Marosi György ügyvéd

Marosi György: Alternatív vitarendezés - ha nem a „csakazértse” mozgat

Az emberek közti viták megoldásának igénye egyidős magával az emberiséggel. A veszekedések kezelésére kezdetben ott volt a furkósbot mint biztos recept, aztán ahogy fejlődött a társadalom, megjelentek a kifinomultabb, kevésbé drasztikus módszerek.

Erkölcstelen a tartásdíjon alkudozni

Mennyibe kerül egy gyermek eltartása? Elvált szülők esetében gyakori kérdés: viták, veszekedések, eltiltások, alkudozások kísérik a megegyezést. A törvény meghatároz bizonyos kereteket, de a lelkiismeretnek is dolga van a kérdésben. Olvasói kérdésre a tartásdíjjal kapcsolatos előírásokat összegezte Marosi György ügyvéd – visszatérő téma lesz.

Ha nem fizet, láthatja a gyermekét?

Tanácstalan vagyok, a volt férjem nem fizeti a gyerektartást, megtilthatom, hogy láthassa a gyereket?

Jogom van a házhoz?

Ha, mondjuk, húsz évig fizettem az adót, a bennvaló automatikusan rám íródik? – kérdezi egy olvasónk a jogi tanácsadónkat, Marosi Györgyöt.

A mediálásról általában

Az emberek közti viták, nézeteltérések és konfliktusok megoldásának igénye egyidős magával az emberiséggel. A veszekedések kezelésére kezdetben ott volt a furkósbot mint biztos recept, aztán ahogy fejlődött a társadalom, megjelentek a kifinomultabb, kevésbé drasztikus módszerek.

Dolgozó nő

Nézze el az Olvasó a címben rejlő nosztalgiázó tréfát, természetesen a munkavállalók jogairól és kötelezettségeiről szóló írás egyaránt szól női és férfi olvasóknak.

Utánam az özönvíz

Nem vagyunk egyformák. Vannak, akiket nem feltétlenül érdekel, mi lesz azután, miután ők már nem lesznek. Mások nem csak éltükben, de holtuk után is szeretik rendezni dolgaikat. Az utóbbiak számára lehet érdekes a végrendelet intézménye.

A válóperek vesztesei

Jogi sorozatunk előző részében a válásról írtunk. Ebben a részben a gyerekekről lesz szó; ők azok, akik a legjobban szenvednek szüleik válópere miatt, ők a válás legnagyobb vesztesei.

Holtomiglan, holtodiglan?

Habár az egyházi eskü szövege szerint a házasság örök érvényű, és egyes vallások ezt az örök érvényűséget komolyan is veszik, a jelen törvények szerint bizonyos esetben és feltételek mellett a házasság felbontható. Itt szeretném megjegyezni, hogy ellentétben az egyházi esküvel, a világi házasságköt&eac

Szelíd vadházasság

Sokszor hallottam már: „Nem  házasodtunk össze és nem is fogunk soha. Minek? Az csak egy papír, se nem oszt, se nem szoroz!” Mi nem adhatunk tanácsot abban, hogy a kedves Olvasó hogyan kösse vagy ne kösse össze az életét szíve választottjával, csupán megmutatjuk a két együttélési forma közötti lényeges jogi különbségeket.

Tájba illő rönkház a varsági tanyavilágban

Földúton haladunk az erdő között, Székelyvarság Küküllő nevezetű részén. Már az odaút is sejteti, különleges helyen laknak vendéglátóink, Balog Ágoston és felesége, Katalin. És nem is csalódunk: nyugalomsziget a vadon sűrűjében.

Gondoskodás testnek, léleknek: krémlevesek

Talán nem is gondolnánk, hogy egy tányér forró leves mi mindenre képes. Ezt most már a tudomány is megerősíti: a leves nemcsak összetevői által javít a közérzetünkön, hanem azáltal is, hogy miközben elfogyasztjuk, azt éljük meg, hogy gondoskodnak rólunk.