Jogom van a házhoz?

Ha, mondjuk, húsz évig fizettem az adót, a bennvaló automatikusan rám íródik? – kérdezi egy olvasónk a jogi tanácsadónkat, Marosi Györgyöt.

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jól esne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Marosi György ügyvéd válaszol: 

Kedves Olvasó!

Amire Ön gondol, az az elbirtoklás. Elbirtoklás útján az szerzi meg a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot a jogszabályban előírt időszakon át szakadatlanul a sajátjaként birtokolja, más szóval az elbirtoklás segítségével a használó a hosszan tartó használati jogát tulajdonjoggá alakítja át. Az elbirtoklás nem automatikus eljárás, és attól, hogy valaki húsz évig fizeti egy ingatlan adóját, még nem lesz belőle tulajdonos.

Marosi György

Több törvényes feltételt kell teljesítenie annak, aki szeretné elbirtokolni az ingatlant, amelyet használ. Az adó kifizetése tulajdonképpen a hosszan tartó háborítatlan használat egyik bizonyítéka lehet, de önmagában még nem elegendő a tulajdonjog megszerzéséhez. Figyelembe véve, hogy az elmúlt évtizedekben sorozatosan módosították a vonatkozó törvényeket, és ebből kifolyólag az elbirtoklásnak több formája van, érdemes egy szakértővel megbeszélni, hogy a kedves Olvasó esetében melyik módszer alkalmazható.

Leveleiket a level@noileg.ro e-mail címünkre várjuk.

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2019. decemberi lapszámában jelent meg.