Fejlesztés és nevelés a legzsengébb kortól

Mit tehet a szülő gyermeke egészséges fejlődése érdekében?

Egy évtizede még gyerekcipőben járt térségünkben a korai nevelés és fejlesztés, de az elmúlt évek során hozzánk is eljutottak a nyugati országokban már alkalmazott módszerek. Egyre több gyerekközpontú szervezet ismerte fel ennek a hasznát, és csoportos mozgásfejlesztést, kisbabáknak szóló foglalkozást indított el. Az úttörő szerepet felvállaló marosvásárhelyi Alpha Transilvana Alapítvány, valamint a Gyulafehérvári Caritas Szervezet Maros és Hargita megyére kiterjedő gyerektevékenységét tekintettük át.

 

Bár a rendszerváltás utáni második évtől létezik, az Alpha Transilvana Alapítvány programjai tíz esztendővel később indultak. A Kitartás Nappali Központban 2002-ben indítottak korai fejlesztési programot. Ennek létrehozását az igény szülte. Vargancsik Iringó programigazgató szerint nagy előny, hogy egy helyen vannak a különböző fejlesztési területek szakemberei (gyógytornász, gyógypedagógus, pszichológus, logopédus, szociális munkás), és csapatban tudnak dolgozni: felmérnek, megbeszélnek,közös fejlesztési tervet dolgoznak ki minden esetre.

 

Az anyára is odafigyelnek

A korai fejlesztést diagnózistól függően lehet elkezdeni. Ha kikerült az intenzív osztályról, elkezdhető a gyógytorna. Ez azért is fontos, hogy a szülő se maradjon magára. A programigazgató szerint gyakran előfordul, hogy orvosi körökben a szülőnek a legrosszabb forgatókönyvet vázolják fel a gyerek állapotáról. A korai fejlesztés során azonban nemcsak a baba, hanem az anyuka is sok odafigyelést igényel, hogy elindulhasson az elfogadás folyamata.

Fotó: Boda L. Gergely

 

A gyógytornáé a főszerep az első időszakban

Ha nem pszichomotoros a lemaradás, akkor nagyon fontos a gyógypedagógiai fejlesztés is, de kezdetben a gyógytornásznak jut az oroszlánrész. A gyerek fejlődésétől függően vannak, akik az első 3 év után kikerülnek a programból (mert behozzák azokat a lemaradásokat, amelyeket például koraszülöttség miatt mutattak az első életévben). Akiknél viszont maradandó sérülés történt, vagy valamilyen szindrómával születtek, azoknál tovább folytatják  a fejlesztést.

Fotó: Boda L. gergely

 

Megelőzni a rendellenesség kialakulását

A Caritas marosvásárhelyi Korai Nevelő és Fejlesztő Központjának megálmodója, Mezei Borbála gyógypedagógus elmondta, tíz évvel ezelőtt úgy indították a programot, hogy sérültekkel is dolgozzanak, de elsősorban egészségesekkel