Pély Barna: „Mindig blueszenésznek tartottam magam”

Turnéja miatt jelenleg nem tanít, azt mondja, jót is tesz egy kis szünet. Erdélyi koncertkörútja során elcsíptük egy beszélgetésre.
Hirdetés

Az elmúlt időszakban rengeteg országban megfordultál: Indonéziában, Üzbegisztánban, Kazahsztánban, Marokkóban és Európa számos országában. Nemzetközi babérokra törsz?

– Mondhatnám, hogy igen, de ez nem lenne teljesen igaz, mert Magyarországon van a legtöbb fellépésem. Ezek szárnypróbálgatások más országokban, ahol szívesen látnak. A hazám mindig Magyarország volt, és ez így is marad, de igyekszem a világ több pontjára is eljuttatni a zenémet és a kultúránkat. Amúgy nagyon érdekes az ott élő magyaroknak, illetve a helyieknek játszani egyszerre. Minden helyszín más. Ez is egyfajta kihívás, amit nagyon szeretek.

Erdélyi turnén /fotó: Tofán Levente

Egy kicsit úgy érzem, hogy most egy teljesen új életszakaszodba értél. Mit élvezel a legjobban abban, hogy a magad ura vagy?

– A kérdésben benne van a válasz, a magam ura vagyok. A zenekarban egymáshoz kell alkalmazkodni, most viszont művészileg szabad vagyok, mindent egyedül döntök el, egyedül állok színpadra is. Szóval rajtam múlik minden, csak és kizárólag az én felelősségem. Néha félelmetes, de „ez így jó”.

Idén januárban jelent meg legújabb szólóalbumod Blue Heart címmel. Miért ez a címe?

– Az egyik oka, hogy a kék szív emoji a feltétel nélküli szeretetre utal, a másik pedig arra, hogy mindig blueszenésznek tartottam magam, és most visszakanyarodom picit ehhez az énemhez is. A magyar dalaimat jó kis elektropop-hangszerelésekkel dobtam fel, szóval zeneileg elég sokszínű lett az album.

Miben más ez a lemez, mint az előzőek?

Hirdetés

– Több dalban szerepel az az üzenet, hogy önmagad kell maradj, döntened kell, vagy éppen nem szabad sutba vágnod az álmaidat annak ellenére, hogy helyt kell állnod a munkahelyeden, családban, egyáltalán az életben. Ilyenek például a „Lépj tovább” vagy az „Álmod lesz a Valóság”. Ha a zenei részét nézzük, akkor ez végre egy olyan lemez, amelyen a bluesos, funkos vonalam mellett újra naprakész, modern pop hangszerelések kaptak helyet. Büszke vagyok rájuk.

Évente több koncertet adsz, sokat utazol. Mivel töltődsz fel, mi ad energiát?

– Nagyon szeretem a filmeket, úgyhogy a turné alatt is rengeteg Netflix-es sorozatot és filmet nézek meg. Illetve a sport. Mindennap igyekszem sportolni, a saját testsúlyos edzésben hiszek, mert azt akár egy szállodai szobában is meg tudom csinálni.

Jó itt nálunk Erdélyben, mert… Fejezd be, kérlek a mondatot!

– Jó itt nálatok Erdélyben, mert nagyon szép helyeken járok Székelyföldön, és sok kedves embert megismertem az évek alatt, akikhez már barátként térhetek vissza.

Névjegy

Pély Barna több mint húsz éve a magyar könnyűzenei élet egyik sokszínű és meghatározó alakja. Három évig a Megasztárban zsűrizett, miután ő maga megnyerte az első kereskedelmi televíziós tehetségkutató műsort, a Kifutót. Tizenhét évig volt a United frontembere, hat évig pedig B the First nevű zenekarával dolgozott. 2007 óta a Kodolányi János Főiskola jazz-ének szakvezető énektanára. Koncertjei miatt jelenleg nem tanít. Négy éve szólókarrierbe kezdett, angol és magyar nyelvű dalaival járja Magyarországot, illetve a világot.

Kiemelt kép: Pély Menedzsment

 

Hirdetés