ARCHÍV Ígéret hava: a nyár „aggodalmas adventje”

A latin Maius hónapot valószínűleg a régi római Maia istennő (vagy férfi párja, Maius) után nevezték el. A görögöknél Maia Zeusz szeretője, és Hermész anyja. Maia a növekedés és a szaporulat felett bábáskodott, s a május is a növekedés hónapja. A május mindenütt a nyár „aggodalmas adventjének” tűnik, aminek a termés féltése volt az alapja. Az ókorban Európa-szerte engesztelő és tisztító szertartások böjtös időszaka volt a május, Rómában tilos volt ekkor házasságot kötni és házaséletet élni, ekkor takarították ki a templomokat, mintha csak a hónap előkészület lenne a nyárközépi nagy ünnepekhez.

Napjainkban májusban van az Európai Unió ünnepe, a méhek-, a madarak és fák napja, de az esélyegyenlőség és az internet világnapja is. Japánban egyébként létezik egy ún. „májusi kór” kifejezés: ha egy új dolgozó már az első napon fáradtan érkezik a munkahelyére, májusi kórságtól szenved.

Fagyosszentek s Szent Orbán

Ha május első hetében esett, akkor jó termésre számítottak a gazdák. Május elsején helyenként még most is állítanak májusfát virágokkal, színes szalagokkal, titokban állították a legények a falu eladó lányainak. A népi időjóslás szerint Pongrác, Szervác és Bonifác (május 1214) könnyen visszacsalogathatja a hajnali fagyokat, azonban ha ilyenkor meleg az idő, akkor hűvös nyárra lehet számítani. Zsófia napjáról pedig a régiek úgy tartották, hogy gyakran nagyobb hideget hoz, mint a három férfi társa. A gazdák Zsófia napján választották el a juhokat és a bárányokat, és utána kezdődhetett a fejés. A néphagyományban ugyanakkor Orbán napja is fagyos, Szent Orbánhoz leginkább a szőlős gazdák imádkoztak, hogy a fagy ne vigye el a termést.

„Főszezon” a kertben

Az idejében elvetett spenót, hónapos retek, murok és petrezselyem magjai ilyenkorra rend szerint már kikeltek. A sűrűre sikerült vetéseket most kell megritkítani: a gyengébb, kisebb növényeket húzzuk ki a talajból, hogy az erősebbek növekedjenek tovább. Ugyanakkor május közepén már kiültethetjük a paradicsom- és paprikapalántákat is. A paradicsompalánták esetében válasszunk borús időt vagy esti időszakot, hogy ne égjenek ki! A paprikák kiültetésével érdemes megvárni a fagyosszentek elmúltát, és most érdemes elültetni a tökféléket is. Ugyanakkor a fűszereket is érdemes májusban szüretelni, szárítani: a betakarításhoz a legjobb időpont az, amikor kinyílnak a hajtásokon az első virágok.

E hónap közhelye a szerelem

„Félelmes hónap. Okos öregek nem szeretik, óvatosan élnek ízeivel, fényeivel és illataival, lehetőleg elbújnak vagy elutaznak előle. (…) Májusban nem lehet könyvet írni. Olvasni is alig. (…) E hónap közhelye a szerelem: pontosabban, mint az egészen rossz és egészen jó regényekben, a szerelem és a halál. (…) Ez a hónap, mikor sok ember riadtan, kötelességszerűen szerelem után néz, mint ahogy télen hócipőt vásárol vagy nyáron bérletet az uszodába. A májusi szerelem megbízhatatlan. Legtöbbször nem is a személynek szól, hanem az általános közhangulat rémuralmának engedelmeskedik, a májusnak. A májusi szerelemnek szeptemberben hódolattal és mély elcsodálkozással köszönünk vissza. Lehetséges?… Hol volt a szemünk?… Májusban minden nő Titánia kissé. Egy napon felébred a varázslatból, megnézi a naptárt, bámulja az imádott szamárfejet, csodálkozik.” (Márai Sándor: Négy évszak)

Megjelent a Nőileg magazin 2022. májusi lapszámában.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Április megnyitja
Április megnyitja

A hagyomány szerint ennek a hónapnak is Romulus adott nevet, isteni anyjának, Venusnak az etruszk neve után (Apru – a görögöknél Aphrodité). Mások a latin aperire „kinyílni, megnyitni” igére vezetik vissza a hónap nevének eredetét: nyiladozik a természet. A néphagyomány azonban április 24-től, azaz Szent György napjától számítja az igazi tavasz kezdetét. A régiek ezen a napon megtisztították a forrásokat, és csak ezután lehetett kihajtani a legelőre az állatokat.