Toplistásak, avagy ezeket olvasták a legtöbben!

Testi-lelki gyógyítók, érdekes, követendő példának sem utolsó életutak, hónap-pasik, egyedi elképzelések szerint alakított otthonok, ruhatárak és az örök téma: a szexualitás – a Nőileg top10-es anyagai.

Számos változás történt 2019-ben magazinunk háza táján. Új székhelyre költöztünk, Botházi Máriát Kovács Ágnes váltotta a főszerkesztői tisztségben, ráncfelvarráson esett át a Nőileg, és megújult a honlapunk is – hogy csak a látványosabbakat soroljuk. Küldetésünk azonban a régi: érdekes, tartalmas olvasnivalót nyújtani olvasóinknak, az erdélyi nőknek. Mutatjuk, melyek voltak 2019-ben honlapunk legolvasottabb cikkei.

1. Simogatásra összerezzenők 

A köztiszteletnek örvendő dr. Bokor Márton nehéz gyermekkorát saját javára fordította, és bebizonyította, hogy nem minden állami gondozásban nevelkedett gyermek kerül a társadalom perifériájára. A csíkszeredai családorvos azt állítja, nem érez dühöt, amiért gyermekkorában, a csíksomlyói árvaházban többször bántalmazták, télen rengeteget fázott, és sosem lakott jól igazán. Megindító történetét 2016. július–augusztusi lapszámunkban mesélte el Pál Bíborka kolléganőnknek.

https://noileg.ro/simogatasra-osszerezzenok-bokor-doktor-emlekei-az-arvahazrol/

2. A férfi, akinek huszonöt élete van 

A 2017. szeptemberi lapban dr. Ambrus József A hónap pasija, vele beszélgetett Lázár Emese életről-halálról, nem vészhelyzetben. Ezúttal nem a köztiszteletben álló székelyudvarhelyi mentőorvosra, a Hargita megyei mentőszolgálat volt orvos igazgatójára, az Erdélyben egyedülálló Mentésügyi Konferenciát szervező Ambach Alapítvány elnökére, a Batthyány-Strattmann László-díjas Ambrus Józsefre voltunk kíváncsiak, hanem a civil emberre és élete ártatlan örömeire. A doktor úr nem sokkal lapunk megjelenése előtt vette át a Magyar Arany Érdemkeresztet. „A szakmám az életmentés, de nincs Mindenható-szindrómám, mert tudom, csupán egy eszköz vagyok az Isten kezében” – vallja Ambrus József.

https://noileg.ro/a-ferfi-akinek-huszonot-elete-van/

3. Meleg otthon, barátságos kuckó 

Egy csíkmindszenti, minden részletében megálmodott, aprólékosan kivitelezett és szeretettel belakott házban járt 2018 decemberében Csata Orsolya. Balázs Tünde három, most már szinte felnőtt gyermekével – Sárával, Alberttel és Simonnal – közel tíz éve lakik a Márton Ildikó építész által megtervezett és gondosan kivitelezett, részletekbe menően igényes otthonukban. A mesés, manók lakta dimbes-dombos környezetbe tervezett ház nem hivalkodó, inkább belesimul a puha tájba.

https://noileg.ro/meleg-otthon-baratsagos-kucko/

4. 120 centiről a világ 

Gyökeresen megváltozott Cârsteanu-Dombi Márta élete 2018 szeptemberében. Kislánya, Petra, másfél éves volt, amikor a baleset történt. A sepsiszentgyörgyi fiatal nő sikeres menedzserként dolgozik, és boldog házasságban él Münchenben. Az elmúlt csaknem másfél évben azonban Mártának meg kellett tanulnia, hogy lehet kerekesszékben kismama, menedzser, feleség és az az életvidám valaki, aki mindig is volt. Erről beszélgetett 2019 decemberében Gereöffy Andreával – egy aktív élet átalakulásáról aktív életté.

