Hányszor kérjen tanácsot a férjétől a vállalkozó nő?

Röviden: ahányszor jónak látja. Pár hete Balogh Petyával tartottam előadást Csíkszeredában a cégek egészséges növekedéséről. Petya sikeres vállalkozó, aki a cápás műsor egyik főszereplője Magyarországon és rém okos. Petyától bármikor kérnék tanácsot, pedig nem is a férjem. És nem azért kérnék, mert nadrágot visel, hisz ahogy nem érdekel, hogy mibe öltözik egy vállalkozó nő, úgy az sem érdekel, hogy mibe öltözik egy vállalkozó férfi. Egyszóval Petyától akkor is tanácsot kérnék, ha szoknyát viselne, mert Petya kompetens.

„De én nem is akarok növekedni” – mormogod a kávéscsészédbe, mert úgy vannak jól a dolgok, ahogy vannak, és te nem vagy „pénzéhes”. És ha ezt mondod, én megértelek. Mindannyian szeretjük a komfortzónánk. Sajnos

az egyetlen biztos dolog az életben az a változás. Amíg te a komfortzónádban kávézgatsz, a piac tuti megváltozik.  

És ha vállalkozásod fontos neked, akkor vele együtt kell változnod. Ahhoz nemcsak legalább öt lépéssel előre kell gondolkozz, de növekedned is kell. Én három kategóriába osztom a cégeket, aszerint, hogy milyen kihívásai vannak a növekedés szempontjából.

Az első kategóriába a kézművesek, MLM-esek (még akkor is, ha igazából az MLM modell egy nagyon liberális alkalmazotti viszony) tartoznak.  

Ebben a kategóriában a vállalkozásoknak az a kihívása, hogy egy nagyjából fix klienskört szolgálnak ki. És ez veszélyes.

Mindig jön egy konkurens, aki elcsippent a kliensekből, és csak idő kérdése, hogy mikor kezdődik a túlélésért folytatott harc. És az már késő. Ezeknek a vállalkozásoknak a megoldás az új kliensek folyamatos bevonzása („külföldiül” lead generálás).  Szóval, a fennmaradásért kell növekedni.

A második kategóriában vannak azok a vállalkozások, ahol a tulajdonostól függ az egész business.

Ilyen egy orvos, ügyvéd, masszőr, freelancer, fodrász, üzleti tanácsadó stb. Itt az idő miatt nem lehet a klienskört egy adott ponton túl bővíteni, mert egy napban csak bizonyos számú óra van. (És az utolsó Dr. Strange filmből megtanultuk, hogy kijátszani az idő korlátait nem egy könnyű dolog #MarvelFan.) A megoldás az áremelés és/vagy skálázás, amiben a termék-portfolióé a főszerep.  Szóval, ebben a kategóriában nemcsak a business, de a kiégés veszélye miatt is kell növekedni.

A harmadik kategóriába tartoznak azok a cégek, amelyek már rendelkeznek egy növekedő klienskörrel, és nem függenek annyira a tulaj idejétől.

Ebben az esetben a növekedés azért fontos, hogy megerősítsük a tárgyalási pozíciónk a piacon, és időben előkészítsük a cég átruházását/értékesítését. Ezeknél a cégeknél még komplikáltabb a felállás, és végképp jól jön a kompetens tanács. Szóval, tanácsot kell kérni, mert ez a vállalkozósdi jó komplikált játék. De az nem elég, ha valaki okos. Az se elég, ha sok könyvet és blogposztot elolvasott. Még talán az se elég, ha ő okosabb nálad. Nem kvalifikál akkor sem, ha az „olyan-jó-ember” vagy „ő-sok-ilyennel-találkozott” kategória.

Attól kérjünk tanácsot, aki kompetens, aki sok sikert tud maga mögött, mert kiizzadta. Mert ha kiizzadta, akkor talán érti is. 

És ha érti, akkor folyamatosan továbbtanul, mert még jobban akarja érteni.  De tény, hogy nem lehet csak könyvekből tanulni. Én ezért kérnék tanácsot Petyától, mert ő kompetens. És az, hogy akitől tanácsot kérsz, a férjed vagy sem, nadrágot hord vagy szoknyát, és hogy hány kiló és milyen magas, az irreleváns.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Hogyan öltözzön egy vállalkozó nő?
Hogyan öltözzön egy vállalkozó nő?

Röviden: ahogy akar. Merthogy a nadrágkosztümöt ugyanúgy le lehet költségként írni, mint a virágos maxi ruhát vagy a pizsamát. De kérdezd meg a könyvelőd.