BodyArt – ha harmóniára vágyunk

Elmentem egy BodyArt órára. Van úgy, hogy az ember lánya megunja az edzőtermek hangulatát, a súlyzógépek mechanikusságát, a futópad surrogását, s valami másra vágyik. Ez történt velem is, ezért egy kis stúdióban egy új edzésformát próbáltam ki. Megtetszett. Szubjektív beszámoló, de egy nyugisabb, mélyreható edzésforma szakszerű ismertetése is következik.

Saját élmény

Már a neve felkeltette az érdeklődésemet: BodyArt. Ugyebár nemcsak a lélekkel, hanem a testtel is foglalkoznunk kell az EGÉSZségért, és ha még a művészet is ott van – hát az rossz dolog nem lehet. Így gondolkodtam, amikor felhívtam Lukács Annamária trénert, hogy bejelentkezzem egy órájára. Mindjárt kaptam praktikus tanácsokat is, miszerint hosszabb, testhezálló felsőt vigyek magammal, kényelmes nadrágot, a sportcipőt pedig otthon hagyhatom.

{hirdetes}

A tükrös teremben gyertyák, füstölők égtek, kellemes, kissé elvont zene szólt, és mezítláb (fázósabbak zokniban) kezdtük el az órát. Már az furcsa volt nekem az utóbbi évek keményebb, súlyzós edzései után, hogy minden eszköz igénybevétele nélkül ígérnek komoly eredményeket. Lukács Annamáriára, Babira néztem, és muszáj volt hinnem neki. Egy darabig tudtam követni és végezni a gyakorlatokat, az első elakadást egy egyensúlyérzéket igencsak igénybe vevő, összetett mozdulat jelentette. Aztán egyre nehezebbnek tűnt minden, bár lassú, megfontolt, kitartott mozdulatsorokat képzeljünk el. Az óra felénél már éreztem, hogy igen intenzív edzésről van szó, de kezdő szinten becsülettel helytálltam. Fáradtnak, ugyanakkor mégis ellazultnak, oldottnak éreztem magam a végén. „Jutalmul” megérkezett másnap délután az izomláz, és olyan helyeken éreztem fájdalmat, ahol talán még soha.

 

Az intelligens alakformáló torna

 

Az óra végeztével Babi figyelmeztetett: mint majdnem minden edzésforma esetében, ennél is időt kell adnunk magunknak, hogy alaposan elsajátítsuk a gyakorlatokat. Eredményt se másnapra várjunk, de ha van kitartás, akkor hamarosan érezhetjük a BodyArt jótékony hatásait.

 

Lukács Annamária, Babi

-Nyújtottunk, erősítettünk, dinamikus, de igazán szép, nőies mozdulatokat is végeztünk. Érdekes egyvelegnek tűnt nekem ez az óra.

-A BodyArt, amit „intelligens alakformáló” edzésként is emlegetnek, számos mozgásformából (például a jógából) ötvöz elemeket, mégpedig a legjobbakat, leghasznosabbakat vonta be ebbe az összetett tréningbe. És valóban, a BodyArt az ellentétek egységére épül. Azt hiszem, éppen az fogott meg legjobban benne, ahogy a yin-nőies és a yang-férfias gyakorlatok váltják egymást. Mindig is erre volt szükségem, azt kerestem az eddig kipróbált edzésformákban, hogy jelen legyenek a teljes testet igénybe vevő gyakorlatok, amelyek arányosan erősítik, feszesítik a combokat, a farizmot, a hasizmot, és ezt kövessék légies, nőies nyújtó-lazító gyakorlatok, amelyek harmonizálják a testemet, és simogatják lelkemet.

 

- Úgy tűnt, hogy nagyon fontos eleme az órának a helyes légzés.

-Nagyon hasznos ebben az edzésformában, hogy a belégzés-kilégzés ritmusára végezzük az erősítő és a nyújtó gyakorlatokat. Saját tapasztalatom, hogy ezáltal a tüdőm kapacitása a duplájára nőtt az utóbbi két és fél évben. A tudatosan, koncentrált figyelemmel végzett lassú, kitartó gyakorlatok megtanítanak légzésünk, mozgásszerveink és egész testünk működésének ismeretére, hatékonyabb irányítására. A BodyArt ezáltal nemcsak a testet formálja, erősíti, energetizálja, hanem lelkileg is teherbíróbbá tesz, megerősít a stresszhatások ellen, önismeretre tanít, arra szoktat, hogy a testünkben, akaratunkban rejlő lehetőségeket mind jobban ki tudjuk aknázni.

 

-Olvastam, hogy nagyon hatásos a BodyArt a mélyizmok erősítésében.

-A BodyArt tényleg alaposan megdolgoztat, elér olyan izmokat is, amelyeket alig-alig használunk, de látványos eredményt lehet elérni a felszínhez közelebbi, például bicepsz- vagy hasizmokkal is. A hát- és a hasizmok  fejlesztésével állítja helyre a megfelelő testtartást, tehermentesíti a gerincet. A terhelést fokozatosan növelve sajátíthatják el a vendégek ezt az összetett mozgásformát.

 

-Most éppen az tetszik nekem, hogy minden eszköz nélkül, a saját testünkkel érhetünk el fejlődést.

-Segédeszközre, tornaszerre nincs szükség a BodyArt esetében, az elsajátított gyakorlatok később akár otthon is végezhetők, bár kár lenne lemondani arról a közös élményről, energiáról, amelyet a csoportos foglalkozások során megtapasztalunk. Egy-egy alkalom során váltakoznak az energetizáló, frissítő, dinamikus és a pihentető-nyújtó, relaxáló gyakorlatsorok, különböző nehézségi fokokkal. Az edzés után egyszerre lehet felpezsdülést, kellemes fáradtságot és ellazulást érezni. A légzőgyakorlatok gondoskodnak arról, hogy a test minden szövetébe eljusson az oxigén, mintha a szervezet új üzemanyagot kapna – ez testnek és léleknek egyaránt energiát nyújt. Egyébként már néhány alkalom is érezhetően jót tesz, de természetesen hosszabb távon alkalmazva, a mindennapok szerves részeként fejti ki a legjobban a hatását.

 

-Milyen változásokat lehet elérni a BodyArttal?

-Mivel nagy hangsúlyt fektet a hátizmokra, mély tartóizmokat erősít, mintha „kiegyenesednénk", növekednénk pár centit. Ami szinte minden nőnel előfordul, hogy lerövidül a mellizom, ez abban látszik, hogy előreesik a váll és kialakul a „púp". Ez tűnik el a leghamarabb a sok nyújtás és háterősítés hatására. Azáltal, hogy megnyílik a mellkas, sokkal több levegőt leszünk képesek beszívni, eltűnik a tipikus „pihegő" légzés. Én például olyan mértékű hajlékonyságra tettem szert, amilyenre gyerekkoromból emlékszem.

 

-Kiknek ajánlod?

-Elsősorban azoknak, akik a testük mellett a lelküket is erősítenék, akik szeretnék önmagukat fizikailag és mentálisan is kiegyensúlyozottabbnak érezni, belső világukkal és a külvilággal minél nagyobb harmóniába kerülni. Adódhat olyan élethelyzet, amelyben  valakinek egyszerre lenne szüksége testformáló, erősítő edzésre, gerincbántalmakat enyhítő gyógytornára, a tüdő kapacitását növelő tudatos légzőgyakorlatokra, stresszűző jóga ászanákra, befelé, önmagára figyelő meditációra, lélekfrissítő, energetizáló tai-chi foglalkozásokra. Vannak olyan állapotok, mozgásszervi rendellenességek, amelyek esetében különösen ajánlott, így például az ülőmunka, a stresszhatás miatt beroskadt vállak, a görbe hát, a mozgáshiány talaján kialakult derék- és hátfájdalmak jó ellenszere lehet. Diákoknak is tanácsolható, akár két vizsga között is érdemes erre időt szakítani, hiszen növeli a koncentrálóképességet, a stressztűrést és az agy teljesítményét is. Nézd, számomra a BodyArt egy csoda... Fantasztikus, amit átélek óra közben, mintha 13 év aerobik oktatói pályafutasom alatt csak erre készültem volna, hogy ezt taníthassam!

 

Utóhang

 

Időközben elmúlt az izomláz, megszületett a cikk, és hetente egyszer BodyArt órára járok. Üdítő változatosságot képes nyújtani a „mozgásos” életemben. Egyébként valahol olvastam is, hogy nem árt időnként változtatni a megszokott edzésterven. Bár mozgásról van szó, mégis kiragad a hétköznapi pörgésből. Talán a speciális légzéstechnika, a teljes testtudatossággal kontrollált gyakorlatok, ezek pontos kivitelezése teszi, de a BodyArt órán valahogy másképp telik az idő. Figyelem, észlelem minden porcikámat, és úgy érzem, hogy ez egy tökéletes tavaszi regeneráló program. Egyensúlyérzékem máris a régi, és teli energiával várom az újabb mozgásos élményeket. Hasonlókat kívánok Neked is, kedves Olvasó!

 

Lukács Annamária

13 évig oktatott aerobik-fitnesst Székelyudvarhelyen, majd megszerezte a Body Toning és gyermek aerobik tréneri képesítést. 2009 óta Fit-Ball edzéseket is vezet, majd 2012-ben elvégezte a BodyArt tréneri képzést.