Otthoni praktikák a húsvéti nagytakarításhoz

Amint felcsillannak az első napsugarak, hirtelen tiszta függönyre, szőnyegre, ablakra, rendezett szekrényre, illatos ágyneműre és virággal borított rendezett nappalira vágyunk. Ehhez azonban nem elég egy hétvége, így jó, ha minél hamarabb nekifogunk a rendezésnek, sikálásnak és otthonteremtésnek. Cikkünk a Nőileg 2014-es, áprilisi lapszámában jelent meg.
Hirdetés

Ajánlott már jóval hamarabb egy tisztasági és rendrakási tervet elkészíteni,
így egészen biztosan nem fogunk húsvét előtt egy nappal is a káosz közepén üldögélni.

Tartsuk be a fokozatosság elvét: ne akarjuk a felgyülemlett lomot, rendezetlenséget
egy nap alatt felszámolni. Minden nap csak egy kisebb részét rendezzük el a akásnak! Ha elég idejében nekikezdünk,és egy nap csak egy polcot vagy csak egy fiókot teszünk rendbe, akkor húsvétra tökéletes megelégedettség fog eltölteni. Nézzünk néhány házi praktikát, amelyek segítségünkre lehetnek a nagytakarításban és ráadásul gyorsak, vegyszermentesek és igencsak hatékonyak.

A csillogó ablakok, csempék és poharak titka

Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne a kamrapolcon ecet. Azontúl, hogy ételeinket ízesítjük vele, nagy hasznát vehetjük a takarításban is. Egy használaton kívüli szórófejes flakonba töltsünk másfél deci tíz százalékos ecetet, majd töltsük fel
vízzel. Rázzuk fel, és kezdődhet a takarítás. Spricceljük az ablakokra, a csempére, kádra, üvegpoharakra, majd töröljük át szöszmentes ronggyal. Az ablakot leghatékonyabban újságpapírral vagy már nem használatos nylonharisnyával fényesíthetjük ki.

Szódabikarbóna, a csodaszer

A kályha és csempepucolás mindig sok vesződést okoz, mert soha nem akar
patyolattisztára, foltmentesre sikeredni. Keverjünk el három evőkanál szódabikarbónát egy kevés vízzel úgy, hogy krémes súrlószer állaga legyen, majd dörzsöljük át a problémás felületet. A szódabikarbóna amellett, hogy környezetbarát, kíméletesen és hatékonyan távolítja el a foltokat.

Ecet és illóolaj a függönyökre

Hirdetés

A függönyöket mossuk mindig kímélő programon, és a megszokott öblítő helyett
adagoljunk a mosógépbe egy deciliter ecetet három-négy csepp levendula vagy
teafaolajjal keverve. Így lesznek patyolattiszta és illatos textíliáink.

Kiemelt kép: Shutterstock

Hirdetés