Csak a legfontosabbakat tartsuk a házipatikában!

A mai világban nem szükséges sok gyógyszert tartani otthon – állítja Lorenzovici Anna marosvásárhelyi háziorvos –, mivel már szinte minden településen vannak éjjel-nappal nyitva tartó gyógyszertárak. Mégis mi az, ami jó, ha kéznél van?

A mai világban nem szükséges sok gyógyszert tartani otthon – állítja Lorenzovici Anna marosvásárhelyi háziorvos –, mivel már szinte minden településen vannak éjjel-nappal nyitva tartó gyógyszertárak. Mégis mi az, ami jó, ha kéznél van?

Külön polc a gyógyszereknek a kamrában, egy a hűtőszekrényben, talán még egy kis hely a konyhaszekrényben a tablettáknak, géznek, fecskendőknek, miegymásnak. Ismerős? Igen-igen. Nálunk is épp így van ez otthon. Aztán ha keresünk valamit, az éppen nincs. Lorenzovici Anna háziorvos nyitotta fel a szememet, hogy mennyi fölösleges dolgot és, igen, gyógyszert is tartunk otthon. Úgyhogy fogtam magam, és takarítottam egyet a házipatikámban.

A doktornő szerint ugyanis nincs értelme halmozni otthon a gyógyszereket, mert lejárnak, és el kell dobni őket. Csak a legszükségesebbeket érdemes beszerezni, ilyen például a sebek ellátására szolgáló fertőtlenítőfolyadék, mint például a betadin vagy az oxigénes víz, steril gézlap, fásli, különböző méretű ragtapaszok, és akár steril stripet is beszerezhetünk gyógyászati boltból. „Ez a steril strip egy rendkívül jól tapadó ragasztócsík, amellyel egy sebvarrás helyettesíthető. Nagy előnye, hogy könnyen lehet vele bánni, akár egy laikus ember is használni tudja, de előzőleg mindenképpen át kell mosni és fertőtleníteni a sebet, amelyre rá akarjuk helyezni” – hívja fel a figyelmet a doktornő.

Sok fölösleges patikaszert tartunk odahaza

Különböző ütések, vágások alkalmával igen hasznos lehet egy gélpárna, amit már szinte bármilyen üzletben lehet kapni. Otthon a fagyasztóban kell tárolni, és baleset esetén csak kivesszük onnan, ráhelyezzük ezt a képlékeny gélpárnát a sérült helyre, és a hideg meggátolja a bevérzést például egy rándulásnál, ficamnál, ütésnél, mivel a hidegnek összehúzó hatása van. Így a sérült hely nem dagad meg olyan nagyon, és nem lesz nagy kék-lila vérömleny a helyén.

„Ha már a sérüléseknél tartunk, szoktam itthon tartani Oximed spray-t, ha, mondjuk, főzés, sütés közben megégetném magam. Ha megtörtént a baleset, hideg vízzel lehűtöm az égést, majd besprézem Oximeddel, és nem gyullad annyira be” – tanácsolja a háziorvos. Ezenkívül csípések enyhítésére is tartsunk otthon kenőcsöt, mert ha rögtön csípés után használjuk, akkor nem lesz olyan erős az allergiás reakció, és a viszketegséget is megelőzi.

Jó, ha van otthon lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, de ezekből is elég, ha csak egy levélnyit tárolunk, hívja fel a figyelmet a doktornő. Legyenek otthon tehát paracetamol, ibuprofen, metamuzol, azaz algocalmin hatóanyagú gyógyszerek.

Mindenképp szerezzünk be egy lázmérőt. Ez azért fontos, mert sokszor úgy érezzük, hogy lázasak vagyunk, de közben nem. Jó megmérni pontosan a testhőt, mert a láz alakulása is segít majd az orvosnak a diagnózis felállításában. Szintén jó szolgálatot tehet egy speciális kullancskiszedő csipesz, főleg nyári időszakban, mert gyakran előfordul, hogy az esti zuhanyozásnál vesszük észre, hogy a nap folyamán belénk akaszkodott egy kullancs. Nem kell rögtön a sürgősségire menni emiatt, otthon is el lehet távolítani a kullancsot, de jó, ha erre való speciális eszközünk van, mert akkor biztos nem nyomjuk össze a kullancs potrohát eltávolítás közben. Ez a csipesz is gyógyászati boltokban kapható.

