A csapattá válás útján – Teambuildingek kora

Egyre nő az igény mifelénk is, hogy a munkatársakból igazi csapat váljon, egy olyan közösség, amely jelentősen hozzájárul(hat) a cég, az intézmény hatékonyabb működéséhez. Mert a csapat több, mint az egyének összessége. (A teljes cikk a 2021-es Nőileg magazin áprilisi számában olvasható.)
Hirdetés

A teambuilding a multinacionális vállalatok elterjedésével vált szükségletté, és több mint divat, magyarázza Dr. Bakó Rozália, a Sapientia EMTE oktatója, aki 1998 óta tart csapatépítő tréningeket. Mint mondja, a szervezetek tanulnak egymástól, átvesznek egymástól innovációkat, tehát a divatelem is működik, de valójában attól lett szükségünk a csapatépítőkre, hogy egyre több és gyorsan változó dinamikájú csoportok alakultak ki Erdély-szerte is, illetve annyiféle feladatra kell ráhangolódnunk, hogy ez szakértői támogatás nélkül, spontánul csak hosszú idő alatt alakulna ki. 

Hol, hogyan alakult?

(…) A hetvenes-nyolcvanas évektől tőlünk nyugatabbra, illetve a kilencvenes-kétezres években mifelénk is megnőtt az emberek mobilitása,

eljártak más országokba dolgozni, eljöttek hozzánk máshonnan dolgozni, kialakultak a nemzetközi  és virtuális csoportok, óhatatlanul össze kellett valahogy ismerkedni.

A csoportműködéssel kapcsolatban sok teória és tréninggyakorlat született, tehát egy reális szükséglet hívta életre a csapatépítő képzéseket és foglalkozásokat, mondta Bakó Rozália. 

Bakó Rozália

A csapatépítési láz összességében a kilencvenes években, a piacgazdaságra való áttérés korszakában kezdődött Erdélyben. Kezdetben a multinacionális cégek helyi kirendeltségeinél működtek ilyen foglalkozások, ma már széleskörűen elterjedt a tevékenység. A cégek azok, amelyek inkább áldoznak erre, mert működésük teljesítményközpontú. A kétezres években kezdett megjelenni a teambuilding a nonprofit szférában is. (…)

Miről is van szó?

Hirdetés

A cégvezető, projektvezető elmondja, hogy mit szeretne elérni a csapatában (pl. jobb kommunikációt a csapattagok között, hatékonyságot a munkában az együttműködés révén, hogy elfogadják egymást az alkalmazottak, negatív normák megszüntetését a munkahelyen, pozitív normák bevezetését, stb.), mi pedig kidolgozunk egy programot, amivel ezt elérhetjük, magyarázza a megkeresések első mozzanatait Péter Attila, a Kaland Tréning trénere. 

A Kaland Tréning trénere

A program játékos tevékenységeken alapszik. Ezalatt a résztvevőket olyan helyzetbe igyekszünk hozni, amik kimozdítják a komfortzónájukból. Nem vagyok előadó, nem magyarázom el, mit hogyan kell csinálni, hangsúlyozza Péter Attila. Hozom a játékot, az eszközöket, megteremtem a körülményeket, és irányítom a folyamatokat. Akkor érem el a célom, ha a résztvevő olyan felismerésre jut, amely cselekvésre bírja és változtat (pl. egy rossz szokásán, másokkal szembeni magatartásán, viszonyán, önértékelésén, a jövőbeni kihívások elfogadásán stb.). Az egyéni fejlődés szükségszerű, mondja, és törekszünk arra, hogy a csapattagok rejtett erősségeit is hozzuk felszínre. 

Miért kell a csaptépítés, kell egyáltalán, a sörözés a kollégákkal is az, és kit hívjunk, ha össze akarjuk rázni a munkatársakat egy jó csapattá? – megannyi kérdés, melyre igyekeztünk az áprilisi Nőileg Egyensúly rovatában válaszolni.

Kiemelt képünk illusztráció: Shuttertsock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés