Filmajánló – Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre ARCHÍV

Vannak frappáns filmcímek, vannak idétlenek, és vannak olyanok, amelyeket egyszerűen lehetetlen megjegyezni. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre – rendező Horváth Lili – számomra az utóbbi kategóriába tartozik. Pedig megérdemelné, hogy megjegyezzem. Kompromisszumos megoldásként inkább csak Felkészülés…-ként fogom emlegetni. Mert igenis akarom emlegetni, és nem csak azért, mert az utóbbi hónapokban jó pár fesztiváldíjat bezsebelt, és mert Magyarország ezt a filmet fogja Oscar-díjra nevezni, hanem mert látni kell. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. januári lapszámában jelent meg.)

Horváth Lili neve főleg a Szerdai gyerek című 2015-ös dráma révén lehet ismerős, melynek rendezője és forgatókönyvírója is a most 38 éves alkotónő. A nézők többségét már akkor elbűvölte a munkája. A Szerdai gyereket ismerve arra számítottam, hogy a Felkészülés… is egy dráma, fájdalmas és tragikus. Ám pozitívan csalódtam, hiszen Horváth Lili új filmje

bájosan szép történet egy egyetemes témáról, a szerelemről.

A film főhőse Márta (Stork Natasa), egy a harmincas évei végén járó idegsebész. A nő, aki az Egyesült Államokban él, egy konferencián szerelmes lesz egy magyar férfibe, Drexler Jánosba (Bodó Viktor), így fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám a férfi nem várja a megbeszélt találkahelyen, sőt amikor később Márta felkeresi munkahelyén, letagadja, hogy ismeri a nőt. Ezzel kezdetét veszi a feszültség, kétely, kétség, mely egészen a film végéig fogságban tartja a nézőt: vajon Márta csak képzelte a szerelmi viszonyt? Csak az ő fantáziájában létezik a kapcsolat? Vagy János, aki szintén orvos, átveri őt?

Izgalmas Márta figurájának összetettsége, a biztos kezű agysebész, az emberi idegrendszer jó ismerője bizonytalan abban, hogy tényleg átélte-e azt, amire emlékszik, amit érez, vagy mindent csak kitalált.

Szakmája érdekes többletet is jelent a történetben. A nyugatról hazatért orvosnő egy lepukkant budapesti kórházban vállal munkát, megismeri a magyar egészségügy helyzetét, a gyanakvó és irigykedő kollégákat, a páciensek tipikus viszonyulását, reakcióit.

Stork Natasa nagyot alakít. Szinte kislányos arca, nyílt, őszinte tekintete elvarázsolja a nézőt. Persze, a varázslathoz kell egy olyan zseniális operatőr is, mint Maly Róbert, aki az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmen is dolgozott. Maly felvételei Budapestről egyszerre egyediek és ismerősek, megmutatják a magyar főváros sokszor észrevétlen mindennapi valóságát.

Bár a film tempója kissé lassú, de éppen az elnyújtott csendek, a kitartott képek adják azt a pluszt, ami által kitűnik a romantikus filmek tömegéből. Fölösleges párbeszédek, monológok nélkül beszél szerelemről, szenvedésről, boldogságról. Márta története izgalmas, már-már kriminek is beillik, de egyúttal egy intim betekintés is egy nő belső világába.

Cikkünk a Nőileg magazin 2021. januári lapszámában jelent meg.

korábban írtuk

Thelma&Louise: feminizmus erőlködés nélkül
Thelma&Louise: feminizmus erőlködés nélkül

A kilencvenes évek nekünk, kelet-európaiaknak, romániaiaknak maga volt a szabadság évtizede. Végre ihattunk Coca-Colát, videokazettákat kölcsönözhettünk, azt nézhettünk a tévében, amit akartunk.