ARCHÍV Noninvazív kezelések – Az önbizalom visszaszerezhető

A pszichológusok szerint, mire egy páciens eljut a plasztikai sebészhez, általában már a mindennapjai fő problémájává válik a megjelenése. Egy nem esztétikusnak, zavarónak ítélt testrész olyan komoly önértékelési gondokat okozhat, amelyek akadályozhatják a pácienst a társadalmi kapcsolataiban vagy akár a munkavállalásban is. (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. januári lapszámában jelent meg.)

A plasztikai sebésznek az is feladata, hogy ha kóros testképzavart érzékel, felhívja az illető páciens figyelmét arra, hogy a tervezett beavatkozástól nem feltétlenül lesz elégedettebb vagy boldogabb. A beavatkozás sok esetben megnőtt önbizalmat, a csinosodás életminőségbeli javulást eredményez, erre azonban egyetlen plasztikai sebész sem vállal garanciát.

A szakorvosok elismerik: a plasztikai beavatkozások sok esetben függőséget okozhatnak. Ezért is léteznek a kirívóan eltorzult vagy természetellenesen kisimított, bemerevedett arcok, a szépnek már semmiképpen nem mondható óriás ajkak vagy mellek.

Bármilyen esztétikai beavatkozás eredménye akkor szép, ha természetesnek hat, ha az orvos munkája nem észrevehető, állítják a szakorvosok. Csak találgathatunk: mi a csudát művelt a kollegina, amitől ilyen jól néz ki.

Mindenképpen különbséget kell tenni a szükségszerű és a luxusbeavatkozások között.

Gyakori az olyan helyzet, amelyben valóban csak egy adott testrész és/vagy a diétának, mozgásnak is makacsul ellenálló zsírfelesleg, megereszkedett bőr zavarja a pácienst, de még nem kóros mértékben. Ilyenkor egy jól sikerült, megfelelő körültekintéssel és ízléssel elvégzett műtét javíthat az önértékelésen. Fontos azonban a beavatkozás előtti megfelelő tájékoztatás és a lehetőségek pontos ismerete.

A nők körében leggyakrabban igénybe vett esztétikai beavatkozás a mellplasztika.

Nem kell rögtön a hatalmas szilikonmellek beszerzésére gondolni, sokan csupán a szoptatás után megereszkedett mellek eredeti formáját szeretnék visszanyerni. Mifelénk még kevésbé elterjedt, de Nyugaton igen divatos eljárás a fenékplasztika, a fenékformálás. Ezt példázza a Jennifer Lopez popsija utáni láz, amely kapcsán persze felmerült már az is, hogy nem a természetnek köszönhető. A hírt nem erősítette meg, se nem cáfolta még senki, továbbra is talány marad.

A fenék nagyobbításának, formázásának két különböző módja van: az úgynevezett „Brazil Butt Lift”, vagyis a fenék területének feltöltése saját zsírral, illetve a fenéknagyobbítás szilikon implantátum beültetésével. A Brazil Butt Lift beavatkozás előnye, hogy 2 az 1-ben eredményt lehet elérni vele: megszabadulunk a felesleges zsírpárnáktól a derék, a has területén, és még a fenekünk is formásabb lesz. Mint mindennek, ennek az eljárásnak is van hátránya: a betöltött zsír fokozatosan felszívódik szervezetben.

Hialuronsavval az üdébb bőrért

A plasztikai beavatkozások legolcsóbb (200 euró/injekció) legenyhébb, noninvazív kategóriájához tartoznak a hialuronsavval történő ráncfeltöltéses beavatkozások. Az évek múlásával bőrünk elveszíti rugalmasságát, hidratáltságát, megjelennek az első felületes ráncok, amelyek előbb-utóbb állandósulnak. A megfelelően kiválasztott arcfiatalító, ránctalanító kezelésekkel azonban 5–10 évet visszafiatalodhatunk.

A hialuronsav a bőrben megtalálható nagy molekulasúlyú anyag, nagy mennyiségű víz megkötésére képes, ezáltal növeli a kezelt bőrfelületen a térfogatot.

A hialuronsav alkalmas a már kialakult, állandósult ráncok kezelésére, ajakfeltöltésre, ajakkontúrozásra.

A beinjekciózott hialuronsav a ráncokat nem eltünteti, hanem csupán a bőr csökkent hialuronsav-tartalmát pótolja.

A hialuronsavas ráncfeltöltés hatása egyéntől és anyagtól függően 6–9 hónapig tart, és a csak bizonyos típusú ráncok kezelésére alkalmas: homlokráncok, szemöldök közötti függőleges ráncok, orrszárnyi redő (az orrszárny mellől húzódik a szájzugig), száj körüli ráncok, a marionettráncok vagy szomorúságráncok (olyan függőleges irányú ráncok, amelyek a száj sarkában keletkeznek).

A hialuronsavas ráncfeltöltés-kezelés eredménye már a kezelés végén szemmel látható, a bőr kisimul, az arc megfiatalodik. Egyszerű, gyors, minimális fájdalommal járó beavatkozás.

A ráncfeltöltéssel kezelni kívánt területet fertőtlenítik és helyileg, krémmel érzéstelenítik. A hialuronsavas feltöltőanyagot nagyon vékony tűvel több szúrási ponton keresztül injekciózzák a ráncokba, majd a végén a beadott hialuronsavas anyagot masszírozással egyenletesen eloszlatják. A kezelés alkalmazásakor mellékhatás ritkán fordul elő, átmenetileg megjelenhet enyhe bőrpír, duzzanat, kis bevérzés, a tünetek azonban néhány napon belül elmúlnak.

