Mi tesz egy nőt úrihölggyé?

Miközben írom ezeket a sorokat, szinte hallom, ahogyan átfut a mondás a fejekben: a nő legyen szajha az ágyban, szakács a konyhában, úrinő a társaságban. A világ rég túllépett ezen a közhelyen, nekem viszont az utolsó kijelentéssel dolgom van. Hiszen van néhány alapvető szabály, amelyet nekünk, nőknek jó, ha tudunk és alkalmazunk. Elsősorban önmagunk érdekében.

Miközben írom ezeket a sorokat, szinte hallom, ahogyan átfut a mondás a fejekben: a nő legyen szajha az ágyban, szakács a konyhában, úrinő a társaságban. A világ rég túllépett ezen a közhelyen, nekem viszont az utolsó kijelentéssel dolgom van. Hiszen van néhány alapvető szabály, amelyet nekünk, nőknek jó, ha tudunk és alkalmazunk. Elsősorban önmagunk érdekében.

Nem számoltam össze, hány protokollszabályt kell betartania a férfinak, ezzel szemben hány jár a nőnek. Maradjunk annyiban, ha mindegyiket tudni és alkalmazni akarjuk, teljesen kiöljük magunkból a spontaneitást és az önfeledtséget. Férfi olvasóink előnyben vannak, ők már kaptak 15 támpontot tőlem, lássuk, hányat tudok összegyűjteni nőtársaimnak javaslatként!

1. Mindig alkalomhoz öltözik. Egy egész rovatot tudnék arról írni, mikor hogyan illik megjelenni egy nőnek. Most viszont próbálom rövidre fogni az illemkedést, hiszen a nők öltözködésében a nagyon szigorú szabályok a hivatali megjelenésre vonatkoznak. Azok viszont rendkívül szigorúak: mindig előnyben van a szoknya, ami térden felül két centivel érhet. Felül blézer és blúz, vagy kosztüm és blúz, spagettipántos top kizárva, még negyven fokban is. A vállat nyáron is takarni kell, de ezt megoldhatjuk egy selyemkendővel is. A cipő sötét és zárt, nyáron sem illik szandált felvenni, a papucsról pedig azt is el kell felejteni, hogy létezik.

Igazából a harisnya is kötelező lenne még nyáron is, azonban ebben már engedékenyebbek a szakemberek, nagyon melegben elnézik, ha nincs a nőn harisnya. Hangsúlyozom, itt hivatali viseletről beszélek.

Ettől függetlenül fenntartom, hogy az úrihölgynek mindig az alkalomhoz kell öltöznie. Ami nálam annyit tesz, hogy a színházba igenis vegyük fel a szép ruhánkat, bármilyen munkahelyen mellőzzük a túl kivágott blúzt, a hasított és koptatott farmert, a sportöltözetet, és ha temetésre megyünk, tiszteltjük meg a gyászoló családot azzal, hogy fekete vagy sötét színű ruhát veszünk fel. Csak akkor vegyünk fel miniszoknyát, ha valóban fel akarunk tűnni, de akkor ne várjuk el, hogy úrihölgyként kezeljenek. Tiszteljük meg az ünnepet ruházatunkkal is, és tudatosan, az alakunknak megfelelően öltözködjünk.

2. Szolid és ápolt a megjelenése. A hajviseletünk legyen a lehető legszolidabb, az agyontupírozott, belőtt Peggy Bundy-frizura csak a tévében volt vicces. Az életben inkább nevetséges. Kerüljük a túl sok és túl színes tincseket is, nem kell az operabálra illő hajkreációt viselni a mindennapokban, és lehetőleg ne lógjon az arcunkba a hajunk, mert az állandó dobálgatás nagyon zavaró és kihívó tud lenni. Ami a sminket illeti: a kevesebb tényleg több, akinek jól áll a feltűnő rúzs, hordja, de csak divatból ne erőltessük magunkra. Kezünk és körmünk mindig legyen ápolt, a hosszú, színes körmöket pedig felejtsük el.

3. Hagyja, hogy a férfi férfi legyen mellette. Erős nőnek lenni erény, de minden pasi szereti, ha hősként tud megmenteni néha. Egy úrihölgy hagyja, hogy a férfi kisegítse, hagyja érvényesülni az erősebbik nemet, és el is várja, hogy a neki kijáró tiszteletet, illemet megkapja a férfitól.

Most ennyi fért az egy oldalba, folytatása következik.

 Kiemelt kép: pixabay.com 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. áprilisi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>