A korona, és ami mögötte van

Arcképe ott van pénzeken, feltűnően színes ruhás fotói pedig a lapok hasábjain. II. Erzsébet 68 éve ül a trónon, ezzel ő minden idők leghosszabban uralkodó brit koronás fője. A királynő ma is aktív életet él, dolgozik, számtalan alapítványt koordinál, fogadja a külföldi államok vezetőit, protokolláris eseményeken vesz részt. Méltóságteljes és alázatos egyszerre. Korunk egyik legismertebb asszonya idén 94 éves. (A teljes cikk a 2020-as Nőileg magazin júniusi számában jelent meg.)
Hirdetés

Azt gondolnánk, egy ekkora méltóság, mint II. Erzsébet, a valóságtól teljes mértékben elrugaszkodott életet él, ám ez nem így van. Az 1926. április 21-én született Erzsébet két lábbal áll a földön, gyakorlatias, spórolós, többször felveszi ugyanazt a ruhát és mindig lekapcsolja maga mögött a villanyt. Tud teherautót szerelni, imád utazni, és rajong a kutyákért. Élete minden egyes mozzanatát rendkívül szigorú protokoll határozza meg, de ez nem akadályozza meg abban, hogy nézze a róla készült The Crown sorozatot. Bennfentesek azt mesélik, sokszor a kacagásától zeng a ház. Mármint a Buckingham-palota vagy a windsori kastély. 

A talpraesett hercegnő

Erzsébet ereiben magyar vér is csörgedezik, egyik ükanyja az Erdőszentgyörgyön született Rhédey Klaudia. Lilibet, ahogy legközelebbi családtagjai szólítják, háromévesen már lovaglóleckéket vett édesapjától, aki maga is lovakat tenyésztett és versenyeztetett, ezt a szenvedélyét ő is örökölte. Tízéves volt, amikor apját VI. György néven királlyá koronázták, így Erzsébet lett a trón soron következő várományosa. A II. világháború alatt a bombázások elől húgával Windsorba menekítették, de nem ült végig tétlenül a nagy világégés alatt. Ekkor mondott életében először rádióbeszédet, ugyanakkor önkéntesként bevonult pár hétre a seregbe, itt megtanult teherautót vezetni és szerelni. Ezt sokan feminista tettként értelmezték. Mondjuk nem sok hercegnőt látott a világ, akit nem hoz zavarba egy gyújtógyertya-csere…

A szerelmes hercegnő

A háború után, 1947-ben, a kor nemesi családjaiban szokatlan módon szerelmi házasságot kötött a rendkívül jóképű Fülöp görög és dán királyi herceggel. Az ifjú pár a Westminster-apátságban mondta ki az igent. A fiatalember a friggyel lemondott születési címeiről, fényesnek ígérkező tengerésztiszti karrierjéről, brit állampolgár lett, Edinburgh hercege. Mondjuk ki, másodhegedűs, a trónörökös férje, hiszen semmilyen alkotmányos szerepet nem kapott. Fülöp mai napig nagy polgárpukkasztó hírében áll, megjegyzéseivel sokszor hozza zavarba a ceremóniák résztvevőit.

Házasságukból négy gyerek született, 1948-ban a legidősebb, Károly walesi herceg.

A királynő

Erzsébet rendkívül fiatalon, 26 évesen örökölte meg a trónt. 1953. június 2-án az ő koronázását közvetítette a televízió elsőként a történelem során. II. Erzsébet lett az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség uralkodója, az anglikán egyház feje, a fegyveres erők főparancsnoka. Megszólítása: őfensége. (…)

Nincs személyigazolványa, útlevele és jogosítványa sem, így ő az egyetlen, aki e nélkül vezethet a birodalomban. Tetteiért nem vonható felelősségre, és érinthetetlen. Ezt a sok évszázados és szigorú szabályt rúgta fel 2009-ben

Michelle Obama, az Amerikai Egyesült Államok akkori first ladyje, amikor első találkozásukon megölelte a királynőt. Az újságírók botrányt kiáltottak és hetekig, sőt, mondhatjuk, évekig erről cikkeztek. Pedig Erzsébet maga nem háborodott fel, kesztyűs kezét ráhelyezte a first lady hátára.
Hirdetés

Részéről ennyi volt a reakció. Michelle Obama utólag úgy kommentálta az esetet, hogy a nevezetes pillanatban két egyszerű nő voltak, akik arról beszélgettek, mennyire töri a lábukat a cipő.

A vagány uralkodó

Erzsébet halad a korral, sőt, időnként meg is előzi azt. Első emailjét 1976-ban küldte, abban a korban, amikor itt, a Kárpát-medencében halandó ember még nem is hallott az elektronikus levelezés létezéséről. Ma már Facebook-oldala, Instagram-fiókja és YouTube-csatornája van, ugyanakkor hat évvel korábban twitterezett, mint Barack Obama. 

Színészi képességeit is megcsillogtatta, a 2012-es londoni olimpia megnyitójára készült filmben elvállalta a szereplést, mondjuk önmagát alakította, viszont izgalom egy cseppet sem látszott rajta. A forgatókönyv szerint James Bond érkezik érte a Buckingham-palotába, majd az ő biztonságos kíséretében jelenik meg az olimpián. A történetben a britek híres kémjével helikopterre száll, és ejtőernyővel ereszkedik az ötkarikás játékok helyszínére. Természetesen ezeket a jeleneteket dublőr alakította, ám az ellen sem volt kifogása őfenségének, hogy így ábrázolják. (…)

The Crown

A netflixes sorozat elődjének a 2006-ban vetített A Királynő című filmet tartják. Angol pletykalapok szerint őfensége élvezettel nézi az életéről szóló The Crown-t. Romantikus szálak, gyönyörű kosztümök jellemzik a népszerű filmsorozatot, melynek forgatókönyve nagyrészt valós eseményeken alapul. Spoilerezni nem szeretnénk, viszont szívből ajánljuk, nemcsak történelemőrülteknek!

Fotó: Shutterstock, Reuters

Hirdetés