Fábián Juliról készült Like a Child című filmet. Lévai Balázs alkotása a 2017. december 16-án, harminchét éves korában, daganatos betegségben elhunyt dzsesszénekesnek-dalszerzőnek állít emléket, művésszé válását járja körbe, megszólaltatva rokonait, barátait, pályatársait.
Hirdetés

A mindig mosolygó, „szőke hajú, fekete hangú énekesnő” számos formáció tagja volt, köztük a Just in Time, a 4 Free Birds, Fábián Juli Jazz Riff, a Fábián Juli és Zoohacker, illetve a Barabás Lőrinc Eklektric. Országos ismertséget éppen ez utóbbinak, Magyarország egyik legnépszerűbb elektronikus bandájának köszönheti. Rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak, Pege Aladár zenekarának, a Budapest Jazz Orchestrának.

2010-ben énektanárként segítette az első magyarországi X-faktor versenyzőit, Zoohackerrel épp az emlékfilm címéül szolgáló dallal léptek fel a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatóján, 2017-ben Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének oldalán szerepelt a Nagy Duettben. Valamennyi magyarországi nagy fesztiválon fellépett.

Fábián Juli és Sárik Péter

Fábián Julit Erdély-szerte a Sárik Péter zongoristával alkotott duójuk által is megismerhette a pop- és dzsesszkedvelő közönség. 2011 őszén kéthetes, nyolc romániai várost érintő turnén mutatkoztak be.

„A megjelenés napján néztem meg az emlékére készített filmet, másnap reggel műsor előtt az jutott eszembe, hogy milyen őszinte szeretettel és nagyrabecsüléssel beszélt róla a szakma: semmi manír, semmi túlcsordult ömlengés. Sajnos nem volt alkalmunk személyesen találkozni, bár kétszer is vártuk a Csíki Jazzre, mindkét alkalommal közbeszólt a betegsége. Ennek valószínűleg így kellett lennie. A dalai itt maradtak. Emlékszem, a Kerekes Band keresett meg, hogy a Waiting for the Sunshine-t bejátszatnám-e. Abban Julié a vokál. Örömmel tettem. Ha borongósak a nyári reggelek, mindig előkerül. Hiszem, hogy így van ezzel más is: bár Juli távozott közülünk, mindig előkerül, valahonnan felbukkan. Köztünk marad” – nyilatkozta a Nőilegnek Günther Ottó, a Fun Fm Rádió programigazgatója, a Csíki Jazz Fesztivál műsorvezetője.

Fájdalmasan rövid, ugyanakkor kiemelkedő művészi pálya a Fábián Julié, aki tehetsége mellett örök mosolyával, pozitív kisugárzásával lopta be magát szívünkbe.

Hirdetés

Lévai Balázs dokumentumfilmjében is a mindig pozitív, hivatását minden porcikájában megélő művész alakja rajzolódik ki, aki betegségéről is csak annyit árul el, amennyit feltétlenül szükséges. Mintha mentesíteni akarná a lelki tehertől a hozzá közel állókat. A barátok, pályatársak visszaemlékezései, az archív felvételek, interjúrészletek mellett a film különlegessége a dal, melyet tizennyolc énekes ad elő (köztük Rúzsa Magdi, Palya Bea, Wolf Kati, Tóth Vera és Mező Misi), és amelynek az üzenete egybecseng a filmével: Juli nem ment el örökre, dalai által mindig velünk marad.

A Like a Child december 23-áig még megnézhető a mediaklikk.hu-n.

Kiemelt fotó: Fábián Juli Emlékoldal, Kovács Tibor

Fotó: Sárik Péter Facebook-oldala

 

Hirdetés