Pánikrohamom van!

Bárkivel előfordulhat, és szinte mindenkivel elő is fordul élete során egy kisebb vagy nagyobb pánikroham. Mit tegyünk? Egyáltalán mit tehetünk? Hová, kihez forduljunk?

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jól esne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék. 

Tisztelt Szerkesztőség!

Pánikrohamokkal küzdök egy ideje, tanácsot szeretnék kérni: kihez forduljak, mi a teendő? (egy olvasó)

Tófalvi Beáta pszichológus válaszol: 

Kedves Olvasó!

Pszichoterapeuta felkeresését javasolom, aki az Ön rohamról való részletes beszámolója alapján azonosítja a pánik típusát. Ez a hatékony kezelés szempontjából fontos lépés. 

Ne küzdjünk a pánik ellen! – javasolja Tófalvi Beáta pszichológus

Amit a pánik típusától függetlenül mindenképp megtehet otthon is (tudom, hogy nem könnyű): ne küzdjön a pánik ellen! Ez csak súlyosbítja a helyzetet. Próbáljon higgadt maradni, ugyanis a roham akkor fog kibontakozni, ha megrémül, és előrevetít negatív eseményeket. Ha kibontakozott már a roham, hatékonyabb, ha szembenéz a tünetekkel, elfogadja, amit a teste tesz: heves szívdobogás, légszomj, szédülés, zsibbadás, ájulás érzése stb., és hagyja, hogy elmúljon! Eközben gondoljon arra, hogy nincs semmiféle veszélyben!

A legtöbben attól félnek, hogy el fognak ájulni, de mivel ájulás leeső vérnyomás esetén következik be, és pánikroham alatt nő a vérnyomás, gyorsul a szívverés, így ez teljesen kizárt.

Továbbá egyetlen pánikroham sem végződött soha szívinfarktussal, fulladással és megőrüléssel sem. Az ezektől való félelem irreális, ami csak a rohamot erősíti fel. Ha viszont sikerül megérteni és elhinni, hogy semmi katasztrofális nem fog bekövetkezni, az hozzásegíti a higgadtsághoz, ami a roham intenzitásának csökkenéséhez vezet.

Kérdéseiket a level@noileg.ro e-mail címünkre várjuk.

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock