Szexi vagyok... és kész!

Az énkép és az önértékelés fogalmát számtalanszor használjuk hétköznap is. Beszélünk a kamaszok énképéről, olvasunk a pozitív önértékelésről, az énkép erősítéséről, érezzük önmagunkon és viselkedésünkön, hogy mindez összefügg szorongásainkkal, teljesítményünkkel, összehasonlítjuk a női énképet a férfiakéval, levonva a következtetést: a nők szinte soha nincsenek önmagukkal megelégedve. A megfelelő önértékelés és a pozitív énkép hatással van szakmai sikerünkre, szociális kapcsolatainkra, a jóllét megélésére.

Az énkép egy mentális, belső struktúra, általa folyamatosan épülnek be azok a tapasztalatok, amelyeket önmagunkkal kapcsolatban összegyűjtünk. Részét képezi többek közt a szexuális énkép is, az, hogy az egyén mennyire tartja magát vonzó szexuális partnernek. Mivel a szexualitás társas közeghez kötött, az egyén ezzel a viselkedésével kapcsolatosan is visszajelzéseket kap környezetétől és legfőképpen partnerétől. Ugyanakkor a szexuális viselkedést bizonyos társadalmi normák is befolyásolják, az egyén által ismert és elfogadott vagy éppen el nem fogadott értékrend, szabályrendszer is hat önértékelésére.

Az észlelt testkép és a szexuális viselkedés közötti kapcsolatot vizsgálva kimutatták, hogy azon fiatal lányok körében, akik túlsúlyosnak észlelték magukat (bár a testtömegindex alapján nem voltak azok), jellemzőbb volt, hogy nem használtak óvszert a legutóbbi szexuális aktus során, mint a magukat normál testsúlyúnak gondolók körében. Előbbiekre más rizikós viselkedésformák is jellemzőbbek voltak: a túl korán elkezdett szexuális élet vagy a rövid időn belül sok partnerrel létesített szexuális aktus. A kutatók mindezt azzal magyarázzák, hogy előbbieknek alacsony az önbizalmuk, félnek a kudarctól, és így olyan helyzetekbe is belemennek, amelyek nem kielégítőek vagy rizikósak számukra.

A kutatások egy másik vonulata azt jelzi, hogy a túlsúly (téves) észlelése miatt sok fiatal felnőttnek nincs és nem is volt szexuális kapcsolata. Ez arra utalhat, hogy a negatív testkép gátolja a szexualitás örömteli megélését.

Külön foglalkoznak a kutatások a testkép észlelésén belül a nemi szervek észlelésével. Azok a személyek, akik az említett szerveiket vonzónak találják, jobb partnernek érzik magukat, ami hatással van a szexualitás megélésére is. Az alacsony önértékelés többször vezet alkalmi szexuális kapcsolat kialakításához. Ugyanez az összefüggés figyelhető meg az úgynevezett barátság extrákkal típusú kapcsolatok terén is, az alacsony önértékelésű személyek gyakrabban létesítenek ilyen kapcsolatot.

A kutatások, amelyek a tökéletességre való törekvés és a szexuális aktus közötti összefüggéseket keresték, kimutatták, hogy a tökéletességet előtérbe helyező nők esetében gyakoribbak a szexuális élet zavarai. Az izgalmi állapot megélésének nehézsége, nedvesedési problémák és a fájdalmas közösülés főként azoknál a nőknél jelentkezett, akik amiatt szorongtak, hogy partnerük tökéletes társat keres, és az aktus során ezt a tökéletességet biztosítani akarták. Nekik a szexuális együttlét során többször jut eszükbe saját testképük, azaz kívülről figyelik önmagukat, ami sok esetben negatívan hat az intimitásra és az élményszerzésre.

Hosszú távú kapcsolatban élőknél is mutattak ki összefüggéseket az önértékelés és a szexuális viselkedés között. Azok a nők, akik bizonytalanok abban, hogy partnerüket meg tudják tartani, többször mennek bele olyan szexuális aktusba, amelyet ők maguk nem kívánnak vagy nem élveznek.

A tükör legyen a barátod!

Az életkor előrehaladtával, a tapasztalatok gyarapodásával nő az önértékelés. A szűz lányok szexuális énképe kevésbé szilárd, mint azoké, akik már rendelkeznek szexuális tapasztalattal. Ennek oka az lehet, hogy az utóbbiak már megélték, hogy vágyat tudtak ébreszteni és szexuális örömet tudtak szerezni partnerüknek. A korán elvesztett szüzesség ugyanakkor rossz hatást gyakorol az önértékelésre.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen lehetőségeink vannak a pozitív szexuális énkép és testkép kialakítására, mit tehetünk mi magunk, függetlenül a környezettől és a tapasztalatainktól. A legnagyobb jelentősége talán annak van, hogy ismerjük és fogadjuk el testünket és annak működését.

Nem árt, ha látjuk meztelen testünket a tükörben, ha meztelenül járkálunk olykor a lakásban, meztelenül alszunk, így könnyebb megismerni és a maga természetességében elfogadni azt.

Önmagunk elfogadása és szeretete adódhat abból is, ha tudatosítjuk, testünk milyen módon segít minket a mindennapokban, hogyan járul hozzá boldogságunkhoz (például szerelmeskedés során, áldott állapotban, kisbabánk táplálásában, hétköznapi teendőinkben). És bár olykor nem könnyű, ha értékeljük testünk funkcionális nagyszerűségét, talán a másokhoz való viszonyítás igényét is könnyebben legyőzhetjük. Kérjük ki magunknak a bírálatot, és fogadjuk el jó szívvel a dicséretet, a megerősítést! Nem utolsósorban gondoskodjunk testünkről, ne bíráljuk, ne szégyenkezzünk miatta, hanem vigyázzunk rá: sportoljunk, pihenjünk, étkezzünk egészségesen, figyeljünk a minőségi szexre. A pozitív testkép alapját képezi a szexuális önértékelésnek. A pozitív szexuális énképet egy megértő, szerető partner mellett tudjuk a legkönnyebben megélni, ugyanakkor fontos a nyitottság, a bátorság, a kölcsönös bizalom és az intimitás megélésének vágya is.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk