Konténerlakások – te is ilyent szeretnél

Házunk, lakásunk készülhet fából, téglából, vályogból, betonból, még szalmabálából is, a legújabb divat pedig a konténerből megálmodott otthon. A nyugati világban több ilyent látni, de közvetlen környezetünkben is épülnek már ilyen házak. Mutatunk kettőt: egy konténerből készült látványműhelybe és egy irodába kopogtatunk be.

Házunk, lakásunk készülhet fából, téglából, vályogból, betonból, még szalmabálából is, a legújabb divat pedig a konténerből megálmodott otthon. A nyugati világban több ilyent látni, de közvetlen környezetünkben is épülnek már ilyen házak. Mutatunk kettőt: egy konténerből készült látványműhelybe és egy irodába kopogtatunk be.

Pósta Mária és kollégái készítették el ezeket a modern kuckókat Marosvásárhelyen. Raktak már össze konténerből például irodaházat, állatorvosi rendelőt, tejcsarnokot vagy egy kamionokat forgalmazó cégnek bemutatóüzletet is. Szóval innen már csak egy lépés volt az, hogy valami saját ötlettel is előrukkoljanak, és megvalósítsák azt. Így készült el legelőször a látványműhely, amely Mária régen megálmodott projektje volt. De még mielőtt belesnénk oda, a konténerek sajátosságairól érdeklődünk. 

Trendi, egyedi, környezetkímélő 

Bizony, környezetbarát is, hiszen egy elhagyott, már nem használt konténerből készülhet iroda, lakás vagy, mondjuk, hétvégi ház. Egy, két, de akár több konténert is felhasználhatunk hozzá, és úgy variáljuk azokat, ahogy szeretnénk. Nagyon sok kreativitás belefér, számos ötletet meg lehet valósítani. A legnagyobb kihívás azonban a konténerből készült lakóház.

 

Bár az interneten tájékozódva azt hihetjük, hogy 10–15 ezer euróból fel lehet építeni egy ilyen otthont, a tervező szerint a hírnek nincs valóságalapja. Egy raktárkonténer 1700–1800 euró plusz áfa között mozog, az irodakonténer ára pedig még magasabb, 2800 euró. Mindkettőből lehet építkezni, magyarázza Mária, a fő különbség a kettő között, hogy az irodakonténerekben eleve benne van a szigetelés, a villanyhálózat, a raktárkonténer azonban stabilabb, nagyobb a terhelhetősége.

„Éppen ezért készítettük a látványműhelyemet egyikből, az irodát pedig a másikból, hogy teszteljük őket, lássuk a különbségeket, előnyöket, hátrányokat, és rájöttünk, hogy lakóházat csakis raktárkonténerből érdemes készíteni.”

Bár a konténerek mérete adott, nagyon változatosan lehet velük dolgozni, a konténerházak előnye, szépsége pedig főként a belső dizájnon van. Igaz, külső burkolatot is lehet rá tenni. Máriáék irodája például faburkolatot kapott. A házak építésekor egyébként speciális szigetelőanyagot használnak, amely tűzálló. Ez nem azt jelenti, hogy nem gyulladhat ki, hanem azt, hogy nem terjed tovább a tűz, lefogja azt.

Egy konténerházat egy csapat három hónap alatt kulcsra készen át tud adni, ami egyik előnye ennek a fajta építkezésnek, mivel tulajdonképpen nincs alapja, ezért mobilis, tehát szállítható (természetesen ez attól függ, hogy mekkora konténerházról van szó). „Pirosban” akár 2-3 hét alatt is elkészülhet a ház. Ami szintén nem mellékes, hogy hozzá lehet építeni bármikor anélkül, hogy a lakás már meglévő szerkezetéhez hozzá kellene nyúlni. Hozzá lehet építeni oldalról, elölről, hátulról, sőt a tetejére is lehet emeletet húzni. Változatosságának, variálhatóságának csak a képzeletünk szabhat határt. 

A látványműhely 

Egy igazán kreatív térbe lépünk be, amikor Mária a Painted Beauty látványműhelybe invitál. Ennek ötlete már régen foglalkoztatta őt, így kapóra jött a dolog, hogy készítse el konténerből. Két hét és fél méteres irodakonténert használt fel, így közel 38 négyzetméteres összterületű helyiségben mutathatja meg kézzel festett bútorait. Kifejezetten kiállítóteremnek készült ez a helyiség, amelyben minden bútordarab más-más festési technikával készült, és mindeniknek saját története van. A gipszkarton felrakásán kívül mindent Mária csinált: glettcsiszolás, festés, parkettlerakás, gerendaelkészítés stb. „Azt szerettem volna, mindamellett, hogy lássam a konténerház-projekt esetleges buktatóit, hogy ez is a saját kezem nyomát tükrözze. Hiszen minden, ami benne van, azt is én készítettem, újítottam fel, festettem le. Nagyon sok idő volt, míg elkészült. Ha mindent beleszámolok, akkor nyolc hónapot mondanék.”

Mivel kimondottan kiállítóteremnek készült, ezért picit eklektikus is, különböző stílusok keverednek: van itt bohém, franciás, rusztikus, vintage, és talán nem soroltunk fel mindent. A padlón parkett, a mennyezeten gerendasor, az egyik sarokban egy sárga fotel, középen óriási asztal, színesre festett székekkel, bútor, íróasztal, szóval minden megvan itt, ami egy házban megtalálható. Feltűnő elem a szürkére festett gerenda, mely igazán otthonos hangulatot varázsol a kiállítóterembe. Mária szeretett volna valami rusztikus, ugyanakkor modern, érdekes kiegészítőt a mennyezetre. Így került a választása a gerendára, mivel szereti a fa anyagát, erezetét, színét. A gerendának, mint kiderült, nemcsak esztétikailag van fontos szerepe, funkcionalitása is van: feszíti a két konténer keretét, és ezáltal tartja is, merevít.

„Az egyik volt tanárnőm fogalmazta meg jól, hogy mi is a célja ennek a műhelynek. Ez a terem jó hely megmutatni, bemutatni azt, hogyan lehet az esztétikát, a kreativitást, a művészetet az otthonunkban összekombinálni.” 

Az iroda 

Ha ránézünk, akár rögtön rávághatnánk, hogy ez egy kis faház. Becsapós! Ez is konténerből készült, a látványműhellyel ellentétben azonban ez raktárkonténerből, viszont faburkolattal látták el kívülről. Itt is két konténert használtak fel. Nem is kell ennél nagyobb iroda: befér három nagy asztal, egy nagyobb kanapé, és még bőven marad hely. Óriási ablakok, szürkére festett falburkolat és egy téglafal teszi különlegessé az irodát, mindamellett, hogy itt is szinte minden másodkézből került ide, és gyors átalakítás, felújítás után megtalálta a helyét.

Az, hogy az iroda is konténerből készült, előny a csapatnak, nemcsak esztétikailag néz ki jól, praktikus, modern és egyedi, hanem abban az esetben, ha egy érdeklődő árajánlatért tér be hozzájuk, láthatja, hogy milyen is egy konténerből készült épület. Sokkal kézzelfoghatóbbá válik a termék.

Mária saját lakását is konténerből tervezi megépíteni. Három egészen hosszú, 40 lábas, vagyis 12 méter hosszú konténerből képzeli el otthonát, egyelőre egyszintesre. Bár a csapat első körben csak hétvégi házak tervezésében és kivitelezésében gondolkodott, kisebb, trendi, egyedi házikókban, lakóházakra jött több felkérés. A személyre szabott, különleges otthonok egyre nagyobb teret hódítanak.  

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. márciusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>