https://noileg.ro/120-centirol-a-vilag/

5. A sikkestől a merészig 

Ez pont olyan, mint a filmekben! – kiáltott fel Ménessy Kinga Kitty kolléganőnk, amikor Szász Imola kozmetikus és mestersminkes kitárta előtte pompás gardróbja ajtaját. A kézdivásárhelyi kétgyermekes édesanya ideje nagy részében másokat varázsol csodálatossá, és ő maga is egy igazi kaméleon, határozottan tudja, mit szeret viselni, öltözködése azonban nem korlátozódik egyetlen stílusra. Öt kedvencét mutatta meg. Merész és egyedi! – olvashatjuk a 2017-es év első lapszámában.

https://noileg.ro/a-sikkestol-a-mereszig/

6. Ahol az életet tanulják a gyerekek 

Bivalyt fej és sajtot készít, lovakat tenyészt és zöldséget termeszt a Hargita megyei Székelydálya református lelkésze és népes családja. A partiumi származású Fülöp Szabolcs és felesége, a békéscsabai Anna először csak a székelyföldi falu híveinek alaposabb megismeréséért kezdtek állattartásba, mára azonban már életformájukká vált a gazdálkodás, állatok tucatjai: bivalyok és lovak, csirkék, kutyák és macskák gazdái. És ebben a természetközeliségben cseperednek gyermekeik: Anna, Csaba, Atilla és Álmos, valamint a kis Lehel. Magyari Tekla járt náluk 2018 szeptemberében.

https://noileg.ro/ahol-az-eletet-tanuljak-a-gyerekek/

7. Hokibottal és vonóval 

Felcsíkon, a dombok között megbújó Csíkborzsovában él Nagy Attila feleségével és három gyerekével. A házukat dédapja építette 1930-ban, évtizedek teltén Attiláék is itt találtak otthonra. A lakás eklektikus: népművészeti tárgyak keverednek a legmodernebb darabokkal. De mégis passzolnak. Mint ahogyan Attilánál is jól megfér a népzene és a néptánc a hoki mellett. Úgy érzi, élete így kerek: hokibottal, vonóval, és persze a családdal. A 2016. májusi hónap-pasinknál Sipos Betti járt.

https://noileg.ro/hokibottal-es-vonoval/

8. Ágyban a másik generációval

A vágy elemi, a kor csak ráncba szedi: megölni, örökre kioltani nem tudja. Vajon milyen lehet ágyba bújni a másik generációval? Vajon ugyanúgy érint, ugyanúgy csókol, mint egy tüzes ifjú, vagy a vadságot gyengédség váltja fel, és a kor javunkra lesz: vajon úgy ölel, hogy másnap és harmadnap az emlékébe is beleremegünk? Mit tud egy idősebb szerető, és mitől ellenállhatatlan a fiatalság? – ennek járt utána Forró Gyöngyvér a 2017. január–februári Nőilegben.

https://noileg.ro/agyban-a-masik-generacioval/

9. Az erdélyi rétek patikája 

Füvesember, kuruzsló, sárkányfűárus. Számos titulussal illetik, és ő mindegyikkel egyet is ért. Miért, a fitoterapeuta jobb? – kérdezi Macalik Ernő. A csíkkarcfalvi biológus szerint a bolti teák unalmasak, és nagyanyáinknak több eszük volt, ők még tudták, hogy fűben-fában orvosság, és nem voltak lusták kiskertet tartani. Nagyszerű burjános tanácsait Sipos Betti kolléganőnk tolmácsolta a 2015-ös július–augusztusi Nőilegben.

https://noileg.ro/az-erdelyi-retek-patikaja/

10. Fülön csípett az Isten 

A mindig mosolygós Török Edith-Tarzicia unitárius lányból lett ferences nővér, tanítványainak segítője, osztályfőnök, csupaszív pedagógus, barát, sorsfordító hátországa a nélkülöző diákoknak. Az a fajta segítő, aki nem ismer lehetetlent. Hogy kezdődött ez a történet, kedves Tarzicia nővér? – tette fel a kérdést 2019 decemberében Magyari Tekla kolléganőnk. „Életemben először valaki megkérdezte tőlem, hogy akarsz-e mesélni magadról. Potyogtak a könnyeim, és meséltem órákon keresztül, valaki meghallgatott...”

https://noileg.ro/fulon-csipett-az-isten/

Kiemelt kép: Shutterstock