Ha kisgyerek van a háznál, máris bővül a házipatikánk. A család legkisebb tagjának is be kell szereznünk bizonyos gyógyszereket, így lázcsillapítót, kúp formájában, fiziológiás sóoldatot orrba csepegtetés céljából, ha például éjszaka bedugul az orra a kicsinek, hiszen a babák nehezebben viselik el ezt, és nem tudnak várni reggelig. Ugyanerre a célra nagyon jók bizonyos illóolajok (felnőtteknek is) vagy illóolajokat tartalmazó balzsamok, amivel be lehet kenni a gyerek mellkasát és párologtatva könnyebbé tenni a légzést az éjszaka folyamán, javítva a közérzetet.  Emellett jó, ha vannak görcsoldó cseppek is otthon hirtelen jelentkező hasfájásra (Espumisan, Sabsimlex, Debridad).

Idősebb korban egy otthoni vérnyomásmérő sem árt a házipatikában, hogy időnként ellenőrizni lehessen a vérnyomást. Akinél felmerül vércukorszint-ingadozás, akár kis cukormérő készüléket is beszerezhet magának.

„Tényleg úgy gondolom, hogy csak a pillanatnyi tünetenyhítésre való gyógyszereket érdemes beszereznünk. Ugyanakkor azt ajánlom, hogy mindig beszéljünk előbb orvosunkkal, hogy betegségünkre mit szedhetünk” – hangúlyozza Lorenzovici Anna. Hozzáteszi, hogy sokszor egyszerű házi gyógymódokkal is segíthetünk magunkon. Nátha esetén például sok meleg folyadékot igyunk, a sós vizes gargarizálás jót tesz torokfájásra, diétázzunk, ha a hasunk fáj, vagy hányós, hasmenéses betegségünk van. Ezek a típusú bajok akár az ilyen egyszerű praktikáktól, odafigyeléstől maguktól is gyógyulnak. Ha meg nagy a gond, akkor úgyis orvossal kell konzultálni, mielőtt beveszünk valamit.

GYÓGYSZEREK TÁROLÁSA

A gyógyszereket lehetőleg kamrában, hűvös, száraz helyen kell tárolni. Kúpokat, megkezdett szirupgyógyszereket hűtőszekrényben kell tartani. Mindig ajánlott elolvasni, hogy mi meddig alkalmazható.

MI LEGYEN A LEJÁRT GYÓGYSZEREKKEL?

Egyszerű lenne a kérdés megválaszolása, hiszen a 2014. évi 119-es számú egészségügyi törvényrendelet kimondja, hogy a lejárt gyógyszereket kötelező módon le kell adni a gyógyszertárakban, amelyeknek szerződésük van ezek begyűjtésére és megsemmisítésére. Eldobni a szemetesbe tehát nem szabad, nehezen találunk azonban olyan gyógyszertárat, amely beveszi, mivel senki sem vállalja a lejárt gyógyszerek elszállításának költségeit. A kérdés tehát megválaszolatlan marad. 

HASZNOS TELEFONSZÁMOK:

112 – Egységes sürgősségi segélyhívó

1791 – Peditel nonstop (Bármikor tárcsázható, ha egészségügyi kérdésünk van, szakorvosok és háziorvosok válaszolnak.)      

0364917 – Alopedi (A Kolozsvári Gyermeksürgősségi Kórház telefonos szolgáltatása, melyen ingyenes segítségnyújtást, szaktanácsadást adnak szülőknek, de nem csak Kolozs megyeieknek.)

Háziorvosunk száma – Jó, ha tudjuk, hogy a háziorvosunkkal hogyan vehetjük fel a kapcsolatot mihamarabb, akár sms-ben.

Fotó: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2018. októberi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>