Gyerekileg novemberben: diákvetélkedő, olvasmány és bábszínház

Szülők mindnehonnan, gyerekeiteknek ajánljuk novemberben és nemcsak! (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin novemberi számában jelent meg.)

Adj, király, katonát!

November 21-én, Székelyudvarhelyen tartják az Adj, király, katonát! diákvetélkedő döntőjét. A szervezők célja az élményalapú tanulás, a népmesék világán keresztül átadni az üzenetet, miszerint nagycsaládban élni jó, hangsúlyozva az itthon maradás, a szülőföldön való boldogulás előnyeit. A döntőt megelőző három online forduló során irodalmi, történelmi és környezetvédelmi tematikájú feladványok megoldásával szerezhetnek pontokat a diákok, de kreatív írásban, fotó- és videókészítésben is bizonyíthatják rátermettségüket. A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által tizennegyedik alkalommal meghirdetett versenyre 5–8. osztályos erdélyi diákok nevezhettek három-négy fős csapatokba szerveződve. Amennyiben a járványügyi rendelkezések miatt nem tudják a szokásos módon megtartani a MindentEldöntőt, online fordulóval helyettesítik azt. Fotó (kiemelt képünk): Adj, király, katonát! /Facebook 

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Egy általános iskola ötödikesei, illetve tanárai a szereplői Wéber Anikó első regényének. Egy olyan közösség, mely a sok feladat és kötelezettség teremtette zárt világban magára marad problémáival – az iskola fizikailag és szakmai szempontból is elhanyagolt, a diákok és az oktatók a túlélésre rendezkedtek be.

Ebbe a cseppet sem rózsás közhangulatba beillik a kerettörténet is: egy diák visszamegy tanítás után az osztályban felejtett telefonjáért. Ott azonban egy Minion-maszkos társa gyomorszájon vágja, fejére húz egy Minion-álarcot, és a feje fölé, a táblára írja, hogy „az osztály vesztese”. A fotó felkerül az osztály Facebook-oldalára, a tanárok pedig nyomozásba kezdenek. Tíz diákot ismerünk meg alaposabban a történetből, melynek olvasása közben végig az az érzésünk, hogy közülük bárki lehetett volna a szomorú történet főszereplője.

A varázstükör

Bemutatóval kezdte a 2020–2021-es évadot a marosvásárhelyi Ariel Bábszínház. 

Puncs, az angol királyfi leghűségesebb szolgája komoly feladatok elé néz, hiszen meg kell tanulnia varázsolni és a jövőbe látni egy csodálatos tükör segítségével. Emiatt a híres skót mester Runcifax tanítványa lesz. Nem akármilyen cél lebeg előtte: meg kell akadályoznia a skót–angol háborút és össze kell boronálnia a skót királylányt az angol királyfival, majd vissza kell változtatnia emberré egy szófogadatlan szobacicát.

A varázstükör, avagy bolondnak áll a világ című darab középkori vásári komédiák alapján készült, szövegkönyvét Papp Melinda bábszínész írta, rendezője Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója. Öt éven felüli nézőknek ajánlják, a helyek száma korlátozott, ezért ajánlott előre foglalni a 0740–566454-es telefonszámon. Fotó: Ariel Bábszínház

Friss lapszámunkat alább kérheted: