mANDIbo handmade: „Célom, hogy minél több arcra varázsoljak mosolyt a termékeim által”

TÁMOGATOTT TARTALOM

Újabb születésnap, keresztelő, ballagás, netán nyugdíjbúcsúztató közeledik a családban, és ötleted sincs, hogy mit ajándékozhatnál? Szeretnéd, ha a meglepetés minőségi, egyedi és megszemélyesíthető lenne? Mados Andrea Annával, a mANDIbo handmade megálmodójával beszélgettünk, aki szuper tippeket ad nektek.

- Honnan indul a mANDIbo handmade története?

- A kézimunka és kézművesség már gyerekkorom óta jelen van az életemben, nagymamám varrt, horgolt, kötött, keresztszemes képekkel díszítette a szoba falát. Kalapot készített, ha kellett, szobát festett, a nála töltött alkalmak alatt érdeklődve figyeltem, milyen szép alkotások kerültek ki a kezei közül. Már óvodás koromban megtanultam tőle horgolni, kötni és varrni, a babáimnak ruhákat készítettem, majd később, cserkészként több kézműves technikát sajátítottam el. Akkor szerettem meg a makramét. Középiskolás koromban termésmagokból és makraméból készített karkötőkkel és nyakláncokkal kerestem a zsebpénzemet.

Ez az érdeklődés az egyetemi éveim alatt is megmaradt valamilyen szinten, de egyre kevesebb időm volt már rá. Egyetem után pedig nemsokára férjhez mentem és megszületett az első kisfiam, így szinte teljesen kiszorult a kézművesség az életemből. 2008-ban megörököltem a húgom szalvétagyűjteményét és akkor indult el a lavina, elkezdtem ajándékba szalvétatechnikás dekorációkat készíteni. Ez a tevekénység szépen lassan kinőtte magát, egyre többen kerestek meg, hogy ők is szeretnének tőlem képet, dobozt, dekorációt. A mANDIbo handmade – melynek nevét édesapám adta a nevem betűivel játszva – több korszakot is megélt, kezdve a gipszképektől az üvegen át a fáig, időnként gyönggyel és makraméval fűszerezve, míg 2016-ban elérkezett az idő, hogy valami újat, mandibo-sat találjak magamnak. Addigra már elég sokan használták a szalvétatechnikát, így gyakorlatképpen elkészítettem az első vicces kézi pirogravírozással készült „rendes” képecskéimet a fiaimnak, amit egy egész sor másik követett és elképesztő fogadtatásban részesült. Főleg azért, mert személyre szabható lett és belefűzhettem a humort is a szövegeibe, így már 7 éve a pirogravírozott dekorációk teszik ki a termékeim több mint háromnegyedét.

 

- Milyen típusú termékek találhatóak meg a portfóliódban?

- Nagyon szeretem a fa alapanyagot, így javarészt erre dolgozom. Pirogravírozással és szalvétatechnikával is készítek képeket konyhába (vágódeszkákat is díszítek), szobába. Nagy népszerűségnek örvendenek a pirogravírozott kopogtatóim, a „sima” Édes Otthon és Isten hozott mellett a vicces vagy személyre szabott szöveges képecskék is megtalálhatóak, illetve egyéb lakásdekorációkat, dobozokat is készítek. Mikor egy kis változatosságra vágyok, akkor a kis műhelyemet ellepik a makramécérnák, gyöngyök, fülbevalók vagy kulcstartók, szalvéták, de mindig visszatérek a pirogravírozóhoz.

 

- Szalvétatechnikával, transzfertechnikával, kézi pirogravírozással és makraméval készülnek a termékeid? Autodidakta módon tanultad ezeket a technikákat?- Autodidakta módon és táborokban tanultam meg a különböző technikákat.  Később YouTube-videókat nézve fejlesztettem magam, és mivel fontos volt számomra, hogy ne utánozzak senkit, próbáltam saját magam kikísérletezni a technikákat és megtalálni a mANDIbo stílusát. Ugyanakkor fontos számomra a minőségi alapanyag is, sokáig keresgéltem, amire megtaláltam mindenben azt a minőséget, amit bátran adok tovább a vásárlóimnak. Sok mindent készítek az alapoktól, két különböző fűrész, csiszológépek, fúró és egyéb szerszám egészíti ki a dekoráció előtti munkafolyamatot.

 

- A pirogravírozással készült képecskék és dekorációk a kedvenceid. Miért pont ezek? Mitől különlegesebbek ezek a termékek a többihez képest?- A pirogravírozás az a technika, amiben ki tudom élni maximálisan a kreativitásomat. Minden kép egyedi a maga nemében, bele tudom csempészni a humort is, és a fogadtatása minden elvárásaimat felülmúlta. Vásárokon külön öröm számomra, amikor a látogatók odagyűlnek az asztalom köre és egymás után olvassák a vicces képek szövegeit, odahívják a barátaikat is, és még ha nem is vásárolnak, mosolyogva mennek tovább.

 

- Melyek a vásárlóid kedvenc termékei?

– A vicces, illetve a névre szóló és nagyszülőknek készült képecskék a legkeresettebb termékeim. Online, az oldalamon és a vásárokon is ezek azok, amikre a leginkább felfigyelnek. Sokan saját szöveggel kérik őket, így folyamatosan nő a képeim száma.

dav

 

- Számodra melyek a vállalkozói lét előnyei, esetleges hátrányai? Mesélsz erről egy keveset?- A mANDIbo handmade egyszemélyes mosolygyárként működik, ami kívülről szép és nagyszerű, belülről viszont az alkotási és vásáros folyamatokat leszámítva nem könnyű, amit útközben tapasztal meg az ember. Mivel minden egyes folyamatot én végzek el  a könyvelést leszámítva, és emellett még feleségként és anyaként is igyekszem helyt állni, gyakran nem jut időm alkotni, ami nélkül viszont a kézműves vállalkozás nem működik. Az évek során sokat tanultam a Női vállalkozóktól (szerk. megj. Női vállalkozók Erdélyben Facebook-csoport) a vállalkozói létről, és igyekszem a legjobbat kihozni a tanultakból. Hatalmas hátránynak érzem azt, hogy a jelenlegi adózás egy kalap alá vesz kisvállalkozókat és nagyvállalkozókat, ezért kénytelenek vagyunk több lábon állni.

 

- Kinek ajánlod a termékeidet?- A termékeimet 0-99+ éves korig bárkinek ajánlom, ugyanis a dekorációim között megtalálhatóak az újszülötteknek és kisgyerekeknek szóló képek, bármilyen alkalomra. Ugyanakkor gyerekszobaképek, kopogtatók, konyhai dekorációk, képek különböző eseményekre (születésnap, kicsengetés, esküvő, évforduló, házavató, családi szabályok, nyugdíj stb.), de sokan kérnek tőlem személyre szabott képeket is.

 

- Melyek a jövőbeni terveid?

- Ahogy az elmúlt 15 évben, úgy a következőkben is az a célom, hogy minél több arcra varázsoljak mosolyt a termékeim által. A készletem folyamatosan bővül, folyamatosan kattog az agyam, és nagyon sok még megvalósításra váró ötletem van. Többször eljátszottam egy webshop készítésének gondolatával vagy egy olyan fizikai ajándékbolt ötletével, ahol a környező kézművesek termékeivel együtt kínálnám a sajátjaimat is, de ez egyelőre még várat magára. Nagyon szeretek jönni-menni, 2010 óta járok kézműves vásárokra és még több új helyre szeretnék eljutni Erdély-szerte, talán még Magyarországra is, ahova jelen pillanatban a Meska online kézműves boltomon keresztül érnek el a termékeim.

 

- Milyen vásárokban találkozhatnak veled a vásárlók?

- Nagyszalontán találkozhatnak velem és a termékeimmel a vásárlók a különböző eseményekhez kötött kézműves vásárokon: Nagyváradon az Érmelléki Gazdák vásárján, a Festum Varadinumon és Szent László Napokon szoktam jelen lenni, Marosvásárhelyen a Vásárhelyi Forgatagon. Idén voltam Torockón a Duna Napon, és folyamatosan bővül a helyszínek listája, amelyeket a Facebook-oldalamon szoktam meghirdetni.

Ha felkeltette érdeklődésedet a mANDIbo handmade vállalkozás, akkor keresd őket itt és itt.