Amerikából jöttem, mesterségem címere: influenszer

Az Amerikai Egyesült Államokban a tizenévesek egyharmada YouTuber szeretne lenni, minden ötödik blogger vagy vlogger, minden hatodik kamasz popsztár vagy filmsztár, minden hetedik televíziós műsorvezető, atléta vagy tanár. 13 százalék orvos vagy egészségügyi asszisztens, és 6 százalék ügyvéd. Nálunk kicsit másféle az arány, de fiataljaink is kacsintgatnak nyugat felé.

A brit kamaszok körében is magasan vezet az influenszerkedés mint karrierpálya. Az erdélyi magyar fiatalok körében kicsit másféle arányokat látnánk, ha lenne egy reprezentatív kutatás, viszont tény, hogy 

négyből egy magyarországi tizenéves influenszer szeretne lenni, és Romániában is nagyon sok fiatal számára kecsegtetőbb a blogger/vlogger tevékenység, mint a hagyományos szakmák.

Középiskolásként szüleink (a baby boomerek) pedagógusi, orvosi, agrár vagy gépészmérnöki hivatásokról álmodozhattak, mi (Y generáció) a 90-es években inkább közgazdászok, jogászok, angol szakos tanárok vagy fordítók szerettünk volna lenni. A Z generációsok számára viszont az IT, kommunikációs, marketinges szakmák a „menők”, vagy ha épp nem coachok, illetve projektmenedzserek szeretnének lenni, akkor bloggerek, vloggerek, YouTuberek. 

Egyre több kutatás nyomán derül az ki, hogy a legfiatalabbak (Z és alfa generáció tagjai) számára az influencerkedés egy vágyálom, amit sokan szeretnének megélhetésként űzni. Míg 

a szülők nagy része ma is orvosként képzeli el gyermekét, vagy legalábbis valamilyen „értelmes” szakmát álmodik csemetéjének, addig a fiatalok jó része ma még talán ki sem talált (nevű) szakmákban fognak boldogulni. 

És bár ezekből is meg lehet élni, sőt, helyenként átlagon felüli jövedelemre szert tenni, a szülők (és a társadalom) viszont még nem tudják ezeket értelmezni, mivel olyan területek, amelyek az elmúlt években jelentek meg, vagy ezután fognak kialakulni. 

Hírnévre vágyó generáció

Vajon miért olyan népszerű a fiatalok körében az vloggolás, bloggolás, YouTuberkedés? Talán mert sokan úgy képzelik, hogy aki ilyesmivel foglalkozik, az soha nem kel korán, mindig szórakozik munka közben, állandóan érdekes új embereket ismer meg, soha nem hullafáradt, kicsit ír vagy videózik, és aztán jönnek az ajándék luxustermékeket, vagy épp kedvére utazgathat ingyen?

A fiatalok mégis inkább azt látják ebben, hogy kreatív, mert önmagát adhatja az ember, és a népszerűség is vele jár.

A Z generáció számára a kreativitás az egyik legmeghatározóbb, ha szakmát vagy tevékenységet akarnak választani. És szeretnék ezt a kreativitást vonzó tartalomgyártásra fordítani, legyen szó egy applikációról, egy animációról, vagy egy videóról.

Az 1995 után születettek számára a hírnév, az ismertség olyan életcél, mint a szülők számára a „biztos munkahely”. 

Természetesen az influenszerkedésre vágyók számára is fontos a megélhetés, és sokan úgy képzelik, hogy tényleg milliókat lehet kaszálni ezzel a fajta tevékenységgel. Ami nem is csoda, ha azt látják a fiatalok, hogy vannak már olyan, akár Magyarországon élő milliomosok, akik nem ügyvédként, nem orvosként, nem politikusként, hanem influenszerként tartják fenn magukat. Melyik fiatal lány ne szeretne Rohonczi Anita (Festy in Style divat és lifestyle blogger) helyében lenni, hogy a legnevesebb divatmárkát versengjenek azért, hogy az ő Instagram posztjaiban kapjanak egy hashtaget. Vagy melyik fiatal srác számára lenne ellenszenves Magyarósi Csaba életvitele, aki csak utazgat a világban, hol Sevillából, hol Maroccóból jelentkezik be, sok tízezren követik, és az ajánlásai alapján választ úticélt vagy készít fotót...

Viszont influenszernek lenni sem fenékig tejföl:

romániai fiatalok körében végzett interjús kutatás nyomán kiderült, hogy a tizenévesek reálisan látják azt is, hogy a sok pozitívum ellenére kevesek válhatnak életvitelszerűen influenszerré, aki ebből meg is tud élni. Hogy sokat kell dolgozni azért, hogy valaki sikeres legyen és fenn tudja tartani követő táborának érdeklődését, állandóan minőségi tartalmakat kell gyártania, hiteles és önazonos kell maradni, fel kell ismerni milyen partnerségek etikusak, hasznosak és népszerűek, és hogyan kell vigyázni a privát szférára. 

Az influenszerség ma már szakmává kezd válni, így természetesen sokak számára egy

ideális karrierpályaként fogalmazódik meg. Viszont az óvodás kisfiúk többsége sem váltja valóra a tűzoltó, mozdonyvezető, rendőr álmot, ahogy a kislányokból sem lesznek mind óvó nénik, orvosok vagy fodrásznők.

Az influenszer szakma valószínű kevesek számára tud még megélhetést hozni, hiszen például romániai magyar viszonylatban az ezt a szakmát űzők névsora igencsak rövid. Azonban mikroinfluenszerek annál inkább vannak, és ebből ha nem is lehet megélni, egészséges keretek között az egyéni sikerre  példákat mutatnak. 

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock