Magnifico ízű karácsonyt mindenkinek!

TÁMOGATOTT TARTALOM

Csokoládé, csokoládé és rum, karamell, karamell és rum, rum, vanília, fahéj, mézeskalács, csokoládé és narancs, biocitrom vagy bionarancs? Te melyiket választanád a reggeli kávéd megízesítéséhez? Lepd meg magad vagy szeretteidet egyedi, kézműves termékkel! Astalîș Hajnallal, a Magnifico brand megálmodójával beszélgettünk.

- Ha egy mondatban kellene bemutatkoznod, mit mondanál magadról?

- Talán azt mondanám, hogy kíváncsi természetű, nyitott, bizakodó és családcentrikus személy vagyok, aki szereti a finom ételeket (leginkább az édességeket) nem csupán elfogyasztani, hanem elkészíteni is.

Astalîș Hajnal, a Magnifico alapítója

 

- Hogyan született meg a Magnifico brand ötlete, illetve milyen termékek készülnek a kezed által?

- 25 évvel ezelőtt kezdtem el a kántori- és vallástanári pályát Parajdon. A férjem követett, itt alapítottunk családot, és itt születtek a gyermekek is: Andrea és Krisztián. Amikor a lányom már a Kolozsvári Református Kollégium X. osztályos diákja volt, a család felköltözött Kolozsvárra. A férjem a saját szakmájában helyezkedett el, én viszont a régi iskolámban (mely ugyancsak a KRK) az akkori igazgató úr, Sz. Á. kérésére  nevelőnői állást vállaltam el. Ez azt jelentette, hogy a bentlakó diáklányokra vigyáztam egy délután és egy éjszaka, viszont utána két szabadnap következett. Ez rengeteg szabadidőt jelentett. Azon kezdtem gondolkodni, hogyha már itt vagyok Kolozsváron, akkor tovább kellene képeznem magam. Beiratkoztam a mediáció mesterképzésre, de már az elején bekövetkezett a pandémia, így az online oktatásra kényszerültünk mindannyian.

 

A pandémia első évében sok-sok ötlet született, a bezártságnak pozitív hozományai is voltak, mint ahogy ez nálam is beigazolódott. Az én esetemben az történt, hogy a mesterin ösztöndíjas lettem, és ebből a pénzből lecserélhettem a kávéfőzőgépünket, anélkül hogy ez anyagilag megterhelte volna a családot. Annak ellenére, hogy nem volt drága, mégis nagyon finom kávét, kapucsínót és lattét készített. Ezek után már csak egy kávészirup hiányzott! Eszembe jutott az a parajdi kávézó, amelyet egy volt tanítványom működtetett, aki az ízesített kávé elkészítésének csínját-bínját Kolozsváron sajátította el. Olyan finom kávét, kapucsínót azóta sem ittam! Próbáltam beszerezni Kolozsváron a kávészirupot, de nem jártam túl sok sikerrel. Végül nagy nehezen rátaláltam a karamell- és a vaníliaszirupra, de a kedvencemet, a csokoládét sehol sem leltem. Sőt, egy idő után már a fent említetteket sem tudtam megvásárolni. Így arra gondoltam, nem lehet olyan ördögi dolog egy karamellszirup elkészítése, hiszen gyermekkoromban édesanyám a kakaó hiányát pótolta vele, azzal ízesítette a reggeli tejet. Az első szirup tehát a karamell volt, utána következett a vanília és a csokoládé, majd a többi. Lassan közeledtek a téli ünnepek, és nekem egy újabb ötletem támadt. Mi lenne, ha megkérdezném a testvéreim, a kollegáim és a közeli barátaim, hogy mi a kedvenc aromájuk, és egy saját készítésű sziruppal lepném meg őket? Mindig arra törekedtem és a gyerekeimet is arra ösztönöztem, hogy az általunk készített ajándékokkal kedveskedjenek, mert azok sokkal értékesebbek, mint amelyeket a boltokban megvásárolunk. A gyerekek örültek az ötletnek. A „játékot” a Refiben kezdtem el. Mindenki elmondta, mi a kedvenc aromája, nem sejtve, hogy Miklós-napra milyen meglepetésben lesz része. Az igazgató úr olyan aromát kedvelt, amelyre még nem gondoltam. Az ő kedvence a rumos karamell volt, az aligazgatónőé pedig a rumos csoki, tehát bővíteni kellett a skálát.

Melyik íz áll hozzád a legközelebb?

 

- Milyen visszajelzések érkeztek az első termékeket követően?

- Időközben nevet is választottunk: MAGNIFICO, azaz varázslatos. Andrea elkészítette a kezdetleges címkéket, a férjem beszerezte az üvegeket, megvásárolta az alapanyagokat. Mikulás napján izgatottabb voltam, mint gyermekkoromban. Vártam a kollegák reakcióját és főleg a visszajelzéseket. Mindenki el volt ragadtatva! Ez bátorító volt és arra ösztönzött, hogy folytassam. Karácsonyra mindenki számára elkészült a különleges ajándék. Gyűltek a visszajelzések, és jöttek az újabb ötletek, a végeredmény pedig tizenegy különböző aroma: csokoládé, csokoládé & rum, karamell, karamell & rum, rum, vanília, fahéj, mézeskalács, csokoládé & narancs, biocitrom és bionarancs. Az új évre elkészült a profi címke leírással együtt. Ez is a lányom ajándéka volt számomra! Hálás vagyok a család minden tagjának és a barátoknak, ismerősöknek és mindenkinek, aki valamivel is hozzájárult ahhoz, hogy egy álom valóra váljon. A férjemnek, aki a beszerező, a fiamnak, aki a fotós, a lányomnak, aki a logó készítője, a barátjának, aki mindig bátorított és biztatott, hogy ne adjam fel.

