Férfikód: Villámszerű érkezés, ködös távozás – A hősszerelmes

Hatalmas vörös rózsacsokorral száll le a repülőről, hogy a fél fedélzet tudja: nőhöz érkezik, s mivel szerelme forró lángja hajtja, a megszokottnál sebesebben suhan a fapados általa. Múlt hónapban a Szakértő Férfit vettük górcső alá, februárban a Hősszerelmest próbáljuk kikódolni – ezúttal sem komolyan. Az esetleges hasonlóság korábbi exeinkkel nem a véletlen műve, a sokszorosan elismert rendező, forgatókönyvíró és dramaturg, Való Élet aprólékos jellemrajza. (Cikkünk a 2021-es Nőileg magazin februári számában jelent meg.)

Már a második randin olyan lelkes, mint egy infantilis kamasz, (neg)édes szerelmes pillantása azonban még a rafináltabb nőkre is átragad. Esetenként bugyiszaggatóan hat. A harmadik összebújásnál kijelenti, „mellettem te egy hónapot sem fogsz menstruálni, gyermeket csinálok neked még ma”. (Szerencse a szerencsétlenségben: a babák nem szájjal fogannak.) 

Meghatottan csillogó tekintete mellett a betlehemi csillag halovány égi jelenség, bújik, gagyog, gügyög, már az első találkozástól kezdődően te vagy az élete Napja, Holdja. A hősszerelmes szépeket mond, de még szebbeket ír, gyakorta repkednek szívecskék a csetablakban. Előszeretettel küld fotókat, nagyjából negyvenet napjában, hiányzol, hiányzol, hiányzol! – minden kommunikációs csatornán ömlik a kedvenc szava. A hősszerelmes ős

szerelme választottjára is könnyen átragad, a hajnalig tartó beszélgetésnek álcázott agymosások varázslatok hosszú időre kihatnak. „Nekem te vagy az első, a legfontosabb” – gyakorta ez a mottója, igaz, ezt az élet könnyedén cáfolja:

hol egy munka, egy hobbi, egy házi kedvenc vagy akár egy család formájában. 

A már-már túlzó rajongás gyakran estétől reggelig elillan, s a tegnap még bőszen rajongó hódoló holnap köddé válik: nem érhető el se telefonon, se Messengeren vagy WhatsAppon. Tüze, amilyen hirtelen lángra kapott, egy kis huzat oly gyorsan ki is fújja.

Ám kiváló tanára az ékes szólásnak, általa az ember lánya (újra) fellapozza Dsida köteteit, merthogy előszeretettel idéz tőle a dalia. (József Attila, Tóth Árpád és Szabó Lőrinc is előfordulhat.)

A mindent átható szerelem, ahogy jött, oly hirtelen kipukkad: megesik, hogy e-mailben szakít, nincs felkészülve erre a kapcsolatra. „Olyan kusza most az életem, össze vagyok zavarodva. Időre van szükségem. De te egy fantasztikus nő vagy. Jobbat érdemelsz nálam!” Ja, és levél végén a bónusz: „Legyen szép hétvégéd, drága!” 

De az is lehet, hogy csak olthatatlan szomja támadt egy újabb tiszta szívű virágszálra. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: