Mága Zoltán: „Az emberek szeretetétől töltődöm fel”

Kiskorában arról álmodott, hogy egyszer kitör a nyomorúságból, és másokon fog segíteni, mesélte Mága Zoltán, amikor erdélyi koncertkörútjának – a 100 templomi jótékonysági koncert című sorozat – egyik állomásán sikerült beszélgetnünk. Mint mondta, ezekkel a koncertekkel régi fogadalmának tesz eleget.

Amikor rákerestem közelgő koncertprogramjára, szinte csak jótékonysági koncertet találtam a keresőben. Erdélybe is jótékony céllal jött. Miért? 

– Erdélyben eddig kizárólag jótékonysági koncerteket adtam. Ezzel is szerettem volna jelezni, hogy mennyire tisztelem a határon túl élő honfitársaimat, az erdélyi magyarságot, akik ma is őrzik a kultúránkat, identitásukat. A jótékonyság egy belső késztetés, hogy önzetlenül segítsek másokon. Sokszor nyilatkoztam már erről, hogy még gyermekkoromban ígéretet tettem arra: ha kitörök a szegénységből, akkor segíteni fogok a rászoruló embertársaimnak, a bajbajutottaknak, mert erre neveltek a szüleim is. A jótékonyság számomra azt jelenti, hogy magamból, az örömömből adok másoknak, és hiszem, hogy a segítséggel jobbá és szebbé tehetem mások életét.

Azért szervezek többnyire nagyszabású jótékonysági koncerteket, mert nagyobb összefogással sokkal több embert tudok elérni, és sokkal hatékonyabban tudok segítséget nyújtani.

Meggyőződésem, hogy minél több embert érek el, vagy értesül a jótékonysági akcióimról, annál több emberben tudom felébreszteni vagy erősíteni a szolidaritás, a felebaráti szeretet fontosságát.

Újévi koncertje sokkal több van, mint hagyományos, klasszikus zenei koncertje. Hogyan lehet megtalálni az egészséges egyensúlyt a klasszikus hangszeres zene és a show-elemek között?

– Nekem kötelességem minden évben megújulni, valami olyan pluszt adni a közönségemnek, amivel meghálálhatom töretlen szeretetüket és kitartásukat. Azt, hogy már 11 éve rendre telt ház előtt ünnepelhetünk 13 ezer ember társaságában, büszkén mondhatom, kivételes eredmény és lehetőség. Több ezer visszatérő vendégünk van, akik évről évre ott ülnek a közönség soraiban, ezért törekednem kell arra, hogy olyan produkciókkal, fellépőkkel szerezzek nekik örömöt, amely méltó köszöntése az újévnek és a vendégeimnek egyaránt. Ez nagy feladat minden évben, hiszen meg kell felelni a közönség fiatalabb korosztályának és a szépkorúaknak, a zenéhez értő és a zenekedvelő közönségnek is. Éppen ezért a klasszikus zene, az opera mellett minden évben teret kap a népzene, a könnyedebb műfaj, a popzene is.

Elárulna néhány kulisszatitkot az idei újévi koncertjéről?

– A műsor összeállításában törekszünk arra, hogy az első felvonásban, tekintettel az ünnepre és az emelkedett hangulatra, a komolyzene, a klasszikus zene kapjon kiemelt szerepet, így azok is megismerkedhetnek a műfajjal, akik egyébként más alkalmakkor nem mennének el például az Operaházba, vagy nem hallgatnának operaáriát. Az Arénában mindemellett rendkívül fontos a látványvilág, a hangzás, hiszen ez egy show-műsor, és nem pusztán hangverseny. A különböző műfajok szerepeltetése elengedhetetlen az Arénában. A XII. Budapesti Újévi Koncertemre is így készülök, és egy teljesen új műsortervvel, látványvilággal fogjuk köszönteni a 2020-as esztendőt, amely a nemzeti összetartozás éve lesz, és ennek jegyében áll majd össze a repertoár is rangos, világhírű előadóművészekkel.

Mága Zoltán és a jótékonykodás

Mága Zoltán – a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas hegedűművész – missziójának tekinti a jótékonykodást, s bár hegedűjátékával a világ majd minden neves koncerttermében megfordult már, prioritásnak tartja, hogy a kisebb, határon túli helyszínekre is elvigye műsorát.

Évente több száz koncertet ad. Mivel töltődik fel, mi ad önnek energiát? 

– Most Vajdaságban és Erdélyben koncerteztem, és olyan erőt kapok az emberek szeretetétől, amely hosszú évtizedekig elkísér majd a világ bármely pontjára, ahol fel kell lépnem. Soha nem teszek különbséget, ha a világ legrangosabb színpadain, a New York-i Carnegie Hallban vagy egy vajdasági, erdélyi vagy magyarországi kis templomban adok koncertet, mert a szeretetet, amit a közönségem iránt érzek, ugyanolyan.

Mit gondol, mivel lehetne jobbá tenni a világot?

– XVI. Benedek és Ferenc pápa személyes apostoli áldásával, megerősödött hittel indítottam útjára a 100 magyar templomba tervezett karitatív missziómat, arra kérve az embereket, fogjuk meg egymás kezét, lépjünk be a szeretet és összefogás ajtaján, a magyarságot őrző díszes kapun, és építsünk egy szebb, boldogabb és sikeresebb jövőt. Ha megtartjuk Isten parancsolatait, valós összefogással bármire képesek vagyunk, akár hegyeket tudunk megmozgatni.

Kiemelt kép: Vargyasi Levente