A női test felvállalása

A családommal utaztunk autóval, amikor az ablakból egyszer csak megpillantottam a járdán egy duci lányt. Egy nagyon duci lányt. Szoros, testhez simuló futó, vagyis leggings volt rajta és szűk felső. Ruházata egy az egyben kiadta az alakját. Valakivel telefonált és nagyon kacagott. Önfeledtnek tűnt, magabiztosnak és boldognak. Nem takargatta a testét, vállalta magát úgy, ahogy van. Nagyon tetszett. (Írásunk a 2020-as Nőileg magazin júniusi számában jelent meg.)
Hirdetés

Egyetemistaként, 50 kilósan állandóan fogyókúrázni akartam, elégedetlen voltam a testemmel. És körülöttem nagyjából az összes lány. A bentlakásban egyszer arra mentem ki a mosdóba, hogy valaki öklendezik. Bekiabáltam a wc-fülkébe, hogy segíthetek-e. A lány visszasuttogta, hogy nem, minden rendben. Utólag bevallotta, meghánytatta magát, mert úgy gondolta, kövér. 

Vékony volt. Kifejezetten vékony.

Kevés nő olyan elfogadó a testével, mint az autóból megpillantott lány.

De mi vezet odáig, hogy mi, nők folyamatosan elégedetlenek vagyunk magunkkal? 

Ha megvizsgáljuk, gyerekkorunktól milyen női mintákat látunk, lehet, kiderül a szorongás forrása.

Kislányként kapunk egy Barbie-babát, aminek olyan alakja van, amilyen a valóságban egy nőnek sem. E havi számunkban a Bezavar a Barbie-baba című írásunkban beszélünk is erről. Hogy már 89 éves gyerekeknek testképzavaruk van, sőt, előfordul, hogy már ennyi idősen anorexiásak. 

Hirdetés

Aztán ott vannak a magazinok agyonretusált címlaplányai. Gyönyörűek, csinosak, vonzóak, csak hát nem valóságosak. A napokban olvastam, hogy még a címlaplányok sem néznek ki úgy a valóságban, mint a címlaplányok. A férfi magazinok borítóján is narancsbőrmentesre photoshopolt modellek mosolyognak, azt az illúziót keltve a férfiakban, hogy elvárhatják ezt a testet a nőktől a valóságban is. A Playboy például köztudottan erősen retusált, bár nem ez az egyetlen vád, ami érte a legendás lapot. Hogy tárgyiasítja-e a nőket a férfimagazin, megkérdeztük a magyar nyelvű Playboy utolsó főszerkesztőjétől, aki a Szex, sztárok, glamour című interjúban mesél a magazin történetéről. 

Apropó, címlaplányok. A 85 éves Judy Dench felkerült az angol Vogue címlapjára. Talán változik valami, ha nemcsak betegre éhez(tet)ett, 16 éves modelleket tesznek az ikonikus magazinokba.


Örvendetes, ha nemcsak az ömlik a nőkre a médiából, hogy mindig, minden körülmények között úgy kell kinézniük, mint egy karcsú 16 éves, különben nem érnek semmit. Mert ez egyszerűen nem igaz.

Persze ha szeretnénk változtatni az alakunkon az önbizalmunkért, az egészségünkért, tegyük meg! Tornázni minden korban lehet. A Nőilegben pedig ehhez is adunk tippeket.

Kiemelt kép: Shutterstock

Segítsünk közösen a nehéz helyzetbe került erdélyi családoknak! 

A Nőileg, együttműködésben a Gyulafehérvári Caritasszal támogató programot indított, mellyel célkitűzésünk legalább 50 erdélyi család segítése fél éven keresztül. Adakozásra hívjuk a Nőileg olvasóit és nemcsak! 

Támogatásoddal segíthetsz munkanélkülivé vált családfenntartókat, kiskorú gyerekeiket egyedül nevelő szülőket. 

További részleteket itt olvashatsz, vagy kattints az alábbi gombokra:

Hirdetés