Covid otthon – útmutató, hogy könnyebb legyen

Útmutató a Covidban szenvedők számára – ezzel a címmel tett közzé egy aktív Google-dokumentumot Berke Krisztina-Ágnes közösségi oldalán, aki Máté Edina sürgősségi orvossal közösen gyúrta össze az Útmutatót. A dokumentum összefoglalja a koronavírusról tudható információkat, mindamellett, hogy hasznos tanácsokkal is igyekszik szolgálni – otthoni karanténozáshoz ez most elsőszámú segítség.

Abban a pillanatban, hogy kiderül, fertőzött vagy, nem nagyon tudod, mit tegyél a protokollon túl, tehát értesíted a háziorvosodat, majd hívod a mentőt tesztelésre, és várod, hogy hívjon a közegészségügyi igazgatóság (DSP), vagy hívod te őket – magyarázza Berke Krisztina-Ágnes, a Koinónia Kiadó és a Chef’s Home munkatársa, aki dr. Máté Edinával közel egyidőben volt fertőzött, illetve családtagjaik is átestek már a Covidon. Legtöbb esetben a családorvos tájékoztat, hogy mi a teendőd, de arra

gyakorlatilag nincs idő, hogy részleteiben tanácskozz vele arról, hogy az otthoni karanténban mivel segíthetsz magadon,

részletezte Krisztina. A DSP-től, a család- és mentősorvosoktól, friss külföldi kutatásokból, közvetlen tapasztalatokból összegyúrt Útmutató elsősorban azoknak segíthet, akik otthon vészelik át a betegséget. 

Ahogy dr. Máté Edina fogalmazott, a járványra vonatkozó szakmai ajánlások többnyire mind arról szólnak, hogy az intézményekben hogyan kell kezelni a betegséget, arról, hogy otthon mit tehetünk, hogyan segíthetünk magunkon, kevés információ van, ez indokolja az Útmutató létrejöttét. 

A közzétett dokumentumra kapott visszajelzésekből kiderült, sokakat érdekel a vírus hatása, tudnivalói a gyerekekre nézve, de magyarországi szakember is érdeklődött, használhatja-e a dokumentumot – az már leszűrhető, hogy ebben az Útmutatóban sokan segítséget látnak. 

Covid után, Máté Edina és Berke Krisztina-Ágnes

Fontos volt a dokumentumot dátummal ellátni, tette hozzá Berke Krisztina-Ágnes, hogy felhívhassák a tájékozódók figyelmét arra, hogy a leírtak mikor voltak érvényesek, s bár folyamatosan javítják és szerkesztik a szerzők az elkövetkező hetekben, túl hosszan, hónapokon keresztül nem valószínű, hogy frissíteni tudják. 

Néhány jó tanács

Az Útmutató kapcsán az orvos ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy antibiotikumot csak akkor szedjünk, ha az orvosunk ajánlja, tüdőgyulladásban, elhúzódó láz esetén, azonban a koronavírus-fertőzés első fázisában egyáltalán ne alkalmazzuk.

C-vitamin: kórházban igen nagy mennyiségben adagolják, hiszen bizonyított tény, hogy hatékony a betegségek legyőzésében. Otthoni kezelésben 1-2 grammot bevehetünk mintegy 10-14 napig,  várandósság vagy veseprobléma esetén ne haladjuk meg ezt a mennyiséget. Nagyobb dózist a háziorvos javaslatára vegyünk. 

Oxigénszaturáció mérése otthon lehetséges, de inkább gyógyszertárból szerezzük be a műszert, mint internetről (lényeg, hogy megbízható, jó minőségű legyen, valóban segítsen, és ne összezavarjon a mérés) és folyamatosan mérjük, amennyiben pedig fokozatosan csökken, jelezzük az orvosunknak, sürgősségi vagy mentős orvosnak.

Általában a csökkenő szaturáció egyebek mellett légszomjat, nehézlégzést, bőrelszíneződést (kékülés) okozhat, rosszul van a beteg, ellenben azt figyelték meg, hogy a Covid-19-ben szenvedő betegek az alacsony szaturáció mellett sem mutatják vagy sokkal később mutatják a klasszikus oxigénhiánnyal járó tüneteket. 

Tehát érdemes követni a számokat. 95% alatt értesítsünk egy szakembert. Érdemes szem előtt tartani, hogy a légzőgyakorlatok jót tesznek, például legegyszerűbb a lufifújás, amit naponta többször végezhet bárki (Youtubon számos otthon végezhető légzőgyakorlatot találni). 

Védőoltás mellett is volt példa az újbóli megbetegedésre, de az eddig közölt adatokból látható, hogy a lefolyása nem olyan súlyos, könnyebben átvészelik a betegek. 

Hogy meddig tart az immunitásunk, az eddigi kutatások alapján még nem tudható. Amit látunk, az az, hogy akik átestek a betegségen, azoknál az antitestek száma fokozatosan csökken 3-6-9 hónap alatt. Amíg vannak antitesteink, addig védettek vagyunk elméletileg a betegséggel szemben. Akik már oltva vannak, azoknál az antitestek lassabban termelődnek, így hosszabb ideig számíthatnak védettségre (de még nem tudható, hogy ez az antitest számban és időben egészen pontosan mit jelent).

Az oltással azonban kivédhetjük azt, hogy súlyos állapotba kerüljünk, az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, az intenzív-terápiától a védőoltás mindenképp megvéd. (Részletesebb tudnivalókért nézd meg az Útmutatót!)

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: