Orrvérzés: nem veszélyes, de figyelni kell rá

Az alacsony páratartalom, a túl száraz levegő, allergia vagy egy óvatlan orrpiszkálás miatt is könnyedén elindulhat az orrunk vére. Többnyire nem érdemel különösebb odafigyelést ez a tünet, ám ha gyakran visszatérő és nehezen elálló orrvérzést tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. szeptemberi lapszámában jelent meg.)

Nem kell pánikba esni! – Ez az első, amit megemlít Dr. Farkas Ráduly Szabolcs fül-orr-gégész szakorvos, mikor az orrvérzéssel kapcsolatban kérdezem, mint magyarázza, a legtöbb orrvérzés nem veszélyes. Hogy megértsük, miért kezd el folyni az orrunk, jó tudni, mi történik ilyenkor a szervezetben. 

Miért vérzik az orr?

Orrvérzés esetén az orr egy vagy több vérerének a fala megsérül, így vér kerül az orrüregbe, ahonnan két úton, előre az orrlyukon keresztül, vagy hátra a garat felé folyhat. Az esetek nagy részében helyi, vagyis az orr nyálkahártyájával kapcsolatos oka van az orrvérzésnek. Ilyen lehet például az orrot érő ütés, orrnyálkahártya-irritáció (mint például a túl száraz levegő, gyulladás, allergia, vagy ha idegen test, mondjuk Lego-darab kerül az orrnyílásba), de az orrpiszkálás is okozhat orrvérzést. Ezért nagyon fontos különösen figyelni a kisgyermekekre, és hosszú körmeiket mindig levágni, mert azzal könnyen felsérthetik az orrnyálkahártyát – tanácsolja a szakember. 

A vérzés oka orrüregi daganat is lehet, valamint az esetek egy kisebb részében szervezet szintű oka lehet annak: ilyen ok például a magas vérnyomással járó betegségek, érelmeszesedés, véralvadási zavarok.  

Kik figyeljenek jobban?

Az orrvérzés valamivel gyakoribb férfiaknál és határozottan többször fordul elő a 2–10 éves gyerekeknél, valamint az idős korosztálynál. Gyermekkorban azért gyakoribb, mert sokkal többször megbetegszenek, meghűlnek a gyerekek, és gyulladásba kerül a szervezet, az orrnyálkahártya, idős korban pedig a társbetegségek miatt (pl. az érelmeszesedés, ugráló vérnyomás), valamint véralvadásgátló szedése miatt is gyakrabban elindulhat az orrunk vére. 

Szinte nincs olyan ember, akinek az életében legalább egyszer ne fordult volna már elő. Ezek az enyhe fokú vérzések, amikor egy vércsík, vércsepp jelenik meg az orrváladékban, vagy mondjuk egy látványosabb vérzés alakul ki, ami azonban legtöbb nyolc perc alatt magától is eláll. Ez a nap folyamán ismétlődhet, sőt akár napokon keresztül is, ám „ezeknek az enyhébb vérzéseknek, azon kívül, hogy kellemetlenek, nincsenek egyéb következményeik, a szervezet nagyon gyorsan pótolja a veszteségeket” – hangsúlyozza Dr. Farkas-Ráduly Szabolcs. A súlyosabb vérzéseknek kisgyermek- és idős korban lehetnek komolyabb következményei a jelentős vérveszteség miatt. 

Hogyan csillapítsuk?

Nem kell pánikba esni – sem a betegnek, sem a környezetének.

Ha elindult a vér az orrban, üljünk le, és az orr puha részét 8–10 percig folyamatosan szorítsuk össze.

Mindezt anélkül, hogy percenként ellenőriznénk, hogy már elállt-e. Hasznos, ha van kéznél egy érszűkítő hatású orrspray, például olyan, amit hűléskor használni szoktunk – tanácsolja az orvos. Egy orrfújás után ebből érdemes hármat befújni a vérző orrfélbe, még mielőtt az orrot összeszorítanánk. A szakorvos szerint nem tanácsos orrvérzéskor hanyatt feküdni, hátra tartani a fejet, mert olyankor nő a koponyában a vérnyomás, és emiatt fokozódhat a vérzés. 

Milyen esetben kell orvoshoz fordulni?

Amennyiben az orr lágy részének a szorítása után 20 perccel még mindig aktívan vérzik az orr, tanácsos egy gézdarabot tenni az orrjáratba, és mentőt hívni, mert valószínűleg egy nagyobb ér (akár verőér) fala sérülhetett meg, vagy valamilyen szervezet szintű elváltozás is lehet, ami a súlyosabb orrvérzést okozza. Az ilyen típusú vérzések rosszulléthez, sokkos állapothoz is vezethetnek a vérnyomásesés miatt.

„Az orrüregbe betömött gézt, papírt stb. néhány óra után el kell távolítani, komoly fertőzést és sokkos állapotot okozhat a napokig bent hagyott orrtömés”

– hívja fel a figyelmet Dr. Farkas Ráduly Szabolcs. 

A nagyon gyakori – naponta többszöri, napokig tartó, néhány napon belül megismétlődő – vérzés esetén érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt, aki elsősorban gyógyszeres kezelést ír fel. Ha ez nem segít, helyi érzéstelenítésben kauterizálja azokat az ereket, ahonnan a vérzés indult. Ezzel a módszerrel lezárják az érfal sérülését. Esetenként az orrüreg tamponálására is vagy akár erek lekötésére is sor kerülhet.

Ha idegen testet kell eltávolítani az orrüregből, szintén orvoshoz kell fordulni. 

A legtöbb esetben azonban az orrvérzés enyhe és nem maradnak szövődményei.

Gyakran ismétlődő orrvérzés esetén (télen) érdemes figyelni a hálószoba levegőjének a párásítására, az ideális 50–70 százalékos páratartalom. Helyileg gyógyszertárban kapható olajos készítményeket lehet kipróbálni, főleg éjszaka, amelyek védik a nyálkahártyát, és megelőzik ezzel a gyakori orrvérzést.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Az vagy, amit megeszel – Mit tehetünk a női emésztési problémák ellen?
Az vagy, amit megeszel – Mit tehetünk a női emésztési problémák ellen?

Az emésztőrendszert érintő betegségek nagymértékben ronthatják az életminőséget, az állandó fájdalom, a diszkomfort érzet emberi kapcsolatainkat és önértékelésünket is rombolhatja. Nem érdemes ezeket a problémákat félvállról venni, hiszen akár évtizedeken át is kísérhetnek bennünket. A jó hír azonban az, hogy a baj megelőzhető. Hogyan? Dr. Suciu Szőke Zsuzsanna belgyógyász elmondja. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. augusztusi lapszámában jelent meg.)