Nátha-STOP

Tüsszögés, orrfolyás, torok-, netán fülfájás – sokunknak ez jut eszünkbe a hideg évszakról. Bár már tombolnak a mínuszok, de a hóban nem gázolunk térdig, néhány alapvető technika jól jöhet a megelőzéshez.

Mit tegyünk, hogy ne náthásodjunk meg, hogyan előzhetjük meg a virózisokat? Néhány egyszerű egészségügyi tippel ellenállóbbá tehetjük a szervezetünket a megbetegítő vírusokkal, baktériumokkal szemben. Dr. Szőcs Ottó kolozsvári családorvos, dietetikus mondja el tanácsait:

1. Szellőztetés. Ha zárt helyiségben tartózkodsz, ahol fertőzött személyek kilégzése, köhögése miatt váladékcseppek kerülhetnek a levegőbe, elkapod a betegséget. Szellőztetéssel csökken a váladékcseppek koncentrációja, így el lehet kerülni a megbetegedést.

2. Maszk viselése. Szintén a fertőzött cseppecskék elkerülése végett érdemes viselni akkor, ha tömegben vagy olyan helyen tartózkodsz, ahol fertőzött személyek lehetnek, például a közlekedési eszközökön, bevásárlóközpontban. A maszk nemcsak a kifújt, hanem a beszívott levegőt is szűri.

Immunerősítés kell vagy sem?

Nagyon sok állítólagos immunerősítő szer létezik, de ezeket nyugodtan nevezhetjük szélhámosságnak – mondja dr. Szőcs Ottó családorvos. Az immunrendszer jó működéséhez nem kell más, mint megfelelő táplálkozás, testedzés, friss levegő, napfény és pihenés. Ezek hiányát nem lehet tablettával, teával pótolni.

3. Megfelelő légnedvesség.  Ahhoz, hogy a nyálkahártyák maximálisan el tudják látni védelmi funkciójukat, 60 százalék körüli légnedvesség-tartalomra van szükség.

4. Jó minőségű levegő. Ne legyen por a lakásban, ne legyen dohos vagy penészes a hely, ahol tartózkodunk, azért, hogy ne irritálja semmi a légutakat, azok ne legyenek stressznek kitéve.

5. D-vitamin. Régen mindenki C-vitamint szedett megelőzésre. A tudomány jelenlegi álláspontja szerint a szervezet védelmét ellátó sejtek megfelelő D-vitamin-koncentráció esetén sokkal aktívabbak. Ám nem szabad nagyobb adagban szedni az előírtnál, mert szemben a C-vitaminnal, a D-vitamin esetében létezik túladagolás. A szokványos adag 800 egységnyi, azaz két tabletta vagy két csepp. D-vitamint főleg akkor érdemes szedni, ha nem ér bennünket napsütés, tehát elsősorban az őszi-téli hónapokban.

Kiemelt kép: Shutterstock