Vezet a nő

Ezzel a címmel új rovat indult január-februári lapszámunkban. Az első részben olyan kérdéseket vetünk fel, mint például miért kell több női vezető, avagy kiből lehet vezető.

Ezzel a címmel új rovat indult január-februári lapszámunkban. Az első részben olyan kérdéseket vetünk fel, mint például miért kell több női vezető, avagy kiből lehet vezető.

A sorozatban hónapról hónapra különböző témákat járunk majd körbe, amelyek kifejezetten a női vezetőkről, vezetésről szólnak majd. Hogy minél átfogóbb képet kapjunk a vezetői szerepről, három területről szólítottunk meg sikeres nőket, a gazdasági, a politikai és a civil szférából. Bár nem volt döntési szempont, a választásunk érdekessége, hogy mindhárman háromgyermekes édesanyák, bizonyságul arra, hogy nem lehetetlen a karrier és a család összeegyeztetése. 

Gündisch Ágnes

„Az empátia, az emberek figyelmes kezelése egyre fontosabb az üzleti életben is. Nemcsak a vevők igénylik a gondos kiszolgálást, de a munkatársak és az üzleti partnerek esetében is mind lényegesebbé válik a személyes bánásmód, ebben pedig a nők jobbak. Ezért nálunk a különböző vezetői szinteken rajtam kívül is sok nő található.” (Gündisch Ágnes, a Nobila Casa ügyvezető igazgatója)

Csép Andrea

„A női vezetők gondoskodóbbak, és olyan szempontokat tudnak behozni egy szervezet vezetésébe, amit a férfiak nem. A nagyobb érzékenység sokszor előny, hiszen a fejlettebb empatikus és intuitív képességeikkel könnyebben tudnak konfliktusokat elsimítani, így gyakran racionálisabb megoldások születnek, mint amilyeneket a férfias, versengő szituációk eredményeznek. Ráadásul többet is dolgoznak, és terhelhetőbbek, a vállalt munkákat pedig sokkal nagyobb odafigyeléssel és aprólékosabban végzik el, mint a férfiak.”(Csép Andrea parlamenti képviselő)

Bereczki Kinga

„A nő legfontosabb szerepe az anyaság, viszont az ebben szerzett tapasztalatok, készségek, mint például a család összetartása, a tervezés, a szervezés, a felelősségvállalás, a különböző igények összehangolásának képessége, vezetőként is kiválóan kamatoztatható. Fontos, hogy amint a családban, úgy a szervezetekben is meglegyen a női-férfi egyensúly, mert csak így tud megfelelően és harmonikusan működni a társadalom.”(Bereczki Kinga, a Háromszéki Közösségi  Alapítvány ügyvezetője)

 Mit szeretnénk ezzel a cikksorozattal elérni? – teszi fel a kérdést a sorozat szerzője, Györgyei Szabó Magdolna. 

- Hogy ismerd fel: már csak azzal, hogy nőnek születtél, eleve rendelkezel egy csomó vezetői képességgel, amelyet a családi, anyai feladataid csak tovább csiszolnak és erősítenek. 

- Hogy megértsd, nőként sem elérhetetlen és lehetetlen ugyanazt a profizmust, amit a családi élet menedzselése jelent, a munkában is kamatoztatni, és a hiányzó készségeket felszedve ugyanolyan karriert be tudsz futni, mint egy férfi. 

- Hogy vezetői ambícióidat ne elnyomd, hanem ki tudd bontakoztatni, persze csak akkor, ha ez a vágyad. 

- Hogy ne mondj le se a családról, se a gyerekekről, se a munkával kapcsolatos vízióidról, hogy ne a „vagy-vagy”, hanem az „is-is” és az „és-és” legyen a sikeres képlet.

 A teljes cikk a Nőileg január-februári lapszámában olvasható. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg  itt >>>

Kiemelt kép: pixabay.com