Az izomösszehúzó botox

A hialuronsavas ráncfeltöltés mellett népszerű esztétikai kezelés a botoxos, gyakran a kettőt kombináltan ajánlják. A botox, a Clostridium botulinum nevű baktériumból kivont vegyület az izom-összehúzódások gátlásával akadályozza a ráncok kialakulását, elősegíti a már meglévő enyhe ráncok megszüntetését.

A botoxkezelés elsősorban a mimikai ráncok (dinamikus ráncok), vagyis az arcizmok által okozott ráncok esetében eredményes.

Jó megoldás a haragos tekintetet okozó szemöldök közötti ráncok kisimítására, a homlokráncok és a szemkörnyéki szarkalábak eltüntetésére. Használják még a szemöldök ívének formázására is. Az alsó arcfélen is alkalmazzák kisebb mennyiségben olykor, például a cigarettaráncok korrigálása esetén kombináltan alkalmazzák egyéb kezeléssel, továbbá az ajkat lefelé húzó izmok gyengíthetők vele.

A botoxinjekciókat a legvékonyabb tűvel, rendkívül kis kellemetlenséget okozva, a ráncot előidéző izmokba adják be –

az egész eljárás csupán perceket vesz igénybe, és azt követően nem jár semmilyen fájdalommal.

A feltöltés helyi érzéstelenítéssel történik, így a beavatkozás nem fáj. A kezelést követő feszítő érzés, a terület esetleges duzzanata rendszerint pár nap alatt magától elmúlik. Mivel a kezelések után azonnal visszatérhetünk a munkába, ebédidős kezelésnek is szokás hívni. A botoxinjekciók hatása 3-4 hónapig tart – de az ismételt kezelések esetében ez az idő egyre hosszabbodik. A töltőanyagok hatása 9–12 hónapig megmaradhat a töltőanyag típusától függően.

Mikortól kezdhető?

Hány éves korban érdemes elkezdeni ezeket a kezeléseket? A szakemberek szerint ez nem kor, hanem bőrállapot kérdése.

Attól függ, hogy valakinél hány éves korra alakul ki olyan mimika, ami hosszabb távon mély barázdák létrejöttét eredményezi.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a ráncokat könnyebb megelőzni, mint a már meglévőket eltüntetni, érdemes tehát már tizenéves korban odafigyelni a bőr megfelelő tisztítására és hidratálására.

A májfoltok eltüntetése

A májfolt nagyon gyakori bőrelváltozás, főként a világosbarna bőrű, 20–40 év közötti nőket érinti. Várandós kismamákon jelenik meg leggyakrabban, ilyenkor chloasmának hívjuk. A májfolt kialakulásában örökletes hajlamot feltételeznek.

A valódi ok ismeretlen, de a kiváltásában mindenképpen az UV-sugárzás játszik szerepet. 

A háttérben leggyakrabban a terhesség kapcsán megemelkedett hormonszintek, fogamzásgátló szedése, illetve hormonális zavar (például pajzsmirigy- vagy mellékvese-betegség), esetleg hormonpótló gyógyszerek szedése áll. Megjelenése egyes esetekben valamilyen rejtett betegségre is figyelmeztethet, például hormonzavarra, emésztési zavarokra, májbetegségre.

Főként az arcon lehetnek a májfoltok. A színük és a méretük változó: a világosbarnától a sötét szürkésbarnáig, néhány milliméteres pöttyöktől a tenyérnyi foltokig terjedhetnek. Sokunk számára esztétikai problémát jelentenek. A foltok nyáron, a napfény hatására erősödnek, télen spontán halványodnak.

A májfolt eltüntetésére többféle kezelés közül válogathatunk. Gyógyszertárban beszerezhetők hámlasztó, világosító krémek.

A szakorvos kémiai hámlasztással, fagyasztással, villanófényes kezeléssel (IPL) és lézeres módszerekkel próbálkozhat.

Az úgynevezett cryopeeling során folyékony nitrogént porlasztanak a kezelendő felületre, a fagyás hatására a felső bőrréteg lehámlik a felesleges pigmenttel együtt, a helyén foltmentes friss bőr marad vissza. Általában nem egy lépésben zajlik ez a kezelés, hanem 3–5 alkalmas kúra szokta meghozni a kívánt eredményt. Mivel ezek az eljárások mind fényérzékenyítő hatásúak, sajnos csak a téli időszakban végezhetők, és még ilyenkor is fényvédő krém alkalmazása szükséges a kúra teljes ideje alatt, valamint a befejezése után szintén, egy hónapig.

Házi praktikák is léteznek, amelyekkel a májfoltokat halványíthatjuk: az író, a joghurt, az aloe vera, illetve a citromlé is hatásos lehet. Nyáron ezek a kezelések sem ajánlottak.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Ha kicsattant, pattant, pörsent – Hogyan tedd rendbe az ábrázatod?
Ha kicsattant, pattant, pörsent – Hogyan tedd rendbe az ábrázatod?

Karácsonyi vacsorára, szilveszteri buliba, randira készülsz, és pont akkor, pont ott lesz egy förmedvény, pattanás, folt, valami az ábrázatodon. Tipikus, ugye? Nemcsak tiniknél, felnőtt korban is nagyon gyakori az ilyen. Nem kell pánikolni: mutatjuk, hogyan rakd rendbe a fizimiskád odahaza. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. decemberi lapszámában jelent meg.)