ARCHÍV Legyen rutin az arcápolás – már tini korban is

A legtöbb kamasz (és szüleik) rémálma az aknés bőr. Épp akkor jönnek elő a sokakat érintő bőrproblémák, amikor a fiatalok számára egyre fontosabb, hogy hogy néznek ki. Gyakran évek telnek el, amíg a nagyon pattanásos bőrt kikezelik, és a hegek esetenként még úgy sem tűnnek el teljesen. Bőrgyógyászt kérdeztünk a tinik bőrápolásáról. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Az óriás pattanás a tinédzserek legnagyobb ellensége – legalábbis, ha a kérdést a bőrproblémákra szűkítjük. Szinte egyiküket sem kerüli el, hiszen serdülőkorban a fiatalok szervezetét elárasztják a hormonok, a bőr több faggyút kezd termelni, vagyis zsírosodni kezd, a pórusok eltömődnek, megjelennek a fekete vagy fehér pontok az arcon (nyílt és zárt komedóknak nevezzük ezeket), és sok tinédzser a sárgás pattanásokat sem ússza meg. Az aknék a faggyúmirigyekben gazdag testrészeken jelennek meg: homlokon, orron, állon, de gyakoriak a mellen és a háton is. Először a bőr pórusaiban apró, fekete pont tűnik fel. Ez a mitesszer, amely faggyúból és elhalt hámsejtekből áll, és ez nem engedi kiürülni a mirigyeket, ami gyulladást okozhat: az maga a pattanás. Szerencsére legtöbb esetben ez heg nélkül gyógyul, és 20 éves korig meg is szabadulhatunk tőlük.

Kiegyensúlyozott étrend

A tinédzserek számára a legfontosabb a rendszeres és gondos arctisztítás és arcápolás – hívja fel a figyelmet dr. Száva Andrea bőrgyógyász, viszont fontos odafigyelni bizonyos külső-, illetve belső tényezőkre.

Dr. Száva Andrea bőrgyógyász

A zsíros arcbőrre semmiképpen ne tegyünk balzsamokat, zsíros krémeket, amelyek még jobban eltömítik a pórusainkat (bőrünk „szellőzőrendszerét”), száraz bőrre gél alapú krémeket nem ajánlott kenni, mert az még jobban kiszáríthatja az arcbőrt. Ugyanakkor

az étkezési szokások sem elhanyagolandók. Jó tudatában lenni annak, hogy a zsíros, sült ételek, a szénhidrátok, édességek túlzott fogyasztása fokozza a pattanások megjelenését, súlyosbodását.

Egy kiegyensúlyozott étrend (gyümölcsök, zöldségek) sokat segíthet akár a pattanások megjelenésének kimaradásában is. 

Rendszeres arctisztítás

A pattanások legtöbbször zsíros bőrön jelentkeznek, ilyenkor szükséges egy zsíroldó géllel/ micelláris vízzel letisztítani az arcot, majd pattanások elleni krémet-/gélt kenni rá. „A pattanásokkal küzdő tinédzserek olyan arctisztítót használjanak, ami kimondottan zsíros, pattanásos bőrre ajánlott.

Szükséges lehet kis százalékú szalicilsavat vagy más savakat heti 12 alkalommal feltenni az arcra, ami egy mélyebb tisztítást biztosít.

Az alapos tisztítást követően gél alapú, pattanások elleni krémet használjanak a kamaszok. Azért gél alapút, mert ezek állaga hamar beszívódik a bőrbe, és leszárítja a pattanásokat. Bizonyos kezelések azonban kiszáríthatják a pattanásos bőrt, ezért érdemes hidratáló krémekkel ellensúlyozni ezt a mellékhatást.” Amennyiben még így is problémákat okoznak a pattanások, mindenképpen ajánlott felkeresni a bőrgyógyászt – javasolja a doktornő, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az arcápoló termékeket, dermato-kozmetikumokat lehetőleg patikából szerezzék be a szülők, fiatalok, mert azok a megbízhatóbb termékek. 

Púderezni szabad, nyomkodni nem

Nem tilos a púderek, korrektorok és alapozók használata sem tinédzser korban, viszont figyelni kell itt is arra, hogy a bőrtípusnak megfelelő és minőségi terméket válasszunk. A nem megfelelő termékek használata súlyosbíthatja a már meglévő pattanások elszaporodását. A hidratáló szérumok ebben a korban nem ajánlottak. Elegendőek a hidratáló krémek.

Alaprutin tiniknek 1. Arctisztítás reggel és este gél alapú lemosóval vagy micelláris vízzel.  2. Jöhet az arckrém: pattanásos bőrre annak megfelelőt használjanak. 3. Ha kiszárítja a bőrt ez a folyamat, hidratáló krémet is lehet használni.  4. Korrektor és alapozó használata nem tilos, de ne is legyen rendszeres. 5. Már tinédzsereknél is ajánlott a fényvédők használata arcon, nyakon, dekoltázson és a kezeken 

Ha a pattanásos arcbőrt nem kezeljük helyesen, elhúzódó gyulladások, hegek maradhatnak vissza. Rontja a helyzetet az is, ha mi magunk nyomkodjuk a pattanásokat. Nem szabad! „Sajnos előfordul, hogy az egyszerű pattanásokból nagyobb csomók, fájdalmas ciszták keletkeznek, amelyek olyan szövődményekkel gyógyulnak, mint a hegek. Ezek esztétikailag is zavaróak. Ma már többféle kezelés létezik ezeknek a hegeknek az eltüntetésére, ám a hegek megelőzése érdekében ajánlott a csúnyább pattanások megjelenésekor szakorvoshoz fordulni – összegez a bőrgyógyász.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Mitől lesz egészséges a gyermek testképe? – Bezavar a Barbie-baba
Mitől lesz egészséges a gyermek testképe? – Bezavar a Barbie-baba

Az ötvenes évek végén lépett színre a baba, amely több mint fél évszázada a kislányok nagy kedvence: alakja hihetetlen, felnőtt ruhákba lehet öltöztetni és az egész világa csillogó-villogó. Az imádat mellett egyre erősebbek lettek a kritikák is, a Barbie-t tették felelőssé, hogy a lányoknak irreális elképzelésük alakul ki a női testről. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júniusi számában jelent meg.)