5+1 ok, amiért érdemes látnod a májusi lapot!

Ne maradj le a májusi lap tartalmas és izgalmas olvasmányairól, nézz bele, itt egy kis kedvcsináló! Némelyik cikkünket már elejétől a végéig elolvashatod a honlapunkon.
Hirdetés

1. Májusi címlapunkon a Bagossy Brothers Company zenekar

Elkötelezett környezetvédők, lokálpatrióták, önzetlen jótékonykodók. Saját bevallásuk szerint unalmasak. Szerintünk mesébe illően jók. A 2013-ban Gyergyószentmiklóson alakult Bagossy Brothers Company zenekar öt tagjából kettővel, Bagossy Norbert frontemberrel és Tatár Attila zenekarvezetővel  interjúztunk. 

–A magánéletetekről nem igazán lehet olvasni. Ti iktattátok ki a pletykalapokat?

Ata: Most meséltük el, milyen uncsi, öreges zenekar vagyunk (kacagnak). Nincsenek botrányok körülöttünk, ezért szerencsére nem vagyunk érdekesek a bulvár számára, és szeretnénk, hogy ez így is maradjon.

2. A Hónap pasink László Szilárd, a máréfalvi önkéntes tűzoltók vezetője

Május negyedike Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe – napjaink tűzoltói is tisztelik a 3. századi keresztény vértanú önzetlenségét és bátorságát. És nem kell a szomszédba menniük bátorságért az egyre nagyobb kultusszal bíró önkéntes tűzoltó egyesületek tagjainak sem: számos székelyföldi településen számíthatunk rájuk, nem csak tűzeseteknél, de autóbalesetek, árvizek és egyéb veszélyek elhárításánál is. László Szilárd, a máréfalvi önkéntes tűzoltók vezetője nem nőtte ki gyerekkori álmát, s vállalkozói teendői mellett éjjel-nappal készenlétben áll.

– Gyakran kerültök konkrétan életveszély-közeli helyzetekbe?

– Legtöbbször a füst az, ami veszélyessé teszi a beavatkozásokat, ez utólag is okozhat problémát, ha a helyszínen nem is ítéljük károsnak. De gyakoriak a be-, illetve leesések az instabil szerkezetek, a korlátozott látási viszonyok vagy a sietség  miatt. Tavaly például Udvarhelyen, egy ipari létesítménynél történt tűznél több mint egy hónapig tartó sérülést sikerült szereznem. A helyszínen viszont nagyon ritkán hátrálunk meg. Legtöbbször csak utólag mérjük fel, hogy mi is történhetett volna.

3. Más-kép rovatunkban Pengő Zoltánnal beszélgettünk

A keresztény, iszlám, hindu és buddhista kultúrával egyaránt találkozott útja során Pengő Zoltán újságíró, aki hat és fél hónap alatt több mint 4000 kilométert gyalogolt Kőrösi Csoma Sándor nyomdokain. És egyáltalán nem bánja.

Hirdetés

– Találkoztál nőkkel családi körben? Hogyan nyilvánultak meg?

– Roppant tartózkodóan. Korlátozott a két nem érintkezésének lehetősége, szegregált az oktatás, csak az egyetemek koedukáltak. Kérdeztem fiatalokat, hogyan tudnak ismerkedni, és azt mondták: interneten keresztül találnak párt. A kislányokra is ráadják a kendőt, a családban az érintés, puszi csak szülő és gyerek, testvérek között fordulhat elő. És nem vallási fanatikusok között forgolódtam, csak olyanokat ismertem, akik nem rokonszenveztek a rendszerrel, de a nők ott is visszafogottak voltak. A legfelszabadultabbnak egy képzőművésznőt láttam, ő úgy beszélt, olyan gesztusai voltak, mint egy európai nőnek.

4. Hétköznapi hősökkel beszélgettünk a járvány-helyzetről

#maradjotthon #mentséletet – szólt és szól mai napig mindenhonnan a felhívás. Próbáljuk betartani: aki tud, otthonról dolgozik, elővigyázatosak vagyunk, fertőtlenítünk, nem találkozunk ismerőseinkkel, barátainkkal. Ott vannak azonban ők, akik nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak: ápolók, orvosok, eladók, fuvarosok, gyógyszerészek, rendfenntartók, pékek, takarítók stb. Teszik a dolgukat ebben a nehéz időszakban is.

Sipor Katalin, gyógyszerész

Rajtunk csattan az ostor azért, hogy nem lehet egészségügyi maszkot meg egyszer használatos kesztyűt kapni, hogy sok gyógyszer hiányzik a patikákból, amit a krónikus betegeknek naponta kell szedniük.

5. Vetítő-rovatunkban bemutatjuk Marilyn Monroe háromszéki jegyesét

Talán soha nem ismeri meg a világ Marilyn Monroet a székelyföldi származású fotós, André de Diènes, azaz Ikafalvi Dienes Andor György nélkül. És sikerei ellenére talán soha nem lesz világhírű Dienes, ha nem hozza össze a sors a „szexi, földre szállt angyal”-lal. De hogyan találkozhat egy kézdivásárhelyi fiatalember egy dívát rejtő gyári munkásnővel Kaliforniában? Hogyan lesz a találkozásból mély, egész életre szóló barátság?

Fotó: Árkosi Kulturális Központ, Sepsiszentgyörgy, Beliczay László

Dienes André a fotóival hozta létre Marilyn Monroet, aki később világhírűvé tette a fényképészt. Ez egy olyan szimbiózis, amely végigkísérte életüket. Dienes többször fotózta Marilynt, de soha nem húzott hasznot a képekből, ezek nagy részét nem publikálta, sőt, 20 éven át elő sem vette. Marilynnel való kapcsolatát is az a nyitottság és őszinteség jellemezte, amellyel sikerült minden modelljét megnyernie.

Fotó: Árkosi Kulturális Központ, Sepsiszentgyörgy, Beliczay László

+1. Korszakos mellékletünkben az 1940-es évek divatja inspirált

Az évtized első felének divatjára rányomta pecsétjét a második világháború: a textilgyárak, bőrgyárak hadi célokat szolgáltak ki, így a ruhagyártás minimálisra csökkent. Az áruhiány miatt a hétköznapi életben a praktikus, kényelmes darabok lettek népszerűek, és az igénytelen, megfizethető anyagok. 

Fotó: Erdély Bálint Előd

Felkeltettük az érdeklődésedet, és szívesen belelapoznál a májusi lapszámba? Kattints ide: www.noileg.ro/elofizetes

Kiemelt kép: Shutterstock

Hirdetés