A nyár mint pszichológus

Gyermekekkel dolgozó szakemberként évek óta azt tapasztalom, hogy a problémák, nehézségek számának növekedése és csökkenése ciklikusságot mutat. Novembertől májusig nagyüzem van a rendelőmben, májustól augusztusig uborkaszezon, majd szeptembertől fokozatosan nő a segítségért fordulók száma. Nyilván írhatnánk ezt a tanévszerkezet számlájára is, de én amondó vagyok, hogy Nyár nevű kollégám önkéntesen besegít és ideiglenesen átvállal a terhekből.

Figyelem szezonális kollégám módszereit és arra jutok, hogy sikerének egyik titka a könnyedség, lazaság, amellyel „páciensei” felé fordul. Szavak nélkül is azt üzeni a gyermeknek, felnőttnek egyaránt, hogy 

bár életünk nehézségeit nem tudjuk meg nem történtté tenni, ideiglenesen fókuszálhatunk az apró, édes kis semmiségekre is magunk körül. 

Itt van mindjárt az alvás kérdésköre. Bár egész évben pszichológusok százai hangsúlyozzák az alvás fontosságát, a legtöbb gyermek és kamasz kialvatlan iskolaidőben. De amint beköszönt a nyár, már nem probléma, ha túl későig maradtak fenn este a lurkók. Reggel nem kell korán kelni, időre elérni, teljesíteni. Nyugodtan süthet a hasakra a nap, az ébredés pedig lehet ráérős. Bár bizonyos rutinokat nyáron is érdemes tartani, a nagyobb szabadság nagyobb rugalmassággal jár, például reggeli előtt még lehet egy jót legózni, várat építeni, rajzolgatni vagy éppen olvasni, attól függően, hogy kinek mi okoz örömöt. 

Az elégséges és jó minőségű alvás fél (lelki) egészség, és ez nyáron könnyebben megvalósul. 

A nyár kiváló játékterapeuta is. Bár tulajdonképpen nem tesz mást, minthogy hagyja a gyermekeket szabadon, saját érzelmeik, vágyaik, ötleteik által vezérelve játszani, ezáltal a kisebb sérelmek, neheztelések, rossz érzések feldolgozását segíti. A játékban való elmerülés a tudatos jelenlétet is erősíti. Így kijelenthetjük, hogy a nyár eszköztárában a mindfulness technikák is felellhetők.

Sokat segít a nyár a gyerekeknek a mozgás által is. Míg tanév közben, edzéseken, testnevelés órákon a szabályos mozgást gyakorolják a csemeték, a hosszú nyári vakációban órákig szaladgálhatnak, biciklizhetnek, rollerezhetnek, hintázhatnak, vagy éppen fára mászhatnak, vízben lubickolhatnak. 

Minden mozgás egyben kiváló feszültséglevezető, de a szabadon választott mozgás közben a gyermeket a testével kapcsolatban is jó érzések, ún. pozitív testérzet tölti el. 

Mintha az agy folyton olyan impulzusokat kapna, hogy „de jó érzés a saját bőrömben, testemben lenni”.

A pozitív testérzetet kiegészítik, erősítik az érzékszervi élmények is. S nyár terapeuta bőséggel kínál minden érzékszervnek kellemes tapasztalni valót. Gondoljunk csak egy táj szépségére. Ha kirándulunk, ezerféle változatát megtapasztalhatjuk, hiszen még a közeli domboldal is más arcát mutatja reggel és este, napfényben vagy eső után. 

Ha pedig a tengeri, hegyvidéki vagy a falusi nagyszülőknél töltött nyaralásra gondolunk, mennyi új szín, forma, hang, illat, íz és tapintásos tapasztalat halmozódik fel akár egy hét alatt is.

Nyáron sokkal több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, a családok étrendje is változatosabb, könnyedébb, egészségesebb. Nyár terapeuta a rostokban gazdag, létől csöpögő, napérlelte sárga, piros, lila és zöld finomságok által is erősíti a gyermekek mentális egészségét. Nem beszélve a ráérősen elfogyasztott reggelikről, az együtt elkészített ebédekről vagy a kertben elfogyasztott vacsorákról.

Ki ne hagyjam az emberi (és állati) kapcsolatokat: nyáron végre azokkal lehet a gyermek, akiket szeret. A nappalok hosszabbak, s bár apa ugyanolyan későn ér haza, mint télen, mégis jut idő tollas labdázni vagy indián sátrat építeni a kertben, játszani kutyával, cicával, nyuszival, unokatestvérrel, nagybácsival, nagymamával. 

Átjöhetnek bandázni a barátok, senki se bánja, hogy ilyenkor számolatlanul fogy a szilvás gombóc, a palacsinta, a törölköző vagy a vizespohár.

Egy szó, mint száz, kiváló szakember a nyár, bízzanak benne, akár azt javasolja, hogy járjon a gyerek mezítláb a harmatos fűben, homokozzon, ásson gödröt, üljön a tábortűz köré és énekeljen társaival, lélegezze be jó mélyen a friss levegőt vagy igyon a hegyi forrás hűs vizéből. 

S hogy meggyőződjenek róla, hogy tényleg hatásos, a felnőttek is kipróbálhatják a gyermekeknek ajánlott módszereket. Mert egy örömre, spontaneitásra, játékra, szeretésre kész, mentálisan egészséges szülő a pszichológus jobbkeze a gyermekekkel végzett lelki munka során. Hogy ebben besegítesz a családoknak, köszönöm neked, kedves nyár!

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock