Az 5 leggyakoribb kérdés a szexuális nevelés órákon

A felvilágosító órák szerves része a név nélküli kérdezés lehetősége. Sok csoportban már a foglalkozás során is kérdezgetnek, de a merészebb kérdések egyértelműen anonim módon születnek. A leggyakoribb témákról az elmúlt alkalommal már írtam, most kiemelve azzal foglalkozom, hogy milyen válaszok születhetnek a szexkérdésekre. Az otthoni beszélgetésekhez is lehet ezekből ötleteket meríteni.

1. Honnan tudom, hogy normális méretű és/vagy alakú, kinézetű-e a nemi szervem?

Ennél a témánál a fiúktól hangzik el az a kérdés is, hogy a méret számít-e a saját vagy a partnerük élvezete szempontjából. A lányoknál fel szokott még merülni a mellek mérete is, és minden esetben a kérdés, hogy a fiúknak mi szokott tetszeni. Ennél a kérdéscsoportnál a legfontosabb, hogy megnyugtassuk a fiatalokat, hogy a méreteknek és a kinézetnek nincs köze a szexuális teljesítményhez és az élvezethez, hiszen ezek attól függnek, hogy mennyire vonzódnak a párjukhoz, és hogy mennyire figyelnek oda egymásra. 

A fiúknál beszélgethetünk itt arról, hogy az egyéni eltérések mellett különbség lehet abban is, hogy az izgalmi és a nyugalmi állapot között egyeseknél nagy eltérések figyelhetők meg, míg másoknál kisebbek. Azt is érdemes tisztázni velük, hogy sem egymáshoz, sem a pornófilmekben látottakhoz nem érdemes hasonlítgatni magukat, hiszen mindkettő megtévesztő lehet. A méretük többnyire a testalkatukkal, magasságukkal arányos lesz, így nem érdemes másokhoz viszonyítani. 

Sok lány is aggódik a kinézet miatt. 

A legfontosabb, hogy megnyugtassuk őket, hogy a szeméremtestek nagyon sokfélék lehetnek, eltérhetnek színben és alakban is, voltaképpen nincs két egyforma. Nagyobb lányoknak szoktam ajánlani, hogy nézzék meg magukat tükörben, az ilyen „ismerkedés” segít az elfogadásban. A lányoknál a hasonlítgatás kevésbé jelentős, de a megfelelési vágy igen nagy, ezért mindenképpen a pozitív énkép erősítését és testük elfogadását célozzuk meg az ilyen kérdésekre megfogalmazott válaszoknál.

2. Mi az orális szex? Szexnek számít-e az orális szex? Teherbe lehet-e esni tőle?

Az orális szexszel kapcsolatos kérdés valamelyik változata mindig terítékre kerül a szexuális nevelés órákon. A kamaszok egyrészt kíváncsiak arra, hogy mi a szerepe ennek a szexualitásban, kötelező-e ezt megtenni a partnerüknek, alternatívát jelent-e az orális szex a szüzesség elvesztésére és, hogy biztonságosabb-e, mint a közösülés. 

Válaszaimat ezekben az esetekben nagymértékben befolyásolja az életkori csoport és különösen az, hogy mire az ilyen intim kérdésekre sort kerítünk, már sok mindent tudok a csoport érettségéről és tapasztalataikról. A fogalom rövid meghatározásán túl, mindig igyekszem hangsúlyozni, hogy ez egy nagyon intim módja a szexualitásnak, ezért stabil, bizalmi, szeretetteljes párkapcsolatban van igazán helye. 

Azt is tisztázni szoktuk, hogy ez – bár a szüzesség elvesztését ki lehet tolni általa – mégis ugyanolyan személyes, intim, mint az aktus, és így szexnek számít. 

Kitérek arra is, hogy hasonlóan bármilyen más szexuális érintkezéshez, ezt sem szabad kierőszakolni. Az teljesen természetes, hogy eleinte bizonytalanok vagyunk a technikát illetően, a kérdés azonban az, hogy ténylegesen vágyunk-e a párunk ilyen típusú közeledésére, vagy arra, hogy ilyen módon kényeztessük őt. A védekezés kapcsán felmerülő kérdésekben pedig beszélünk róla, hogy az orális szextől nem eshetünk ugyan teherbe, de a nemi úton terjedő betegségeknek nem szab gátat.

3. Normális dolog-e a maszturbálás? Baj-e vagy káros-e, ha csinálom? Szoktak-e a lányok is maszturbálni? (Baj az, ha igen, esetleg az, ha nem csinálom?)

Ennél a kérdésnél is feltétlenül tudni kell, hogy milyen érettségi szinten vannak a gyermek és a csoport. Lehet, hogy őt/őket még nem is foglalkoztatja igazán a kérdés, de hallott vagy látott valamit a nagyobb testvértől. A kamaszok egy másik csoportja nem próbálta ki, de a kortárs csoport nyomása miatt bizonytalankodik, hogy kell-e neki is csinálni. Ez főként a lányokban merül fel, a fiúknak inkább a mennyiségre vonatkozóan vannak elbizonytalanodások. 

Ha valamilyen mítoszba, tévhitbe botlunk a kérdéssel kapcsolatban, akkor vissza szoktam kérdezni: mi mindent hallottak még a maszturbálásról? Összegyűjtjük a tévhiteket, illetve rendezzük a gondolatokat aszerint, hogy valósak-e vagy tévesek. Elmondom nekik, hogy a maszturbálás nem káros, és semmi baj azzal, ha ők is kipróbálják, vagy kipróbálták már. Itt is emlékeztetem őket (lányoknál szokott ez szükséges lenni), hogy semmi külső nyomásra nem kell ezt kipróbálniuk, csak akkor, ha úgy érzik, hogy jól esik. Beszélünk a maszturbálás intim voltáról, arról, hogy ez senki másra nem tartozik, csak rájuk, ezért igyekezzenek olyan helyet és időt találni, amikor nem zavarhatják meg őket. 