Ettől biztosan megérkezik a karácsonyi hangulatod

 

- Fontos szempont számodra a környezetvédelem is, hiszen odafigyelsz a csomagolásra is. Miért választottál üveget és nem PET-et?

- Arra gondoltam, hogy a visszaszolgáltatás révén meg tudom majd ajándékozni a kedves vásárlókat, s így olyan terméket is megkóstolhatnak, amit talán nem vásárolnának meg. Szerintem az üveg sokkal mutatósabb és vonzóbb is, mint a PET. A címke vízálló és nagyon jó minőségű. Sokkal drágább, mint a papírcímke, viszont nem rongálódik meg az üvegek mosása és sterilizálása során sem.

 

- Úgy tudom, bővült a termékskála, és már nem csak szirupokat készítesz...

- Valóban más termékeim is vannak. Mivel a családban mindenki édesszájú, gyakran készítek süteményt, tortát. Ezen a területen is otthon érzem magam, és csakis minőségi alapanyagokat használok. A piskótát a saját szirupok valamelyikével szoktam meglocsolni, a torta bevonására, díszítésére pedig az általam készített toppingot használom. És mindig átírom saját ízlésem szerint a recepteket. A következő ünnep, a húsvét meghozta az új terméket is: a toppingot. A húsvéti ajándék így ismét egyedi és különleges lett. Tulajdonképpen a meglévő szirupok mindenikéhez lehetne toppingot  társítani, de ez még időigényes feladat. Egyelőre 8 szirupnak van társa: a csokoládénak, a rumos csokoládénak, a karamellnek, a rumos karamellnek, a citromnak, a narancsnak, a narancsos csokoládénak és a vaníliának.

Vanília, karamell és csoki topping

 

- Említetted, hogy csakis minőségi alapanyagokat használsz, el tudnád árulni, hogy melyek ezek és miért éppen őket választottad?

- Amikor elkezdtem készíteni a szirupokat, toppingokat arra koncentráltam, hogy csakis természetes alapanyagokat tartalmazzanak és zárjam ki a mesterséges színezékeket, illetve a tartósítószereket. Ezt sikerült is megvalósítani. A szirupokban nincs semmiféle tartósítószer, kivéve a gyümölcslevet tartalmazó szirupokat, de azoknál is természetes tartósítószert használok, éspedig a Biocom cég által forgalmazott grépfrútmagcseppet. Az alapanyagok közül felsorolnám a különböző fűszereket: a kakaót, a fahéjrudacskákat, a szegfűszeget, szerecsendiót, gyömbért, biocitromot és -narancsot, a tejszínt, a vajat stb. Ennek egy hátránya van, a termékek szavatossági ideje nem túl hosszú. A szirupokat el tudom előre készíteni, de a toppingokat csak rendelésre állítom elő.

Karamell szirup

 

- Úgy tudom, van már saját terméked is. Melyik termékről van szó?

- Valóban sikerült egy egyedi receptet is létrehozni, és ez lett a tizenkettedik szirup, mely tizenkét aromának a keveréke. A neve SEGRETO. Amikor közeledett ismét a karácsony, most már 2021-ben, akkor elkezdtem kísérletezni, de most már magamban kerestem a „titkot”. És meg is találtam! Egy olyan szirupot sikerült előállítani, amin mindenki ámult, még én is. Olyan egzotikus fűszereket próbáltam ki, amilyeneket eddig soha nem is használtam, például a kardamomot, csillagánizst. A címke is talán a legszebb az összes közül.

Segreto, azaz titok

 

 

- Honnan a név, SEGRETO?

- Előbb a családtagokat kértem meg, hogy mondjanak egy különleges nevet, de ők inkább hagyták, hogy én találjak rá. Igazán nem tudom, hogy miért válsztottam a SEGRETO nevet, de most, hogy már megvan, úgy gondolom, tökéletes választás volt. A név jelentése TITOK, amelyről kevesen szereznek tudomást, kevesen ismerik és, amelyet a titok birtokosa nem hajlandó másoknak is elárulni vagy megmutatni. A SEGRETO szirup mellett még van egy egyedi recept, a narancsos csoki, amit más cégeknél nem fedeztem fel. Úgy gondolom, hogy a következő és legfontosabb lépés az új termékek levédése lenne. Rengeteg teendő van még, de hiszem, hogy Isten segítségével véghezviszem, ami reám bizatott.

Egészségünkre!

 

- Még engedj meg egy utolsó kérdést: hogy képzeled el a jövőt 5 év múlva?

- Őszintén kicsit ez úgy hangzik, mintha a jó tündér azt kérdezné tőlem, hogy mi a kívánságom, mit szeretnék megvalósítani? Legfőképpen azt szeretném, hogy Erdélyben minél többen megismerjék a termékeim. Szeretnék egy saját kávézót, ahol az általam készített szirupokkal ízesíthetem az italokat, emellett ott volnának a saját termékekkel (szirupokkal, toppingokkal) ízesített egyszerű, házi jellegű sütemények. És ha még kívánhatnék valamit, akkor azt szeretném, hogy a „házi likőrök” projekt is megvalósuljon. Nem titkolom, hogy ezekkel is kisérletezem már.

Megkóstolnád?

Ha szeretnétek megismerni a MAGNIFICO termékeket, keressétek a Facebook-oldalukat, vagy vegyétek fel a kapcsolatot Astalîș Hajnallal a 0751 659 036-os telefonszámon. Rendeléseket itt lehet leadni, a termékek személyes átadással kerülnek a vásárlóhoz, előzetes egyeztetés alapján. Ha nem is túl gyakran, de van rá lehetőség, hogy Parajdra, Szovátára és Udvarhelyre is eljussanak a termékek.