Gyógyulhatunk fürdőkádban is

A messze földön híres sóbánya és a tavaly megnyitott Parajdi Wellness Központ gyógyhatásait talán már nem kell bemutatni az olvasóknak, azt azonban csak kevesebben tudják, hogy idén augusztustól kezdődően immár kádas fürdőzési lehetőség is várja a gyógyulni, regenerálódni vágyókat.

A messze földön híres sóbánya és a tavaly megnyitott Parajdi Wellness Központ gyógyhatásait talán már nem kell bemutatni az olvasóknak, azt azonban csak kevesebben tudják, hogy idén augusztustól kezdődően immár kádas fürdőzési lehetőség is várja a gyógyulni, regenerálódni vágyókat.

Hatalmas a sikere a tavaly nyáron megnyitott Parajdi Wellness Központnak: csak augusztusban több mint 21 ezren fürdőztek a gyógyhatású, sós termálvízben. Ekkortól indult el a kádas fürdőzési lehetőség is: akik nem szeretnek másokkal együtt, a wellnessközpont medencéiben, fürdőruhában gyógyulni, azok az emeleten kialakított, 14 kádas fürdő valamelyikében kezeltethetik magukat. Az idősebb, főként vidéki betegek számára gyakran zavaró a másokkal közös, fürdőruhás gyógyvizes kezelés, sokan intim körülmények között szeretnek gyógyulni, kádfürdőben, egyedül, egy függöny mögött – ezt az igényt szolgálja ki a nem sokkal ezelőtt elindított kádas fürdőzési lehetőség.

Fotó: Csedő Attila

Az idősebb generáció számára nem idegen ez a fajta gyógyfürdőzés, hiszen már a rendszerváltás előtt is sokan éltek ezzel a kezelési lehetőséggel. A parajdi gyógyvíz remek megújulást jelent az ízületeknek, csontoknak, ajánlják végtagtörések, műtétek utáni felépülésre, ideg- és nőgyógyászati bántalmakra is. A szakemberek évente kétszer tíznapos, tavaszi és őszi kúrát javallanak, de legminimálisabban is, bár öt nap mindenképp szükséges egy hatékony kezeléshez. A 34–36 Celsius-fokos, sós gyógyvízzel töltött fürdőkádak mellett szakképzett asszisztensek felügyelik a kezelést, ugyanakkor az ajánlott 20-25 perces fürdőzésen túl, gyógytorna, relaxáló- és gyógymasszázs, fizioterápia és elektroterápia is várja a betegeket. Emellett előzetes bejelentkezés alapján, többféle szakorvosi rendelés is egyeztethető: urológus, szívgyógyász,allergológus vagy épp gasztroenterológus szakemberrel is konzultálhatunk.

Fotó: Csedő Attila

A kádas gyógyfürdőkezelés Parajdon egyáltalán nem luxus, bárki számára elérhető, ötnapos bérlettel pedig egészen olcsónak mondható. Ugyanakkor a wellnessközpont szolgáltatásait 40 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe a nyugdíjasok. A különleges összetételű, parajdi gyógyvíz nem hasonlítható más erdélyi fürdők vizéhez, hát-, derék- vagy térdfájásra, különböző gyulladásokra, keringési problémákra, idegrendszeri panaszok enyhítésére is ajánlják. Nem utolsó sorban megelőzésre is. A súlyos szívbetegek, asztmával vagy nagyon magas vérnyomással küzdők számára nem javallott a parajdi gyógyfürdő, az első két napon minden beteg szervezetét megbolygatja a specifikus gyógyvíz, az áldásos hatása azonban már a negyedik-ötödik naptól érezhető.

Fotó: Csedő Attila

A kor igényeinek megfelelő wellnessközpont naponta 12 órától este 9-ig várja vendégeit – hétvégeken 10 órától –, a kádas fürdőt azonban minden nap 18 óráig lehet használni. Más erdélyi fürdőkhöz képest a parajdi gyógykezelés hatalmas előnye, hogy jól kiegészíti egymást a sóbánya és a termálvíz: délelőtt a sós levegő, délután pedig az 1100 méteres mélységből feltörő, jellegzetes, kénes szagú, ásványi anyagokban gazdag, sós gyógyvíz segítségével regenerálódhat a Parajdra érkező.

Fotó: Csedő Attila

Kezdd az évet kényeztető fürdőzéssel!

Válaszolj helyesen az alábbi kérdésre, és nyerj egy családi belépőt a Parajdi Wellness Központba! 

Hány méter mélységből tör fel a gyógyhatású termálvíz a Parajdi Wellness Közontban?

A válaszokat a jatek@noileg.ro email címre várjuk 2016. december 27- 2017. január 5. között.  A helyesen válaszolók között 2017. január 9-én 3 db. családi belépőt sorsolunk ki a Parajdi Wellness Központba. 

Fotó: Csedő Attila

Lazíts, gyógyulj, lubickolj!

A játékban résztvevők csak egyszer vehetnek részt a sorsoláson! A helyes válasz mellett, kérjük elküldeni a játékos nevét és telefonszámát is, amelyen elérhetjük!