Versenyben – A nők jelentik a gazdaság jövőjét

Három székelyföldi magyar vállalkozó nő is versenyben van az első olyan országos szintű vállalkozói megmérettetésen, amelyben kizárólag nők vehetnek részt. Az OFA Startup Angels elnevezésű verseny fődíja tízezer euró, mely sokat segíthet egy kezdő vállalkozásnak a fejlődésben. Arról, hogy ki jut tovább a regionális megmérettetésben, mi is dönthetünk, hiszen a versenyzők egyike a szavazatok alapján jut majd be az országos döntőbe. A központi régióban versenyző vállalkozókra – melyben az említett hölgyek is szerepelnek – október 14-ig lehet voksolni.

Az OFA Startup Angels elnevezésű verseny az első olyan országos szintű megmérettetés, amelyben kizárólag női vállalkozók vehetnek részt. A versenyre azok a kisvállalkozások nevezhettek be, melyek tulajdonosai legalább fele részben nők, minimum egy éve működnek, és a cég éves árbevétele 2020-ban nem haladta meg a 490.000 lejt.

A megmérettetésben országos szinten hat régióból indulhattak a vállalkozó nők. Brassóhoz, a központi régióhoz, nyolc megye tartozik. Itt öten vannak még versenyben, közülük három Hargita megyei magyar vállalkozó: Csutak Éva Székelykeresztúrról, Arros Orsolya Székelyudvarhelyről és Incze Réka Csíkszeredából.

Csutak Éva a székelykeresztúri pék- és cukrászipari termékeket készítő laborjával indult a versenyen. A Sativa Product viszont nem csak ennyi – mondja, hisz a konzultációra, tanácsadásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

„Kezdetben lakodalmi/ünnepi süteményeket készítettünk, de most személyre szabott termékek kidolgozásán munkálkodunk. Gluténmentes, laktózmentes és csökkentett cukortartalmú termékeken van a fókuszunk, valamint a vásárlók tanításán/informálásán annak érdekében, hogy tudjanak helyesen dönteni, amikor termékeket vásárolnak.

Az allergiák, ételintoleranciák a XXI. század betegségei, a túlsúllyal együtt. Magamon is megtapasztaltam és képzésekkel, valamint termékekkel próbálunk a vásárlóknak (szülőknek és gyermekeknek) segíteni.

Most a termékfejlesztési fázisban vagyunk, és a díjat, ha bármelyiket is megnyernénk, a labor modernizálására használnánk. Ha termékeink és szolgáltatásaink boldogabbá, könnyebbé teszik az intoleranciàval (laktóz, glutén) vagy túlsúllyal küzdő családok életét, már meg is kaptuk a lehető legnagyobb »díjat«"!

Arros Orsolya a DreamJobs Romania vezetőjeként nevezett be a versenyre, mint mondja, örömmel fogadta a hírt, hogy bejutott a regionális megmérettetésre.

„Örültem, amikor láttam, hogy a központi régióban az 5 kiválasztott női vállalkozó közül hárman Székelyföldről érkezünk. Szerintem ez nagy lehetőség mindhármunknak.

Hiszem azt, hogy az ilyen találkozási pontok tudják egymáshoz közelebb vinni a román és magyar közösségeket, legyen szó női startupper versenyről, vagy éppen a családokat érintő kérdésekről.”

Orsolya cége egy modern, dinamikus állásközvetítő portál, ahol a munkavállalók elkészíthetik saját Self-Branding Profiljukat, a cégek pedig színes, könnyen szerkeszthető cégprofilok formájában mutatkozhatnak be munkáltatói szempontból. Ezekhez a cégprofilokhoz álláshirdetéseket is lehet csatolni, amelyek szintén újszerűek: a jelentkezők nemcsak az állás részleteit ismerik meg, hanem bepillanthatnak a cég szervezeti kultúrájába is. „A célunk az, hogy a DreamJobs Romania országos szinten is ismert legyen, szeretném, ha Iașiban, az országos döntőn is méltóképpen képviselhetném ezt a hazai munkaerőpiacot felpezsdítő, a munkavállalókat és munkaadókat egyaránt bevonzó portált.” – válaszolta kérdésünkre Arros Orsolya.

Nyílt szavazás zajlik, így nem titok, ki hogyan áll jelenleg. Most úgy tűnik, Incze Réka van a legesélyesebb helyen, aki a csíkszeredai Radon Expert Labor vállalkozásával próbálja a legtöbb szavazatot összegyűjteni és továbbjutni az országos döntőbe. Toronymagasan vezetnek és nagyon szorosan együtt vannak az első helyért való küzdelemben egy Argeș megyei vállalkozó nővel.

Jól jöhet még Rékának, hogy épp ezen a héten tartják Európában a Radon Hetét, amelynek keretében számos esemény hívja fel a figyelmet a radioaktivitásra, az „épület-egészség” témakör fontosságára. Réka cége is ezzel foglalkozik: tematikus tájékoztatással,

korszerű mérésekkel alátámasztva beszélnek arról, hogy mi is az a radon, és hogyan hat az egészségünkre, hogyan tudhatjuk meg, mennyi radon gáz van az otthonunkban, a munkahelyünkön.

Dr. Csíki Csongor, onkológus szakorvos szerint „a radon gáz az első helyen áll a tüdőrákot kiváltó tényezők között a nemdohányzóknál és második helyen (a cigaretta után) a dohányosoknál. Tehát, az épületekben felhalmozódó radon bizonyos mennyiség felett rákkeltő, és így, komoly kockázatot jelent az emberi egészségre." Ezért fontos, hogy minél többet tudjunk róla.

Incze Réka szerint az OFA – UGIR nőknek kiírt országos verseny kiváló alkalom arra, hogy egy inspiráló hálózatban egymástól tanulva és egymást kölcsönösen erősítve fejlesszék vállalkozásaikat a fiatal vállalkozó nők.

Összefogva sikerülhet elérni, hogy a három magyar női vállalkozó közül legalább egy továbbjusson az országos döntőbe. Ehhez minél több szavazatra van szükség. Október 14. éjfélig lehet voksolni ezen a linken.

És akár az is előfordulhat hogy két magyar nő jut tovább, hiszen több szempontot figyelembe véve egy valakit a zsűri választ majd ki és küld a döntőbe.

Az OFA Startup Angels azért is indította útjára ezt a megmérettetést, mert úgy gondolják, a női vállalkozók jelentik a román gazdaság jövőjét. Ezzel a versennyel is szeretnének lehetőséget nyújtani minden vállalkozónőnek, aki útja kezdetén áll, hogy felépítse sikeres vállalkozását. A nyeremények sem mellékesek: az első helyezett tízezer euróval gazdagodik majd, a második helyezett nyereménye ötezer, míg a harmadik helyezetté háromezer euró.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Mobbing: amikor a munkahely pokol
Mobbing: amikor a munkahely pokol

Nőket és férfiakat egyaránt érintheti, szexuális felhang nélkül is, a munkahelyi zaklatás, azaz a mobbing. Ezt Romániában 2015 októberétől tiltja jogszabály, mégis igen nehéz védekezni ellene, ugyanis a köztudatban még ma is alig ismert a fogalom. (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. márciusi számában jelent meg.)