Szót ejtünk még az esetleges segédeszközökről és arról, hogy ezekkel vigyázzanak, mert maga az önkielégítés nem káros ugyan, de a testükre vigyázniuk kell ezekben a helyzetekben is. 

Mivel a fiúkat a mennyiség érdekli leginkább, arról is szó esik, hogy bár nincs ebben korlátozás, arra érdemes odafigyelni, hogy ez ne menjen egyéb tevékenységeik rovására. 

Amennyiben a tanulást, a kikapcsolódást, a kapcsolataikat elhanyagolják a maszturbálás miatt, az hosszú távon nehézségeket okozhat, ezért érdemes önfegyelmet gyakorolni, a figyelmüket visszafordítani más területekre.

4. Mi a baj a pornónézéssel?

Ez a kérdés olykor közvetetten kerül elő. A szülői csoportok sokszor azért kérik a szexuális felvilágosítást, mert a gyermekek már 4–5. osztályban látnak szexuális tartalmú képeket, ez megijeszti őket és a szülőket is. Érdemes a szülői közösségekben megfontolni, hogy ebben a korai életkorban valóban szükséges-e okostelefont adni a gyermekeknek, de ha ez elkerülhetetlen, mindenképpen érdemes tájékozódni a kéretlen tartalmak szűrésének módjáról. Először rákérdezek, hogy milyen típusú képeket vagy videókat láttak. Megkérdezem, hogy mi a véleményük, vajon a valóságban ilyen-e egy szexuális kapcsolat? 

Beszélgetünk arról, hogy sem a nők, sem a férfiak nem működnek úgy a valós életben, ahogyan ezek a filmek ezt bemutatják. 

A filmbeli nőknek többnyire fájdalmat okoznak ezzel, a filmbeli férfiak állóképessége, működése el van torzítva. Rákérdezek, hogy vajon a partnerek szeretik-e egymást, van-e közöttük elköteleződés, létrejöhet-e intimitás egy ilyen filmforgatáson? A gyermekek nagyon könnyen ráismernek a jelenség visszásságaira. Ilyenkor ki tudunk még térni arra, hogy ez egy csúnya üzlet, ami nem veszi figyelembe az emberi érzéseket és értékeket. Ezt követően térünk vissza az alapkérdésre, hogy baj-e a pornónézés. Azt kell megértetni a gyermekekkel, hogy ezek a képsorok nagyon könnyen megmaradnak az emlékeikben, és akkor is hatással vannak rájuk, amikor nem is számítanak rá, olyan elvárásokat támaszthatnak miattuk a párjukkal vagy magukkal szemben, ami egyáltalán nem reális.

5. Tényleg fáj az első szex? Mennyire?

Tipikusan lányos csoportból származó kérdés. Ha nagyon ritkán előfordul fiúknál is, a beszélgetésből kiderül, hogy a párjukat féltik az első élménytől, és félnek, hogy ők hogyan tudják majd kezelni a helyzetet. Ilyenkor mindig azzal kezdjük, hogy az érzelmi vetületet beszéljük meg a kamaszokkal, azaz abból indulunk ki, hogy az első szexuális partnerüket jól válasszák meg, kötődjenek hozzá érzelmileg, bízzanak meg benne, tudjanak vele beszélgetni az őket érintő jó és rossz dolgokról, arról, hogy mi kellemes és mi kellemetlen nekik, ne érezzék magukat feszélyezve. (Korábban, főként, ha több alkalmas a foglalkozás, kitérünk egy kapcsolat szakaszaira a szemezéstől a szexig, és itt már sok mindent érintünk, hogy fontos a fokozatosság, hogy több időre van szükség a közeledéshez, és ahhoz, hogy lelkileg is fontossá váljanak egymás számára.)

Az érzelmi megalapozás után beszélgetünk arról, hogy az első aktus a lányoknál általában nem a legjobb szexuális élmény, amiben részük lesz életük során, kellemetlenséget, kisebb fájdalmat érezhetnek, de ha a párjukban bíznak, a körülmények megfelelőek (védekezés biztosított, kettesben vannak, van idejük stb.), és ha önmagukat is felkészültnek érzik erre, akkor többnyire nem kell erős fájdalomra számítani. Ilyenkor szükség esetén beszélgetünk még a női orgazmus sajátosságairól, típusairól is. 

 +1 Mítoszok a teherbeesésről és a védekezés alternatívái:

lehetek-e terhes az első alkalommal/ orális szextől/ pettingtől/ ha a párom kézzel elégít ki/ ha a párom „vigyáz”/ruhán keresztül/vízben/ha nem volt női orgazmus/menstruáció alatt/két óvszerrel egyidőben stb.?

Az ilyen típusú kérdéseknél két dologról érdemes beszélni a fiatalokkal. Egyrészt a tévhitek leépítésével szoktam kezdeni, annak kifejtésével, hogy minden olyan helyzetben, ahol van esélye a spermiumnak bejutni a hüvelybe, ott van esélye a terhesség létrejöttének is. Másrészt a védekezés fontosságáról és a biztonságos szexről, legfőképpen az óvszerhasználatról, ami védelmet nyújt a szexuális úton terjedő betegségek ellen is. 

Kiemelt kép: Shutterstock