Szilvássy Carola – Amit még nem tudtál Erdély első celebjéről

Egyszerre volt írók múzsája és kritikusa, aki színpadon és filmben egyaránt fellépett, de utálta az arisztokrata származásával járó baronesz-szerepet. Kora legműveltebb és legbátrabb asszonyaként Szilvássy Carolát csak csodálni vagy gyűlölni lehetett.
Hirdetés

A női emancipációt hirdető eszméivel, a nők választójogáért harcoló szüfrazsettek iránti csodálatával, konok öntörvényűségével, szókimondó természetével Szilvássy Carola kivívta a lányaikat féltő matrónák és etiketthez ragaszkodó férjeik haragját.  Új iránti fogékonyságával, modern gondolkodásával, kivételes műveltségével kora férfi gondolkodóit is lenyűgözte, nő létére egyenlő félként kezelték.

(…)

Korai celeb, kora celebje

Férjével, báró Bornemissza Elemérrel

„Carola már akkor azokhoz az asszonyokhoz tartozott, akikkel kapcsolatban kénytelen volt mindenki állást foglalni vagy mellette, vagy ellene. A legújabb divat szerint öltözködött, ízléssel ugyan, de jóval modernebbül, mint mások. Internacionalistának vallotta magát” – írta Kemény János, a marosvécsi helikoni találkozók házigazdája kora egyik legismertebb erdélyi asszonyáról. 

Párizs, Bécs és Budapest mellett a múlt század elején még vidékinek számító Kolozsváron Szilvássy Carola valóságos celebként hatott: bármit tett, visszhangja volt. Már megjelenésével magára vonta a figyelmet, ha kilépett Monostor úti házukból, feltűnt a New York kávéházban, az Óvári-szalonban vagy a Redutban tartott bálon. Kortársai szerint neki volt a legszebb járása a városban, amihez nemcsak fenséges tartása, hanem sportos termete is hozzájárult. 

Szeretett sportolni, rendszeresen túrázott, de a biciklizés is fontos volt az életében, triplett- és tandem-bajnoknő volt. Arisztokrata nőként életstílust teremtett, hangzott el a hagyatékát feldolgozó könyv bemutatóján, receptjei, szépségtippjei akár külön gyűjteményt képezhetnének. 

Hirdetés

(…)

Vonzotta a tragédiát 

Szilvássy Carolát erős, közössége iránt elkötelezett nőként írják le kortársai, a hagyatékát feldolgozó kötetben összegyűjtött versei, novellái azonban egy depresszióba hajló, sérült lélek tragédiáját mutatják. Visszatérő elem bennük a gyász, a búcsú, a szeretethiány. Magánemberként  „vonzotta a tragédiát”, Bornemissza Elemérrel való rossz házassága kisfia halálával ért véget, utána külön éltek. 

Bánffy Miklóshoz fűződő szerelme sem teljesedhetett ki. Carola temetésén Bánffy hatalmas csokor vörös rózsával búcsúzott. Szilvássy Carola a kolozsvári Házsongárd temetőben nyugszik, sírkövén sem születésének, sem halálának időpontja nincs feltüntetve – vélhetően nem véletlenül.

Fotók: Szebeni Zsuzsa színháztörténész gyűjtései

A teljes cikk nyomtatott változata megjelent a Nőileg magazin 2020. januári lapszámában. Keresse az újságárusoknál.

Hirdetés